Noul preşedinte american Joe Biden a avut marţi o convorbire cu omologul său rus Vladimir Putin, pentru prima dată de la instalarea sa la Casa Albă, în cadrul căreia a abordat mai multe subiecte aflate în centrul unor tensiuni dintre cele două ţări, relatează AFP.
”L-am contactat pe preşedintele Putin în această după-amiază cu intenţia de a discuta despre dorinţa noastră de a prelungi cu cinci ani tratatul bilateral de reducere a arsenalului nuclear Noul START” care expiră la începutul lunii februarie, ”dar şi pentru a reafirma sprijinul nostru ferm pentru suveranitatea Ucrainei în faţa agresiunii persistente a Rusiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
Joe Biden şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la ”otrăvirea” lui Aleksei Navalnîi, opozantul rus arestat de Moscova pe 17 ianuarie la revenirea în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri după otrăvirea cu agent neurotoxic din familia Noviciok
Parlamentul bicameral al Rusiei – Duma de Stat (camera inferioară) şi Consiliul Federaţiei (camera superioară) – au ratificat în sesiuni separate miercuri prelungirea tratatului de dezarmare nucleară New START cu SUA, ultimul tratat major privind controlul armelor între cele două ţări, a cărui prelungire a fost convenită – potrivit unui înalt oficial de la Moscova – în condiţiile propuse de Moscova, relatează Reuters.
“Acordul dintre Moscova şi Washington se prelungeşte pe durata maximă posibilă – de cinci ani – până la 5 februarie 2026′, menţionează Duma într-un comunicat, după votul unanim al deputaţilor prezenţi în sesiune plenară şi difuzat la televiziune, potrivit AFP.
Kremlinul a declarat marţi că cele două ţări au ajuns la un acord cu privire la prelungirea pactului semnat în 2010, a cărui valabilitate înceta săptămâna viitoare, şi care limitează numărul de focoase nucleare strategice, rachete şi bombardiere pe care Rusia şi Statele Unite le pot desfăşura.
Imediat după un anunţ în acest sens al Kremlinului, preşedintele rus Vladimir Putin a depus marţi în Dumă un proiect de lege privind prelungirea cu cinci ani a tratatului New START, potrivit AFP.
“Esenţa acordului constă în prelungirea sa pentru cinci ani, aşa cum a fost semnat, fără nicio modificare”, a declarat viceministrul de externe rus Serghei Riabkov, vorbind în Duma de Stat, a doua zi după un acord de principiu, in extremis, între cei doi mari rivali geopolitici.
După aprobarea de către ambele camere, proiectul de lege intră în vigoare după ce este promulgat de preşedintele Vladimir Putin.
Riabkov a remarcat că prelungirea New START a fost convenită “în condiţiile noastre”, potrivit agenţiei de presă ruse TASS.
Moscova şi Washingtonul nu au reuşit să convină asupra prelungirii acestui tratat cu precedenta administraţie a lui Donald Trump care dorea să asocieze anumite condiţii pentru reînnoirea sa, respinse de Moscova.
În cursul unei convorbiri telefonice marţi, preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin au stabilit ca echipele celor două ţări să urgenteze discuţiile pentru a finaliza prelungirea tratatului până în 5 februarie.
New START, semnat la 8 aprilie 2010 la Praga de preşedinţii american şi rus de la acea vreme, Barack Obama, respectiv Dmitri Medvedev, limitase la 1.550 numărul focoaselor nucleare care pot fi deţinute de părţile semnatare şi la 700 numărul rachetelor nucleare şi al bombardierelor care pot fi desfăşurate, adică o reducere cu aproape 30% comparativ cu limita anterioară stabilită în 2002
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri Ministerului de Externe să înceapă discuţiile cu SUA pentru prelungirea ultimului tratat de dezarmare major, New START, în vigoare între cele două ţări, după convorbirea sa telefonică de marţi seara cu omologul său american Joe Biden, transmite EFE.
“Încredinţez Ministerului de Externe sarcina să poarte discuţii cu partea americană pentru semnarea unui astfel de acord internaţional”, se menţionează într-un decret prezidenţial publicat miercuri pe portalul de informaţii juridice al guvernului rus.
Potrivit Kremlinului, preşedinţii Rusiei şi SUA au convenit marţi să prelungească ultimul tratat de dezarmare nucleară în vigoare între cele două puteri nucleare, New START, care expiră la 5 februarie.
Putin l-a numit pe viceministrul de externe Serghei Riabkov reprezentant oficial al preşedinţiei ruse în cadrul procesului de ratificare a prelungirii acordului în Adunarea Federală a Rusiei (parlamentul bicameral format din Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei).
Rusia şi SUA au convenit asupra prelungirii tratatului New START privind controlul armelor nucleare în condiţiile propuse de Moscova, a anunţat miercuri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de Reuters, RIA Novosti şi TASS.
Întrebat de TASS cu privire la termenii prelungirii tratatului, Riabkov a precizat că SUA au acceptat “condiţiile noastre. Timp de cinci ani fără condiţii preliminare, fără adăugiri, fără anexe”.
Viceministrul rus a adăugat că, în urmă cu o zi, a făcut schimb de note diplomatice cu ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, în care este atestată înţelegerea dintre cele două părţi privind prelungirea tratatului New START pentru cinci ani.
Prima convorbire telefonică între Putin şi noul preşedinte al SUA s-a axat marţi seara pe prelungirea New START.
După această convorbire telefonică, Kremlinul a asigurat că cei doi lideri s-au pus de acord asupra prelungirii tratatului de dezarmare nucleară încă pentru cinci ani. Casa Albă nu a confirmat încă aceasta şi afirmă că ambele părţi negociază încă punerea de acord a poziţiilor înainte ca pactul să-şi piardă valabilitatea la 5 februarie.
Mai precis, Kremlinul a declarat într-un comunicat că ambele părţi au ajuns la un “acord” şi că “în următoarele zile’ vor fi finalizate toate procedurile necesare pentru a garanta prelungirea New START.
Putin a insistat în ultimele luni asupra dialogului cu SUA pentru prelungirea tratatului “chiar şi pentru un an”.
Preşedintele rus asigurase că Moscova este dispusă să includă în negocieri noua armă hipersonică dezvoltată de Rusia, o armă “fără egal în lume” şi capabilă să depăşească scutul antirachetă al SUA, potrivit declaraţiilor sale.
New START, semnat la 8 aprilie 2010 la Praga de preşedinţii american şi rus de la acea vreme, Barack Obama, respectiv Dmitri Medvedev, limitase la 1.550 numărul focoaselor nucleare care pot fi deţinute de părţile semnatare şi la 700 numărul rachetelor nucleare şi al bombardierelor care pot fi desfăşurate, adică o reducere cu aproape 30% comparativ cu limita anterioară stabilită în 2002.
Precedenta administraţie americană insista asupra participării Chinei la negocieri, iniţiativă respinsă de Beijing şi care nu s-a bucurat de sprijinul Moscovei.
La rândul său, Rusia a afirmat că Franţa şi Regatul Unit, celelalte două puteri nucleare declarate şi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, ar trebui, de asemenea, să fie incluse în negocieri, aminteşte EFE citatat de Agerpres.