Pe zi ce trece, comportamentul presedintelui Turciei devine mai ingrijorator. Politician abil, cu inclinatii autoritariste certe, Erdogan vrea sa duca Turcia in zona fundamentalismului islamic. Asta arunca la cos peste 90 de ani de kemalism, de laicitate si de progres european pentru o tara atat de importanta. Erdogan vrea sa faca din Turcia al 2 lea Iran, iar el sa fie un ayatollah prieten al Moscovei. Va reusi el asta?

——————

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat miercuri pe omologul său american Donald Trump că are o ‘mentalitate sionistă’, după recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel, relatează AFP.

‘Adevăratul proprietar al acestor pământuri este Palestina. Donald Trump vrea ca toate acestea să fie ale Israelului. Este produsul evanghelismului şi al unei mentalităţi sioniste’, a declarat Erdogan, la sfârşitul unui summit extraordinar al Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) organizat la Istanbul.

‘Soarta Ierusalimului nu poate fi lăsată în mâinile unei ţări însetate de sânge, care îşi extinde frontierele ucigând cu sălbăticie copii, civili şi femei’, a adăugat el.

Erdogan a afirmat totodată că Statele Unite nu mai pot fi un mediator în eforturile de a se pune capăt conflictului israeliano-palestinian după decizia Washingtonului de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, relatează Reuters.

‘De acum înainte, nu mai poate fi vorba ca Statele Unite să mai fie un mediator între Israel şi Palestina, acea perioadă s-a încheiat’, a spus preşedintele turc.

‘Trebuie să discutăm cine va fi mediator de acum înainte. Această chestiune trebuie discutată şi la Naţiunile Unite’, a subliniat Erdogan.

Lideri musulmani, reuniţi în cadrul summitului extraordinar al OCI la Istanbul, au adresat un apel comunităţii internaţionale de a recunoaşte Ierusalimul de Est drept capitala unui stat palestinian. Potrivit unor surse, peste douăzeci de lideri au participat la summitul de la Istanbul şi, în total, 56 de ţări au fost reprezentat, scrie Agerpres.


Edogan, unitate de gandire cu Iranul…

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a afirmat miercuri că decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului arată că SUA dau dovadă de lipsă de respect faţă de drepturile legitime ale poporului palestinian, relatează agenţia Reuters.

Rohani, care a participat la o reuniune de urgenţă a liderilor musulmani miercuri la Istanbul, a precizat de asemenea pe contul său de Twitter că decizia lui Trump indică faptul că SUA ”nu sunt şi nu vor fi niciodată un mediator onest” şi că Washingtonul doreşte ”doar să asigure interesele sioniştilor”.

Opoziţia faţă de Israel şi sprijinul faţă de cauza palestiniană s-au aflat în centrul politicii externe a Iranului de la revoluţia islamică din 1979, care l-a înlăturat de la putere pe şah, susţinut de SUA. Liderii iranieni au denunţat decizia de săptămâna trecută a lui Trump, inclusiv planul său de a muta Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Iranul, şiit, consideră Palestina ca incluzând întregul Pământ Sfânt, inclusiv statul evreu, pe care Teheranul nu-l recunoaşte.

10 COMMENTS

 1. Nici o diferenta in erdogan și Dragnea…amândoi au împins țările lor spre dictatură majoritatii. E

   • Tu mai uită-te in parlament si la reactiile tuturor. Sper ca nu vrei sa ma impingi in fata masinilor ca nebuna de la metrou. Vezi ca sunt camere peste tot și vei fi prins!

 2. Pai sa citam din Maestro:

  “The mosques are our barracks, the domes our helmets, the minarets our bayonets and the faithful our soldiers…”
  ―d-l Erdogan

  (Moscheele sunt garnizoanele noastre, domurile moscheilor sunt castile noastre,
  minaretele moscheilor sunt baionetele noastre, iar credinciosii musulmani sunt soldatii nostri.”)

  Mai avem vreo nelamurire?

 3. Hallo! Hai sa lasam ca fiecare tara sa isi vada de cetatenii ei! Aici in Romania, e vorba de cetatenii romani din Romania a si aiatolahul sa faca ce il duce capul acolo la ei,sa nu zic mai multe.

  • Asa zicea și Ceaușescu sa nu se amestece nimeni in treburile interne ale României…si s-a dus săracu

 4. Mda… Erdogan, prietenul lui Ponta… Intr-acolo ne-ar fi dus si Ponta daca ar fi iesit presedinte. Oricum, tot spre dictatura ne ducem si cu dragnea

Leave a Reply