Ioan Mircea Pascu, europarlamentar PSD, Vicepresedinte al Parlamentului European, lanseaza pe pagina sa de Facebook cateva intrebari bomba pentru premierul Mihai Tudose :

In atentia premierului Mihai Tudose: banca ING, unde imi tin deocamdata banii in Romania, este sau nu pe profit?

Ca daca nu e, atunci inseamna – logic – ca banii mei nu sunt in siguranta!

Intreb asta, deoarece BNR a ajuns la concluzia – de tipul “baionetei inteligente” – ca, din contra, cetatenii care au depasit 65 de ani, cazul meu, nu pot beneficia de dreptul de a avea un card de credit, pentru ca, dupa aceasta varsta, ar deveni brusc un “risc”, chipurile, pentru sanatatea bancii si, implicit, a intregului sistem bancar romanesc!?

Si eu care stiam ca in UE, care nu permite un general discriminari, nu exista o asemenea “reglementare”, care face discriminare dupa varsta!?

Dovada? Eu sunt detinator de card de credit in Belgia, fara ca banca sa conditioneze acest acces la proprii mei banii, de varsta pe care o am …

PS: mai incolo, poate va mai spun niste amanunte picante din dialogul avut cu banca si cu un personaj important de la BNR pe aceasta tema …

5 COMMENTS

  1. Cardul de DEBIT reprezintă acces la proprii bani. Cel de CREDIT reprezintă acces la banii băncii care împrumută clientul. Mă rog, deșteptul ăsta este de la PSD deci își închipuie ca banii băncii sunt și ai săi (de furat eventual).

    • “Cardul de credit reprezinta access la banii bancii care imprumuta clientul.”

      Asa crede toata lumea, ca sunt banii bancii, dar nu e adevarul.
      Banii dati credit sunt creati ca o cifra electronica in cont de catre banci, si se numesc bani “fiat” (=sa fie bani!) .
      Da, da, bancile creaza bani din senin cand dau un imprumut. Informati-va:

      https://www.youtube.com/watch?v=EC0G7pY4wRE
      Prof. Werner brilliantly explains how the banking system and financial sector really work
      (Prof. Richard Werner, Centre for Banking, Finance and Sustainable Development, University of Southampton, United Kingdom)

      Apoi cine a luat imprumutul (bani “fiat”) trebuie sa dea inapoi bani reali, ca sa acopere principalul + dobanda, bani castigati prin salariu din economia reala. Uneori suma datorata la banci poate depasi totalul a ceea ce produce economia reala, de ex. din export, si atunci apare criza.

      http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1057521914001070

      Abstract (Rezumat):
      <>

  2. La d-na Stancu se dezbate acum daca premierul a spus “Terente era mic copil pe linga noi”. Nu e “noi” in declaratia premierului, ci “voi” (adica voi, bancile). D-na de la USR sau PNL ar trebui sa isi desfunde urechile sau sa citeasca declaratia transcrisa de agerpres:

    https://www.agerpres.ro/politica/2017/08/29/premierul-tudose-am-refuzat-sa-imi-pun-leafa-pe-card-consider-ca-nu-merita-22-59-10
    “Nu prea am ce bani în bancă să am, că ăștia sunt toți banii. (…) Am refuzat să îmi pun leafa pe card ca să nu trebuiască să îi dau băncii ăleia doi bani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să îi dau, consider că nu merită”.
    Șeful Guvernului a prezentat și o “experiență” pe care a avut-o cu sistemul bancar.
    “Am avut un cont în bancă, cu o sumă minoră în valută, era vorba de 500 de dolari, și după vreo doi ani m-a sunat banca să îmi spună că nu numai că nu mai am banii, trebuie să mai dau eu 50 de dolari, că, de fapt, comisionul (…) a mâncat fondul. (…) Iertați-mă: ‘Terente era copil pe lângă voi, chiar era băiat bun’. Dar atunci asta a fost poziția mea ca persoană fizică“, a spus Tudose.
    “Ca prim-ministru, spun așa: ‘Domnule, noi trebuie să facem niște lucruri în țara asta, am vorbit de spitale, am vorbit de educație, am vorbit de drumuri. Dacă tu îmi spui că ești bancă specializată pe profit (…), lucrezi cu banii noștri și spui că nu ai profit? Păi cred că ai o problemă. Sau ai o problemă de management sau ai o problemă că vei continua să ne consideri proști că nu ne dăm seama ce faci’. Și iertați-mă, dar ajunge”, a afirmat Tudose.
    “Să facă o activitate normală, să facă banking în România, să își plătească dările la stat. (…) Am mai auzit țipete și scâncete: ‘Domnule, dar știți câți bani plătim noi la stat?’. Adică impozite pe clădiri și impozite pe salarii. Am înțeles că îți plătești impozitul pe clădirea mare și frumoasă făcută eventual tot cu banii noștri și îți plătești impozitul pe salariul ăla frumos, de șef de bancă. Păi nici pe alea nu vrei să le plătești? Eu vorbesc de impozitul pe profit, că dacă, repet, tu ești bancă și n-ai profit, avem o problemă”, a mai declarat Tudose.

  3. Puteti verifica pe saitul ministerului finantelor bilanțurile băncilor din 2011 până în 2016. Acolo puteti vedea rezultatul exercițiului financiar pe fiecare an din 2011 până în 2016. Sunt bănci care in ultimul an au raportat profit dar in anii anteriori au pierdere si isi acoperă pierderea din anii trecuți. Prin urmare informatia este publica

Leave a Reply