Un articol foarte interesant din Ziarul Financiar despre pensii.

În 2017, deficitul fondului de pensii va ajunge la 28 mld. lei (3,5% din PIB), faţă de 24 mld. lei, cât este prevăzut să fie deficitul bugetar Practic, toate împrumuturile pe care România le face din 2014 încoace merg doar spre acoperirea deficitului la pensii.

Deficitul fondului public de pensii a atins în 2016 pragul de 21 de miliarde de lei, echivalentul a 2,7% din PIB, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, în perioada de după revoluţie. Anul acesta, deficitul fondului public de pensii va avansa cu cel puţin şapte miliarde de lei, până spre 28 de miliarde de lei, echivalentul a 3,5% din PIB. Practic, deficitul fondului de pensii este, de câţiva ani, mai mare decât deficitul bugetar, ceea ce înseamnă că orice adâncire a datoriei publice nu finan­ţează proiecte de investiţii, ci sistemul de pensii.

Reprezentanţii FMI aflaţi la Bucureşti au avansat săptămâna trecută ca soluţie pentru menţinerea bugetului în limita deficitului bugetar de 3% din PIB amânarea majorării punc­tului de pensie, prevăzută pentru 1 iulie, care ar urma să coste bugetul 2,6 miliarde de lei, potrivit calculelor Consiliului Fiscal.

Însă deficitul de pensii se majorează anul acesta cu cel puţin şapte miliarde de lei, ca urmare a mai multor decizii anunţate în campania electorală şi preluate în programul de guvernare: de la 1 ianuarie pensiile au crescut cu 5,2% (efort financiar de 3 mld. lei), de la 1 martie pensia minimă a crescut la 520 de lei (efort bugetar de un miliard de lei), iar, de la 1 iulie punctul de pensie ar urma să crească la 1.000 de lei (efort bugetar de 2,6 mld. lei, după calculele Consiliului Fiscal).

De asemenea, de la 1 februarie a fost eliminat impozitul pentru pensiile între 1.050 de lei şi 2.000 de lei, cu un impact bugetar de 1,3 miliarde de lei, după calculele aceluiaşi consiliu.

Prin urmare, în 2017 deficitul fondului de pensii va ajunge la cel puţin 28 de miliarde lei, reprezentând 3,5% din PIB, adică cu mult peste deficitul bugetar prevăzut la 2,96% din PIB, pe cash (24,1 mld. lei).

„O treime din cheltuielile bugetului de pensii sunt finanţate din bugetul de stat. Altfel spus, ne împrumutăm ca să plătim pensii pentru că, în felul în care este astăzi imaginat, sistemul nu poate fi susţinut. Oricât de cinic ar suna, luăm astăzi de la copii şi nepoţi (prin îndatorarea ţării – n. red.) ca să plătim pensii mai mari. Este un transfer de bunăstare de la generaţiile viitoare la cea curentă”, spune Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank şi preşedinte al Consiliului Fiscal.

Sunt multe cauze ale acestei situaţii, spune economistul. Prima dintre ele: în România sunt prea puţini contribuabili la sistemul de pensii; sunt prea multe categorii care plătesc mai puţin la pensii (cei în regim PFA, de exemplu), iar reintroducerea pensiilor speciale, care nu se bazează pe contribuţii, majorează deficitul.

Dintr-o populaţie ocupată de peste 9 milioane de persoane, salariaţii – adică angajaţi care plătesc contribuţii standard de pensii – sunt la jumătate. Sunt 380.000 de PFA, PFI sau întreprinderi individuale, cu un regim fiscal mai relaxat, ceea ce înseamnă bani mai puţini la fondul de pensii. Mai sunt şi pensiile speciale, reintroduse din 2015 încoace, unde veniturile sunt de câteva ori mai mari faţă de pensiile medii din sistemul public de pensii (sub 1.000 de lei), deşi nu există contribuţie la pensii.

„Contribuţia pensiilor speciale la sistem nu mai există nici măcar teoretic. Contributivitatea, singurul mecanism corect de stabilire a unor astfel de venituri, nu funcţionează aici, dar pensiile sunt extrem de mari, ceea ce este complet neechitabil pentru cei care au contribuit, dar care au pensii la limită”, comentează Ionuţ Dumitru.

În criză, pensiile speciale au fost introduse în sistemul public de pensii, ca şi cum beneficiarii ar fi contribuit, deşi nu au făcut-o. Exista, astfel, măcar un control al lor.

Din 2015 încoace, Parlamentul a reintrodus pensiile speciale, în primul rând pentru parlamentari, apoi pentru foşti poliţişti, militari, angajaţi din serviciile secrete şi alte categorii – fără principiul con­tributivităţii -, aceste pensii fiind acum plătite de instituţiile de resort cu bani de la buget.

Ministerul de Interne a plă­tit anul trecut pensii speciale de 2,4 mi­liarde de lei, Armata a plătit pensii de 2,9 miliarde de lei, iar SRI de 500 mil. lei.

Acestea se adaugă altor 52,4 de mi­liarde de lei cheltuieli din sistemul pu­blic de pensii, din contribuţii şi din sub­venţii de stat. În total, statul a plătit în 2016 pensii de 58 de miliarde de lei, cu 4 miliarde de lei peste nivelul din 2016.

Din cheltuielile de 58 de miliarde de lei, subvenţiile din bugetul de stat au fost de 21 de miliarde de lei, adică 36% din întreg fondul de pensii (2,7% din PIB).

Deficitul la bugetul public de pensii va atinge, dacă nimic nu se schimbă, 28 de miliarde de lei, adică 3,5% din PIB, la un PIB estimat de 815 miliarde de lei.

„Situaţia pensiilor este cea mai ma­re problemă cu care se confruntă bu­ge­tul pe termen lung”, afirmă Ionuţ Dumitru.

 

12 COMMENTS

 1. Bai astia toti #rezist-istii, v-ati gandit ca si voi veti iesi la pensie intr-o zi ? Cred ca v-ati gandit ca nu mai apucati acea zi, de aia stati asa de linistiti. Cred ca e timpul sa va frecati mintile si sa veniti cu ceva solutii la astia care ne arata calea de vreo 20 de ani, sa gaseasca /gasiti o solutie la problema pensionarilor pentru ca nu va vad bine.

  • Nu avem grija asta, ca ne rezolva PSD toate problemele !

   Grindeanu, citat de Radu Tudor, intr-un articol de zilele trecute ne indemna dupa caz sa ramanem in tara/sa ne intoarcem in tara ! Sunt sigur ca toti tinerii care nu pun botul la promisiunile PSD cum fac pensionarii nostrii ii vor urma indemnul.

   Ce solutie magica vrei sa gasim ? Solutia e una singura, trebuie sa ai salariati care sa intretina pensionarii si pentru asta trebuie sa creezi un climat pentru ei, nu sa ii faci cum face PSD sa plece in continuare !

   Si prima conditie e sa nu mai fure printre altele gen meritocratie, transparenta, cinste (apropo de cinste, fiica lui Dragnea are BMW X3 de 40.000 euro “luat pe cinste din contul lui tata”) etc. Nu cum e la noi, ii ia DNA pe cativa iar cei din esalonul 2-3 le iau randul la furat si toti se dau abuzati si persecutati politic !

   • Ai fost cat p-aci sa gasesti formula magica, ai ratat si de data asta Din pacate ai multe idei fixe, preconcepute si revansarde care-ti intuneca judecata. Sa fii tu sanatos cati au X3 si sunt fii si fice ale unora si altora departe de psd.
    Pana una alta timpul trece imperturbabil si tot n-ai solutii, ti se apropie pensia.

   • vezi ca aici e buba la cum gabdesti, ai scris-o chiar singur: “Sa INTRETINA pensionarii”. atat e in capul tau, ca aia, dupa o viata de munca si taxe la stat care ti-a acordat tie invatamant gratuit ca sa behai ineptii, ajung sa fie considerati INTRETINUTi de un prostanac, pe banii lor!
    afla, pomposule ca pensionarii nu sunt intretinuti. au platit pt pensia lor. Cum tu probabil ar trebui sa platesti pt ca statul te-a educat pe banii lui (adica si al pensionarilor fosti salariat), degeaba

    • Tu cu cin’ te certi ? Iti recomand sa te informezi sa mai citesti despre cum e cu pensionarii, poate tangential ai auzit de “contribuabili” ? Secretul e aici la “contribuabili”. Eu fata de multi altii sunt recunoscator tuturor celor care au contribuit la devenirea mea, cunoscuti sau necunoscuti. In comparatie cu altii si acum ma ridic si ofer locul unui pensionar sau unei doamne sau domnisoare.

     • si pensionarul nu a fost contribuabil? conform regulii grafice de afisare a reply-urilor, e clar ca ma “cert” cu cel care in fruntea comment-ului. Relax, nu vorbeam cu tine, nu e intentia mea sa vb cu anonimi . deci nu cu tine,. happy?

  • După ce ai votat PSD cu doua mâini acum te-ai trezit ca soluțiile ar trebui sa le găsească cei care nu ai votat ciuma roșie. Bravo monșer.

   • Mai, mon monser. N-am stiut c-ai stat langa mine de stii cu cine am votat. Indiferent unde mi-am pus stampila ai o problema grava. S-ar putea ca la pensionare, sa n-ai pensie. Iti spun ca situatia asta nu e de azi de ieri, de cand tu vezi in jur doar ciuma rosie. Mai bine ai sta langa mine pe o bancuta sa-ti povestesc cum e cu viata asta si cum e sa muncesti cu adevarat.

 2. Maine Emerich Jenei antrenorul care a adus Cupa Campionilor la Bucuresti implineste 80 de ani ! La multi ani nea Imi !

 3. Nu înțeleg ce ne mai ingrijoreaza pensiile când în 2018 PSD – ALDE se pregătesc sa ia gatul acestei tari cu totul. ROMEXIT scrie pe noi iar apoi potopul. Cine supraviețuiește bine cine nu ………

  • asta cu romexit e discutabila, cred ca pana sa iesim noi ne exclud aia. mai degraba o sa fie un Romout!

 4. Domnule, ai inceput sa iei lumina (si sa ne-o aduci, crestineste, si noua) de la specialisti in mitinguri pentru darimarea guvernului? Cita credibilitate mai au ei?
  Sint atitia “specialisti” compromisi iremediabil – inclusiv liota de consilieri din Tabara Cotroceni – care au tacut milc la toate potlogariile lui Ciolos, de parca ei erau plecati pe Marte si n-au avut habar de nimic, si care acum scot capul, veninos si agresiv, sa ne explice ca totul e o mizerie, ca e gresit si ca doar (acelasi ) Ciolos ne mai poate scoate din marasm!
  De ce contribui la orhestrarea starii de tensiune si neincredere sociala pe care o cladesc, cu migala, cei care nici acum n-au reusit sa digere veninul infringerii si care cauta disperatii solutii pentru a veni din nou la putere prin orice mijloace, mai putin cele democratice? (“DNA, sa vina sa va ia!”)
  Te raliezi stupizeniei de a analiza “rezultatele dezastruoase ale guvernarii” PE LUNA IANUARIE? Te asezi in rind cu specialista in politici economico-financiare Raluca Curcan(!)?
  Unde dracu’ s-a mai pomenit sa te apuci sa critici un guvern dupa doua saptamini, cind astia n-au avut timp nici sa afle unde sint lifturile si WC-ul? Cite guverne, chiar in Romania, au mai “beneficiat” de asemenea tratament, cind tuturor li s-a acordat o “perioada de gratie”, macar pina li se usuca cerneala pe legitimatii?
  Specialistii FMI? 🙂 🙂 🙂
  In cite tari “pastorite” in uriasa lor pricepere si competenta a coborit raiul pe pamint, si in cite dezastrul generalizat? Le numaram?
  Romanii au decis sa fie guvernati de coalitia PSD-ALDE! Daca Krauss (!) Weber Iohanes si-a pierdut rabdarea (sau simte ca se apropie ceva tare neplacut), trebuie sa-i facem, cu totii, jocul?
  Pina una-alta, vad ca se aplica metoda DROBULUI DE SARE, pentru a se stirni panica si neincredere. Sigur, asta e metoda de manual, si stim bine la ce biblioteca se gaseste acest manual. Dar nici sa ne lasam imbroboditi, ca niste pui de gaina, nu e in regula, oricit le-ar placea unora.

Leave a Reply