În contextul evenimentelor înregistrate la nivelul mai multor unități de detenție, Administrației Naționale a Penitenciarelor precizează că, pe parcursul ultimelor două zile, din cele 45 de unități de detenție și-au exprimat nemulțumirile deținuți din 8 penitenciare.
Principalele aspecte semnalate de către deținuți vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție, precum: supraaglomerare, participarea la activități lucrative și educative, programul tv, serviciile medicale, micșorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea și termenele stabilite de comisia pentru liberare condiționată.
Punctual, pentru fiecare penitenciar, în data de 13.07.2016, ora 11.00, situația era următoarea:
Penitenciarul Iași, nu există manifestări violente, 480 de deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Poarta Albă, nu există manifestări violente, 50 de deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Botoșani, deținuții își exprimă nemulțumirile prin lovirea gratiilor, 8 deținuți au escaladat pavilionul unei secții de deținere, 43 de deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.
Penitenciarul Oradea, nu există manifestări violente, 5 deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Miercurea Ciuc, nu sunt manifestări violente, 81 de deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Giurgiu, nu sunt manifestări violente, 1 deținut a refuzat hrana.
Penitenciarul Vaslui, deținuții protestează verbal, 43 deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat.
Penitenciarul Brăila, nu sunt manifestări violente, 9 deținuți au refuzat hrana.
Având în vedere implicațiile medicale, accentuate și de perioada caniculară, Administrația Națională a Penitenciarelor își exprimă public îngrijorarea față de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că la nivelul tuturor unităților, angajații au purtat discuții individuale și colective cu persoanele implicate în această formă de protest și au încercat identificarea unor soluții care să răspundă problemelor semnalate.
Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate afirma ca respectă dreptul la libertatea de exprimare a persoanelor custodiate, atâta vreme cât nu sunt puse în pericol viața, sănătatea ori integritatea acestora.
———————-
Experti ONU: Romania trebuie sa reduca aglomerarea din penitenciare
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, citat de Agerpres, Subcomitetul Natiunilor Unite pentru Prevenirea Torturii (SPT) a efectuat prima misiune de evaluare in Romania, in perioada 3 – 12 mai.
Delegatia a efectuat deplasari la nivel teritorial si a vizitat penitenciare, centre de arest preventiv, spitale, centre de plasament.
De asemenea, delegatia SPT a avut o intalnire cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii, in vederea prezentarii concluziilor misiunii.
“In opinia expertilor Natiunilor Unite, Romania a facut progrese pentru imbunatatirea conditiilor din penitenciare, insa eforturi suplimentare sunt necesare pentru reducerea aglomerarii in penitenciare si in alte locuri de detentie”, se arata in comunicat.
SPT monitorizeaza modul in care statele care au ratificat Protocolul optional la Conventia impotriva torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptat la New York la 18 decembrie 2002, isi indeplinesc obligatiile statutare, inclusiv prin stabilirea unui organism independent de monitorizare cunoscut sub denumirea de Mecanism National de Prevenire.
In temeiul art. 4 din Legea 109/2009 pentru ratificarea Protocolului, reprezentantii SPT au acces in orice loc in care persoanele sunt sau ar putea fi private de libertate. In sensul Protocolului, privarea de libertate inseamna orice forma de detentie sau inchisoare ori plasarea unei persoane intr-un loc public sau privat de retinere pe care nu il poate parasi dupa voia sa, prin ordin al oricarei autoritati judiciare, administrative sau de alta natura.