Situație fără precedent! Operatorul care asigură apa potabilă în Ilfov anunță întreruperi în mai multe localități. Din cauza consumului excesiv, este nevoit să recurgă la această măsură, pentru a reface stocurile. Iar probleme sunt în mai multe județe din țară. Totodată, Asociația Română a Apei a lansat un avertisment de ultimă oră. Conducea instituției spune că România va avea mari probleme toată vara în toate rețelele de apă, scrie antena3.ro

 

”Suntem într-o perioadă destul de complicată pentru că, pentru următoarele săptămâni, se anunță deficit de precipitații și valori peste medie a temperaturilor aerului. În această perioadă, debitul la intrarea în țară, la secțiunea Baziaș, în intervalul de 29-30 iunie, a fost în scădere și la Dunăre. Suntem la 2800 de metri cubi pe secundă față de o medie anuală de 6400 de metri cubi. Aceste cifre arată clar că avem deficit de precipitații nu doar în România ci și în celelalte bazine hidrografice.

Astăzi, în România, sunt deja opt localități unde s-a implementat restricționarea cantităților de apă folosite. În acele localități, din cele trei trepte, fază normală, fază de atenție sau fază de restricție, am ajuns în faza de restricție în ceea ce privește consumul de apă.

În această perioadă, de obicei, se recomandă cetățenilor să evite folosirea în exces a apei din sistemele de alimentare cu apă potabilă pentru irigație, în curte, în grădini, pentru că se poate generaliza această lipsă de deficit de apă și în celelalte localități unde ploile nu sunt suficiente.

Suntem martori ai unor fenomene extreme, avem localități cu cantități de 30, 40, 50 de litri pe secundă în câteva ore, în același timp avem zone unde seceta este cumplită.

Vine o perioadă destul de grea, așa arată și prognozele meteorologice”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, la Antena 3.

”Pericolul de deșertificare crește zi de zi, an de an și așa cum vedem și în zilele noastre aceste fenomene extreme vor afecta România, vor afecta Europa, vor afecta întreaga Planetă”, a mai spus ministrul.

Leave a Reply