Romania are putine produse competitive in concurenta cu piata occidentala. Unul dintre acestea este vinul. E adevarat, mai putin pe segmentul high ci mai degraba in zona medium si low. Dar potential avem, iar cateva crame romanesti au luat premii importante la concursuri internationale in ultimii ani.

Cat producem, cat exportam? Iata cifrele.

20150429_Wine_Fo

Exporturile de vin ale României s-au situate anul trecut la aproape 14 milioane de litri de vin în valoare totală de 24 milioane de euro, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri (APEV România) citate de CrameRo­mania.ro şi Revino.ro, platforme care promovează turismul viticol şi vinul românesc.

Cele mai importante cinci pieţe de export pentru vinurile produse local sunt Marea Britanie, Germania, China, Olanda şi Bulgaria.

La nivel de volume, 78%, mai exact 11 milioane de litri în valoare de 17 milioane de euro au fost vânduţi către pieţele din Europa, iar restul de 22%, adică 3 milioane de litri în valoare de 7 milioane de euro au fost comercializaţi către alte state din afara continentulului nostru.

În afara spaţiului european, China este cea mai importantă ţară de export pentru vinurile româneşti, urmată de Statele Unite ale Americii care importă din România 800.000 litri de vin şi de Canada cu 300.000 litri de vin.

“Eforturile realizate de crame pentru a face export sunt mari. Pentru a ajunge să aibă vânzări semnificative în afara ţării cramele trebuie să participe în mod curent la târguri internaţionale din Europa şi Asia şi să îşi promoveze intens producţiile.” spune Alina Iancu, fondator CrameRomania.ro şi ReVino.ro.

1 COMMENT

Leave a Reply