9 mai. O zi cu dubla semnificatie pentru Romania.

Ziua in care, in 1877, Parlamentul Romaniei a aprobat si proclamat Declaratia de Independenta, un moment crucial in istoria noastra. Si ziua in care, in 1945, Germania nazista si-a recunoscut infrangerea si se incheia al doilea Razboi Mondial, gratie unui efort aliat urias.

De 9 mai, in Romania, veti auzi si europeni convinsi dand mesaje. Vor fi insa si populisti gretosi, anti-europeni, oameni politici cu o viziune de tip ceausist care vor trimite mesaje “pro europene” doar asa, pentru ca “trebuie”.

Istoria moderna a Romaniei se confunda cu valorile europene, cu modernismul, cu democratia. Exceptand nenorocita perioada comunista, Romania are motive sa se considere de 150 de ani o tara europeana. Cu cele bune si mai putin bune, e singura optiune rationala pentru cei care doresc o Romanie civilizata.

14 COMMENTS

 1. tudorel nu vrea in europa desconsiderand MCV, GRECO, UE, PE ca el adapteaza Legile justitiei principiului romanesc ca hotii trebuie aparati si nu pedepsiti, dragnea un puscarias in varful parlamentului desi UE , MCV , USA nu au nici un condamnat peste nici o institutie de stat, tariceanu la fel…

 2. Hitler n-a fost parașutat în fruntea Germaniei ci a ajuns la putere în urma unor alegeri democratice, în spiritul valorilor europene. Istoria este un picuț cinică. Sărbătorim, în frunte cu Germania (locomotiva UE), capitularea Germaniei naziste, cu un neamț președinte al României.
  Nu cred să existe vreun român care să nu-și dorească o Românie civilizată, lucru de care mă îndoiesc când vine vorba despre străini și dorințele lor vis a vis de România.

 3. Obiectiv, nenorocita perioada comunista a fost mult mai buna si linistita decat dupa 1990 in care hotia,escrocheria,minciuna,manipularea,deposedarea de drepturi si toate prin lege,sunt la a ang de cinste si onoare ca n romanica,la fel si coruptia ca termen si fapta importate din vestul salbaticilor lacomi dupa orice! Nu ca la noi nu e vechime in furaciuni sau escrocherii,dar acum e haituiala pe aceste teme si in fond,nu se face nimic pentru stopare!

  • Ce scurtă este memoria colectivă! Libertatea este apreciată doar în momentul în care o pierzi, bineînțeles doar dacă ai gustat vreodată din ea! Nici cel mai ridicat grad de bunăstare nu justifică o dictatură!

  • Poate pentru dvs. perioada comunista a fost mai buna. Pentru mulți a reprezentat: teme făcute la lumânare iarna, frig, stat la cozi pentru alimente, ascultat Europa libera încet ca nu cumva sa te audă vecinii, tânjit după orice articol mai acatari din Occident. Îmi este greață când aud oameni de teapa dvs. Poate ca dvs. vreți sa va creșteți copiii și nepoții intr-o tara dominată de ciuma roșie dar eu prefer sa fim colonie bruxelleza. Dacă nu se poate, o parte o sa plecam și o sa va lăsăm cu Teleormanul vostru cu tot. Sa va spălați pe cap cu el.

   • Du-te, învârtindu-te! Ești confuz rău de tot! Orice dictatură este odioasă. N-are importanță cine este dictatorul. Nici nu știi cât de mult te-ai apropiat de ideile naziste. Nazistii erau adepții „dictaturii oamenilor înțelepți”.
    Tu chiar ai impresia că nu suntem colonie bruxelleză și Dragnea este de capul lui și se pune curmezis deciziilor venite de la Bruxelles?

    • Nu va luati dupa spusele altora! Nu au murit oameni cu zile ca acum,orice om avea stabilitate si nu stres sau tensiune uriasa,nu munceai doar pentru datorii,curentul electric,era doar doua ore dar nu era ca la momentul criminal al corporatiei:nu platesti ca nu ai resursa de trai sau e limitata,taiem curentul sau marim factura cu cat vrem noi,asa e in democratia prost implementata! Ce ziceti daca in democratia asta idioata,nu c ti mai fi remunerati si veti munci e ar pentru datorii,haleala prin gand? ! Mult nu mai e si ajungem in aceasta situatie! Sory,doar ce se vrea se spune,dar sa vedem partea pozitiva de atunci si minuscula actuala!

    • “Orice dictatura este odioasa” dar, tot în opinia dvs. “perioada comunista a fost mai buna și mai liniștită decât cea de după 1990”. Trag concluzia ca, în mintea dvs., unele dictaturi sunt “mai odioase” decât celelalte. Asta apropo de confuziile din mintea fiecăruia. În al doilea rand – prefer dictatura occidentala bazata pe lumină, căldură, magazine pline și libertate de mișcare celei de care sunteți dvs. atașat (cea de tip teleormanean). În al treilea rand – va este atât de greu sa va însușiți pronumele de politețe? Mă rog, nici dl. Radu Tudor nu a deprins încă acest exercițiu.

   • @Alex,acum e mai cinic ca in petioada comunista! Toti spuneti: dictatura,dictatura,dictatura! Eu nu am gasit sau vazut dictatura desi am trait perioada! Vezi iati TV, voiati tabloide,voiati denigrari,voiati orice negativ din punct de vedere al moralitatii! Cum mama naibii crezi ca sunt sau nu pupator de dragnea-teleorman sau dictatura? Citeste toate comentariile mele apoi sa vorbesti aiurea!

 4. Sunteti jurnalist si, se presupune, bun comunicator dar a afirma ca romanii pot fi antieuropeni e un nonsens.
  Romania apartine de drept Europei, unei civilizatii la care si romanii au contribuit cu toate vicisitudinile la care am fost supusi, cu conducatori mai priceputi sau mai putin priceputi, patrioti interesati de viitorul Romaniei si al romanilor. Asta inseamna sa nu renuntam la interesele nationale pentru a fi pe placul sau, mai rau, a servi interesele unor “puternici” vremelnici, straini sau nu de tara si de neam.
  Daca vedem lucrurile prin prisma aceasta poate nu ar mai trebui sa iscati ura si inversunare impotriva celor care promoveaza interesele Romaniei cu mai putina pricepere a discursului. Sa ma contrazica cine se mai considera antieuropean acum.
  Am spus-o eu mai simplu daca dumneavoastra poate nu puteti desi dupa secventele video postate e sugestiv.

 5. Aceasta Europa la care se referă cei cu mesajele se confunda de fapt cu instituția numita UE, doar ca dpdv istoric, cultural, civilizațional Europa înseamnă infinit mai mult decât birocrația, centralismul, stangismul pana la urma al conducerii UE, o structura ce neagă importanta creștinismului in făurirea Europei, neaga Tradițiile, ideea de stat național.
  Noi romanii și in general esticii care am ieșit de sub comunism am tot așteptat sa ne integram sa fim și noi in lumea buna, civilizata bla bla, numai ca ei, vesticii, nu au trăit ce am trăit noi, nu au habar de ce a însemnat de fapt teroarea comunista, nu au auzit de gulaguri, e incredibil când vezi tineret din tari civilizate, nu-i așa?, scandând ca vrea comunism!
  Dacă mergi prin librarii vezi la loc de cinste rafturi cu cărți cu pumnul comunist ridicat falnic pe coperți, despre mai ‘68, înainte tovarăși!, trăiască socialismul. Capitalismul e nașpa, normal, e mai simplu sa se îndoctrineze cu operele despre comunism, acuma ca tot i-au inaugurat statuie tătucului Marx, de 4 metri, sa se vadă bine, eveniment trecut sub tăcere de altfel de presa vigilenta. Deci, cum poți sa crezi in marele “proiect european”?

  • Nu știu prin ce librarii vestice ați văzut pumnul comunist ridicat la rang de cinste. Va rog sa nu mai mințiți.

   • Se aniversează marea revoluție culturală socialista din mai 68, iar pt asta au nevoie de cărți de propaganda. Dat fiindcă eram in concediu intr-o vizita de câteva zile pe la Nantes, am zis sa intru și pe la librărie, unde ce sa văd, la loc de cinste, stand special dedicat “marelui” eveniment, plin de pumni ridicați pe fundal roșu.
    E important sa mai ieșim și sa ne mai detașăm un pic de spectrul limitat al politicii românești. S-ar putea sa descoperim ca valorile europene in care credem noi, vesticii le văd puțin diferit, mai dinspre stânga așa.

 6. După cum era de așteptat, genele lui Iohannis și-au făcut de cap la recepția de la Cotroceni. Nici măcar un cuvințel despre armata română care a contribuit substanțial la capitularea Germaniei naziste. De ce oare a mai invitat veterani de război! Încă o dovadă clară, dacă mai era necesar, că Iohannis este mai mult neamț decât român.

Leave a Reply