Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, vicepreședintele Grupului S&D pentru politică externă, consideră că opțiunile și discursul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în Parlamentul de la Strasbourg reprezintă o viziune fundamentală asupra viitorului UE, dar și al României.
“Atât președintele Klaus Iohannis, cât și partidele românești au promis că vor organiza o astfel de dezbatere, pentru ca atunci când Juncker își va prezenta viziunea sa asupra Stării Uniunii să avem deja o poziție ca țară, pe care să o susținem și să o apărăm cu toții. Doar că, în spirit tipic românesc, de la Traian Băsescu încoace, promisiunile au ținut foarte puțin sau au servit mai degrabă polemicii interne. Această pasiune bolnăvicioasă pentru continuarea luptelor politice ne-a împiedicat să ne mai aducem aminte că ar fi trebuit să hotărâm ce vrem de la viitorul Uniunii Europene, înainte să ne plângem de așa-zisul dictat al Bruxelles-ului sau în legătură cu faptul că statele mari și-ar impune mereu poziția”, a opinat Boștinaru, într-o declarație de presă citata de Agerpres.
Potrivit acestuia, România a avut această șansă și, mai mult decât atât, a fost invitată explicit și implicit, inclusiv de către președintele Jean-Claude Juncker, să contribuie la această dezbatere.
“Numeroasele referințe la țara noastră din discurs și mesajele transmise confirmă acest lucru. Am ratat această șansă! Însă, mai grav decât atât, am acceptat a nu știu câta oară, să fim doar obiectul viitoarelor decizii când aveam șansa istorică de a fi contribuit la viitorul nostru european comun. Nu mă gândesc mai departe de recenta vizită a președintelui Macron la București, unde liderii noștri au discutat orice în afară de subiectul numit viitorul Uniunii Europene, deși președintele Macron este un susținător fervent al Europei cu mai multe viteze, în timp ce președintele României și Guvernul, cel puțin în aparență, s-au declarat împotriva acestui scenariu. Dacă vom continua pe această linie riscăm să ratăm și Președinția românească a Consiliului în 2019 și vom rata, probabil, și viitorul Politicii de Coeziune sau negocierile pentru bugetul Uniunii post 2020. Constatarea amară este că doar cu propoziții scurte și mai degrabă goale de conținut, liderii României nu au cum să facă din țara noastră acum, la apropierea celor 100 de ani de la Marea Unire, un actor important al Uniunii Europene, chiar dacă, de altfel, condițiile externe sunt întrunite. Ironia este însă că avem la Bruxelles un mai bun ‘român’ în persoana lui Jean-Claude Juncker”, a arătat Victor Boștinaru.
Eurodeputatul român a intervenit în cadrul dezbaterii de la Strasbourg pentru a sublinia viziunea social-democraților europeni ca soluție la crizele din interiorul UE.
“Domnule președinte Jean-Claude Juncker, vreau să vă mulțumesc astăzi pentru curajul, viziunea și înțelepciunea discursului dumneavoastră, dar mai ales pentru forța de a vă opune celor care favorizau mai degrabă divizarea și dublele standarde în proiectul Europei cu mai multe viteze. Vă împărtășesc, în numele delegației române, în numele grupului meu și în numele țării mele, ideile și viziunea și vă asigurăm de tot sprijinul. Dacă ne uităm la discursul dumneavoastră sunt de acord că în politica externă, la securitate și apărare, Europa poate fi un jucător serios și important numai dacă suntem uniți, dacă vorbim cu o singură voce și dacă există încredere completă între toți membrii. Dacă ne uităm la Politica de Coeziune, aceasta este fundamentală pentru punerea în practică a principiului solidarității și al reducerii disparității. De aceea, vă rog să acordați atenție continuării acestui instrument fundamental al Uniunii. Unitate și solidaritate înseamnă că nu există standarde duble: în cazurile de cooperare consolidată, că Schengen-ul nu poate fi refuzat atunci când sunt îndeplinite condițiile, că Mecanismul de Cooperare și Verificare nu poate continua dacă nu este necesar iar calitatea alimentelor este aceeași pentru toți”, a spus Boștinaru.
Well, era clar ca, daca pierde Anglia si, posibil, Polonia, UE va “adopta” oițele pierdute din Est, România si Bulgaria, adică; sa nu ne facem iluzii cu privire la Juncker, nici la transformarea Sibiului in noul Versailles cu ocazia re-construcției Europei Unite, e o soluție de avarie gândită de un combinator profesionist, reprezentant al combinatorilor de profesie care constituie baza Popularilor europeni. Pe de altă parte, daca tot s-a ivit ocazia, e cazul sa se profite de aceasta chiar daca, pe plan intern, va sluji la cimentarea pe post a celui mai prost presedinte din istoria post-decembristă–si cand zic “prost” ma refer exact la lipsa de inteligență a personajului, amplu dovedită in relațiile sale cu “strada” si alte produse/deșeuri ale serviciilor de securitate fojgaind pe frontul estic. Cum ar veni: din greșeală in greșeală spre victoria finală! Juncker stie c-a dat-o-n bară cu politica de diktat de până acum si-si folosește ((chiar si) sciatica personală pentru a se scoate din impas–dracu’ se va lăsa convins ca Versailles se află in Carpați si tocmai in zona nemțească a regiunii, Ungaria abia așteaptă motiv de întărire a zidului de graniță cu România si in Marea Neagră se agită turcii fara sa le-o ceară nimeni. Oricum, frumos din partea lui Bostinaru ca marchează “inmuierea” politicii anti-romanești de la Bruxelles, e un gest diplomatic pe care orbeții din “opoziție ” l-au ratat.
crezi ca pe mosulica asta il doara gura sa vorbeasca? cind e de facut ceva, de votat ceva, daca nu vrea Germania sau Franta nu se face, indiferent de “viziunea” luxemburghezului.
Eu banuiesc ca acuma ar face cite ceva si ar promite orice doar-doar sa strice mica prietenie romano-americana…. grecii ii iubesc foarte, catalanii ii vor iubi si mai tare, pe unguri i-au cam pierdut la rusi, pe polonezi la americani, nu-si permit ca si descultii din Romania sa-si ia nasul la purtare. Au nevoie de cvasi-unanimitate la vot, au nevoie sa ne vinda cite ceva, au nevoie sa fim urmatoarele victime ale euroiului… mie mi se pare politica de doi lei, schema cu good cop bad cop e veche….
Toti bucurosi ca Juncker ne-a laudat, ne iubeste.
Numai cine nu vrea sa vada culisele, poate crede ca discursul este un discurs pro Est.
Avind in vedere perspectiva iesirii UK din UE, lui Juncker nu-i place idea de a ramane in analele istoriei UE ca “Presedintele Brexitului”. Iata de ce a incercat sa-i mangaie un pic pe toti pe cap, paternal, alegind calea de mijloc impaciuitoare.
OK, Ungurii se pot lamenta in instantele UE de cotele de imigranti, Franta isi poate permite sa trateze pe muncitorii detasati din Est, drept muncitori “second hand” la salarii si drepturi ( asa e in Uniunea egalilor!). O sa-mi vad ceafa cind si bietii Romani vor primi acelasi salariu ca Francezi, Italieni sau Germani.
Avem dreptul la vaccinuri pentru copii, dar supravegherea financiara despre care vorbeste, e clar ca va reveni Germaniei avind in vedere ca Fondul monetar European va avea sediu la Berlin unde partea Leului o va face Germania care isi va impune propria viziune economica asupra celor creditati. Uni se vor lupta pentru dreptul lor la mai multa carne sau cacao, iar noi Romanii ne vom putea mandri cu summitul de la Sibiu in 2019.
Juncker mai propune in discursul lui trecerea de la votul unanim in Consiliul UE, la votul majoritar pentru a face uniunea mai puternica.
Si uite asa vom ajunge la situatia in care unele state vor trebui sa se supuna vointei majoritare in chestiuni ce tin si de : politica externa, politici sociale, TVA, impozitare.
Asa e cind suntem egali intre noi!
Ce bine e sa te imbeti cu ..apa rece.