John Le Carre și George Smiley, cel mai faimos cuplu al literaturii de spionaj, se reunește într-un nou roman, “A Legacy of Spies”, în care maestrul britanic îl reconvoacă, după 27 de ani, pe eroul său din războiul rece, informează joi AFP.

Cartea va fi publicată joi, iar Le Carre își va face cu această ocazie apariția în public — un eveniment extrem de rar — pentru a anima la Londra o ”Seară cu Smiley”, aproapele lui și chiar aproape dublura sa.

Cei doi au multe în comun, în primul rând spionajul. Le Carre, al cărui nume real este David Cornwell, a lucrat pentru serviciile de informații britanice între anii 1950 și 1964, apoi s-a dedicat activității de scriitor cu normă întreagă, după succesul romanului “The Spy Who Came in from the Cold”, prima carte în care personajul Smiley are un rol major, în 1963.

Un alt lucru pe care cei doi îl împărtășesc este vârsta — Le Carré va împlini 86 în octombrie, Smiley are cu câțiva ani mai puțin. Ambii au fost activi în timpul Războiului Rece dintre blocul comunist și țările occidentale, un izvor formidabil de inspirație pentru romanele de spionaj, care însă nu a pierit în cazul lui Le Carré după prăbușirea Zidului Berlinului. Următorul său roman, ”The Night Manager”, în 1993, devenind un serial de televiziune de succes.

John și George mai au în comun câteva trăsături caracteristice: “Amândurora ne este greu să ne amintim momentele fericite. Nu este ceva care vine în mod natural în cazul meu, trebuie să fac un efort pentru asta”, a declarat autorul în acest weekend pentru The Times.

De asemenea, discreția reprezintă o trăsătură comună a scriitorului și personajului său principal. Este inutil să-l căutăm pe John Le Carré la secțiunea de știri mondene și, de asemenea, nimic flamboaiant nu ”răsuflă” dinspre Smiley, un adevărat anti-James Bond.

Un cenușiu reflectat de diverse adaptări ale acestui anti-erou, care a cunoscut de șase ori onorurile cinematografiei sau ale televiziunii, ultimul în 2010, cu “Tinker Tailor Soldier Spy” (1974) în care Gary Oldman l-a încarnat pe Smiley care ia urma unui trădător în rândul serviciilor secrete britanice.

Ideile politice ale celor doi sunt, de asemenea, similare. “Am scris-o într-o frenezie asociată lui Trump și Brexit-ului. Urăsc toată această operațiune a Brexit, la fel ca și Smiley”, a explicat Le Carré pentru The Times, evocând decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană. “Guvernele dau vina pe întreaga Europă pentru propriile lor eșecuri deoarece nu au investit niciodată în ideea unei Europe unite”.

Faptul că Smiley este profund eurofil reiese din răspunsul pe care îl oferă fostului său asistent Peter Guillam care dorește să știe dacă toată munca este pentru Anglia: “Dacă aș avea o misiune (…) ea ar fi pentru Europa. Dacă aș avea un ideal, acesta ar fi să conduc Europa din întuneric spre o nouă epocă a rațiunii”.

”A Legacy of Spies'” revine la subiectul din “The Spy Who Came in from the Cold” (1963), iar Peter Guillam iese din umbră pentru a explica operațiunea din trecut, copiii victimelor acesteia intentând proces împotriva serviciilor secrete pentru daune morale și scuze. În spatele lui Guillam, Smiley este cel vizat, ale cărui acțiuni sunt reexaminate de o nouă generație, scrie Agerpres.

 

1 COMMENT

  1. Ce bine faceti vorbind despre J. Le Carre’ (David John Moore Cornwell) in preajma inplinirii a 86 de ani. Este un gentleman fermecator si va ramane asa in ciuda treceri timpului, cu discretia si eleganta unui Britanic devotat Maestatii Sale.
    Functionar al Foreign Office, MI6, a lasat slujba de ofiter al controspionajului in 1989 la caderea Cortinei de fier. Doct, erudit si licentiat in limba germana la Oxford, a fost timp de multi ani Profesor la Eton College. De fapt cariera lui in contraspionaj s-a intrerupt incepand cu 1961 cind fuga lui Kim Philby in URSS a aruncat in aer toata reteaua de agenti britanici ce activau cu precadere la Hamburg si astazi rascruce de agenti de orice nationalitate.
    Am citit mai mult de jumatate din cele 26-27 titluri ale lui si intr-adevar Smiley e atit de viu de autentic incit ti se pare ca il vei intilni cu un mic efort, la Hamburg, la Londra, la Budapesta sau Praga alte rascruci de spion. Ce vremuri erau, fascinatia lumii ascunse a spinajului a lasat in urma oarecare nostalgiie pentru cei ca mine crescuti in timpul Razboiului Rece!

Leave a Reply