Evoluții îngrijorătoare pe piața de cacao și cafea

Cotaţiile futures la cacao au atins marţi un nivel fără precedent de peste 10.000 de dolari tona, prelungind un avans istoric, care a constat în dublarea preţurilor de la începutul anului şi a scumpit ciocolata, transmite Bloomberg.

Piaţa este agitată de recoltele slabe obţinute de principalii cultivatori de boabe de cacao din Vestul Africii, ceea ce pune lumea pe o direcţie în care se va confrunta cu al treilea deficit anual de aprovizionare. În acest context, se înmulţesc îngrijorările că sectorul nu va putea să îşi asigure suficiente boabe de cacao, ceea ce reprezintă o veste proastă pentru consumatori, dacă producătorii de ciocolată vor continua să transfere costurile pe seama lor sau să vândă batoane de ciocolată mai mici sau care conţin mai puţină ciocolată.

Marţi, la bursa de la New York, cotaţiile futures la cacao au crescut la un moment dat cu până la 4,5% până la 10.080 dolari pe tonă, un nivel care în urmă cu câteva luni părea de neimaginat.

Există riscul ca situaţia de aprovizionare cu boabe de cacao să se înrăutăţească. Normele care urmează să intre în vigoare în Uniunea Europeană, destinate să împiedice vânzarea în magazine a produselor rezultate de pe urma defrişării pădurilor, ar putea face şi mai dificilă aprovizionarea cu materie primă a celor mai mari producători de ciocolată.

Acum, atenţia pieţelor este îndreptată spre Africa de Vest, unde în perioada următoare urmează să fie culeasă cea mai mică din cele două recolte anuale de boabe de cacao. Organismul de reglementare din Coasta de Fildeş, cel mai mare producător mondial, se aşteaptă la o recoltă mai mică de boabe de cacao în acest sezon.

Alţi cultivatori de cacao, precum Brazilia şi Ecuador, încearcă să îşi majoreze producţia, dar durează mai mulţi ani până când arborii nou plantaţi încep să producă, ceea ce amână momentul în care livrările mondiale se vor îmbunătăţi, scrie Agerpres.

Livrările globale de cafea robusta, soiul utilizat în băuturile de tip instant şi la espresso, ar urma să se reducă şi mai mult, deoarece valurile de căldură ameninţă producţia principalului exportator, Vietnam, provocând pagube fermierilor, care vor să planteze alte culturi, transmite Bloomberg.

“Per ansamblu, în regiunile unde se creşte cafea este vreme caldă şi uscată. Deşi suntem încă în sezonul secetos şi acest timp de vreme nu este neaşteptat, este de remarcat că precipitaţiile sunt la cel mai redus nivel din ultimii zece ani, iar temperaturile sunt extrem de ridicate”, au apreciat analiştii de la Tuan Loc Commodities, în Ho Chi Minh.

Fermierii au redus suprafaţa cultivată cu arbori de cafea pentru culturi mai profitabile, cum ar fi durian, fructul pasiunii şi avocado. Exporturile Vietnamului ar urma să scadă cu 20% în anul care va încheia la 30 septembrie, de la 1,67 milioane tone livrate anul precedent, conform datelor Asociaţiei de Cafea din Vietnam.

Precedenta recoltă s-a terminat acum şi se estimează că producţia este cu 20% mai scăzută decât cele 1,84 milioane tone recoltate anul precedent, reflectând schimbările climatice, lipsa investiţiilor şi decizia fermierilor de a planta alte culturi, a declarat Nguyen Nam Hai, preşedintele Asociaţiei.

Acesta a explicat că stocurile fermierilor şi ale agenţilor care fac achiziţii nu sunt prea ridicate.

Scăderea producţiei a dus în ultimul an la majorarea cu până la 50% a cotaţiilor futures la cafea robusta la Bursa de la Londra, la cel mai ridicat nivel din 2008. Preţurile în Vietnam sunt mai mult decât duble faţă de anul precedent, atingând un nivel record, a declarat Hai.

Acesta a estimat că nivelul ridicat al preţurilor se va menţine până în mai, când începe recoltarea în Brazilia şi Indonezia, scrie Agerpres.

 

Leave a Reply