În contextul evenimentelor înregistrate la nivelul mai multor unități de detenție, Administrației Naționale a Penitenciarelor precizează că, pe parcursul ultimelor două zile, din cele 45 de unități de detenție și-au exprimat nemulțumirile deținuți din 8 penitenciare.

Principalele aspecte semnalate de către deținuți vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție, precum: supraaglomerare, participarea la activități lucrative și educative, programul tv, serviciile medicale, micșorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea și termenele stabilite de comisia pentru liberare condiționată.

Punctual, pentru fiecare penitenciar, în data de 13.07.2016, ora 11.00, situația era următoarea:

Penitenciarul Iași, nu există manifestări violente, 480 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Poarta Albă, nu există manifestări violente, 50 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Botoșani, deținuții își exprimă nemulțumirile prin lovirea gratiilor, 8 deținuți au escaladat pavilionul unei secții de deținere, 43 de deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

Penitenciarul Oradea, nu există manifestări violente, 5 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Miercurea Ciuc, nu sunt manifestări violente, 81 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Giurgiu, nu sunt manifestări violente, 1 deținut a refuzat hrana.

Penitenciarul Vaslui, deținuții protestează verbal, 43 deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat.

Penitenciarul Brăila, nu sunt manifestări violente, 9 deținuți au refuzat hrana.

Având în vedere implicațiile medicale, accentuate și de perioada caniculară, Administrația Națională a Penitenciarelor își exprimă public îngrijorarea față de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că la nivelul tuturor unităților, angajații au purtat discuții individuale și colective cu persoanele implicate în această formă de protest și au încercat identificarea unor soluții care să răspundă problemelor semnalate.

Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate afirma ca respectă dreptul la libertatea de exprimare a persoanelor custodiate, atâta vreme cât nu sunt puse în pericol viața, sănătatea ori integritatea acestora.

———————-

Experti ONU: Romania trebuie sa reduca aglomerarea din penitenciare

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 13 mai 2016, 19:22 Actualitate | Esenţial

 

Romania a facut progrese pentru imbunatatirea conditiilor din penitenciare, insa trebuie sa faca eforturi suplimentare pentru reducerea aglomerarii in locurile de detentie, sustin experti ai Natiunilor Unite.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, citat de Agerpres, Subcomitetul Natiunilor Unite pentru Prevenirea Torturii (SPT) a efectuat prima misiune de evaluare in Romania, in perioada 3 – 12 mai.

Delegatia a efectuat deplasari la nivel teritorial si a vizitat penitenciare, centre de arest preventiv, spitale, centre de plasament.

De asemenea, delegatia SPT a avut o intalnire cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii, in vederea prezentarii concluziilor misiunii.

“In opinia expertilor Natiunilor Unite, Romania a facut progrese pentru imbunatatirea conditiilor din penitenciare, insa eforturi suplimentare sunt necesare pentru reducerea aglomerarii in penitenciare si in alte locuri de detentie”, se arata in comunicat.

SPT monitorizeaza modul in care statele care au ratificat Protocolul optional la Conventia impotriva torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptat la New York la 18 decembrie 2002, isi indeplinesc obligatiile statutare, inclusiv prin stabilirea unui organism independent de monitorizare cunoscut sub denumirea de Mecanism National de Prevenire.

In temeiul art. 4 din Legea 109/2009 pentru ratificarea Protocolului, reprezentantii SPT au acces in orice loc in care persoanele sunt sau ar putea fi private de libertate. In sensul Protocolului, privarea de libertate inseamna orice forma de detentie sau inchisoare ori plasarea unei persoane intr-un loc public sau privat de retinere pe care nu il poate parasi dupa voia sa, prin ordin al oricarei autoritati judiciare, administrative sau de alta natura.

43 COMMENTS

 1. Romania este o democratie a UE, deci prin autoritatile abilitate trebuie sa ia masuri de urgenta pentru gasirea unor solutii si aplanarea protestelor din penitenciare. Asta mai lipseste Romaniei sa apara in presa internationala cu detinuti rasculati in penitenciare.

 2. si ce doriti sa deschida portile sa iasa puscariasii ca indura prea multe acolo? de ce au gresit atunci? au stiut ce-i aceasteapta mai ales ca sunt multi recidivisti

   • Si daca nu se respecta legea, cine este autorizat pentru inceperea unei achete? DNA?Are tupeu Kovesi sa il ancheteze pe Ciolos pt refuzul cresterii finantarii penitenciarelor si a parlamentarilor pt refuzul modificarii legii finantarii penitenciarelor?

    Nu e aceasta o problema de securitate nationala si ar trebui discutata si rezolvata in CSAT?Doar ca jumatate din CSAT-ul ala sunt niste securisti…inclusiv cu 5 case.

   • Legea nu se respecta nici in alte sectoare – nu s-au alocat niciodata cei 5% din buget la Ministerul Invatamantului asa cum prevede legea, nu s-a alocat niciodata cei 2% din PIB pentru inzestrarea armatei, asa cum prevede statutul de membru la NATO, nu s-au facut niciodata mult visatele autostrazi desi s-au alocat in fiecare an sume enorme pentru asta… statul incalca propriile legi si bugete de ani de zile pentru ca nu are bani sa le respecte pe toate, dupa cum au fost ele facute de tot felul de populisti nesustenabili (care sunt aceiasi care au si furat banii respectivi). Sa incepem sa respectam legea si sa marim sumele alocate tocmai cu puscariile ar fi noaptea mintii, bani aruncati pe fereastra.

  • v-a trecut prin cap ca poate nu au gresit? aveti idee cati nevinovati populeaza inchisorile, datele sunt publice. si daca sunt vinovati, pedeapsa consta in privare de libertate, nu in tortura, nu in condamnare la moarte. pedeapsa presupune reintegrare sociala, puteti pricepe notiunile astea, sau sunteti un basau retard si doar atat? va doresc tuturor cretinilor care debiteaza asemenea “idei” sa ajungeti fix acolo, condamnati de una din mizeriile sitemului “justitiar” din RO.
   UEACS

   • Sa imi fie cu iertare, domnule Marijuana, dar acum chiar si la puscariasi li se aplica prezumtia de nevinovatie???????? Asta chiar e de casadorii rasului!

   • Sa imi fie cu iertare, domnule Marijuana, dar acum chiar si la puscariasi li se aplica prezumtia de nevinovatie???????? Asta chiar e de cascadorii rasului!

  • Mie imi place de dl Tudor. Incearca Sa le explice postacilor Sri cum e treba, ca e manipulare, ca se gasesc bani. Va admit pentru lucrul asta

 3. In tara in care salariile, scolile, spitalele, strazile sunt departe de standardul European, detinutii vor conditii ca in lumea Occidentala? Ei bine, nu se poate asta, si nici nu este o prioritate. Eu nu sunt de-acord ca statul sa cheltuiasca banii mei pentru a investi in conditiile borfasilor tarii. Cred ca sunt alte sectoare unde banii pot sa fie mai bine utilizati. Orice societate normala ar exploata pe cei care nu s-au putut incadra, nu i-ar tine in huzur pe banii tuturor. Cum vine asta, un borfas fura, omoara, violeaza, da in cap, iar apoi “pedeapsa” este ca isi petrece o pedeapsa ( mereu prea scurta) practic intr-o camera de hotel de 2 stele, pe banii nostri?? Cuvantul “gulag” este folosit tendentios aici, d-le Tudor, nu a fost nimeni fortat sa munceasca, nu au fost infometati, nu au fost executati… ce discutam? Am vazut in trecut deocumentare facute de jurnalisti desper penitenciarele noastre (facute cam acum 10 ani) si chiar erau conditii decente. Si de atunci doar s-au imbunatatit. Asta e buna, borfasii vor sa stea in hoteluri de 4 sau 5 stele acum sau chiar sa fie amnistiati, ca “rasplata” pentru binele pe care l-au facut societatii. Sa crape naibii acolo, ca doar la puscarie nu trebuie sa iti placa, exact asta este ideea, altfel nu se mai poate numi o pedeapsa. Se pare ca incepe sa se creeze o confuzie intre pedeapsa si rapslata, intre detentie si cazare!

  • stiti cate sinucideri sunt anual in penitenciarele romanesti din cauza conditiilor infernale? si a drepturilor elementare incalcate? vedeti ce scrie in raportul sau avocatul poporului

   • Haideti, sa fim realisti, nu se va sensibiliza nimeni ca se sinucid niste infractori. Mai stim noi pe unul, Adrian N. parca se numea, care tot asa s-a “sinucis” cu revolverul de spaima puscariei. Cand parlamentarii tigani din PSD Niclae Paun si Madalin Voicu au inercat sa initieze acel proiect de lege cu amnistieri si gratieri, s-a ingrozit toata România ca poate 10’000 de infractori vor alegra brusc prin libertate a 2-a zi. Populatia nu vrea sa vada ca banii se vor varsa pentru traiul mai bun al unor infractori, nu le vor plange de mila acestora, sunt ingroziti de perspectiva ca ar putea sa fie liberi din nou si oricum exista o indignare generala legata de pedespele care sunt mult prea mici, dar si de conditiile in care unii puscariasi isi duceau detentia regeste (Borcea, Becali) si despre cartile “stiintifice” cu care acestia se elibereaza mai repede. Avocatul poporului si CEDO se pare ca sunt mai preocupati de niste infractori decat de soarta unor copii, batrani, bolnavi sau pacienti. Dar credeti-ma, mai importanta este opinia publica, iar ea nu va fi sensibilizata deloc de acest subiect.

    • Dar voi, voi astia care il mai stiti pe unul, adrian n., nu cumva mai stiti si altii ,ca basau ,sasau, coldea, videanu, boc, kovesi? cretinilor, banda de cretini. V-au furat tara de sub voi, animalelor, si tot asta latrati, slagarele emise de securisti. Im ie greata ca m-am nascut in tara asta de vite – judecand dupa ce comentarii comiteti.

     • Ii stiu si pe aceia, dar numai Adrian “Nasty” N. a incerat sa se barbiereasca cu un glont.

    • Pasarica, pe vremea mea (haaat, de mult !), Ceasca facea gratieri la d-alea usoare, anual… de 23 august…
     Nu ma incalzeste cu nimic ca sta in parnaie unu’ d-a furat o paine…ca se perfectioneaza, si-o sa fure maine o lada !
     A sarit coana asta cu capodu’ (“dincolo era mai ieftin” !) la scrisu’ in penitenciare… eu as instaura ora de lectura, dupa ai de plimbare…ca si-asa, nu mai citeste nimeni !
     Se stie de ce a sarit la treaba cu scrisu’ : si pe motiv de Voiculescu ! Da’ la Voiculescu nu e nevoie sa scrie : are, oricum, carti scrise cat n-a citit bassescu in viata lui de “lup de mare”… scria prin “93. E drept, nu ca Roubini, da’ erau carti de economie, ceva, acolo…
     Pana sa faci labareli (ma refer la ciorapi, a nu se interpreta:)) p-aci, cu alaturare pe miile de probleme din tara asta, aibi in vedere ca s-ar putea sa te ajunga… asta, daca ai o meserie, daca mergi pe strada; c-asa, daca stai in glob de sticla, esti “protejata” ! Da’ daca mergi cu turismu’, s-ar putea sa ai un accident… si, nefiind Huidu, s-ar putea sa iei “cu executare” (Doamne fereste, nu-ti doresc)… sau, pe model Rarinca, s-ar putea sa superi pe cineva…
     Cand o fi, la gamela, tot la fel de “frumoasa si libera” sa fii ?! ma-ndoiesc !

   • avocatul poporului? este AVOCATUL HOTILOR! STITI BINE CINE ESTE CIORBEA SI CE INTERESE ARE! Traiceanu si ciorbea trebuiau demult demisi! Au format cercul intereselor pesediste de la inceput aparand corupti si legi date in interesul de partid. Niciodata nu s-a sesizat acest ciorbea fatza schimonosita la suferinta poporului roman batjocorit. Ati prezentat cazul de sclavie ! s-a ridicat “avocatul poporului” sa faca ceva in privinta asta? NIMIC! In schimb borfasii si hotii poporului roman care au devalizat Romania “sufera” acum in inchisori pentru ca Pruna a oprit eliberarea pe banda rulanta a lor stopand asa zisul scris in puscarii. Aveti si dumneavoastra acolo inchis pe cineva si trebuie sa-i imbunatatiti traiul. Sunteti subiectiv!

     • era irefutabil ! ati facut eforturi sa-i raspundeti cu calm, banuiesc…
      Este si asta – ovi – ca un om, are drepturi…
      Da’ daca s-ar autosesiza si pe “psihi” cine trebuie, asta era caz de studiu…Ca o incadrare, ceva exista : paranoie, tampenie galopanta !
      Ca prostia stiu ca nu e infractiune, da’ ar trebui sa fie spitalizabila…macar pentru atenuare, ca antidot nu am auzit sa existe !

 4. Cu asemenea lepre care condamna oamenii la moarte nu ai ce sa discuti…..pana ajunge el,fiul sau,mama sa,tata sau acolo si dupa aia urla si ei pentru dreptate… E VORBA DE OAMENI,CRETINILOR SI JEGURILOR….NU SUNT CONDAMNATI LA MOARTE,LEPADATURI CU FETE DE OAMENI….!!!

  • exact! pana ce lepadaturile astea nu se vor gasi fix in aceeasi situatie, nu au cum sa realizeze. Dupa aceea ,ca orice vita atunci cand e vorba de jugul sau, vor latra pe toate drumurile. Atat de mult as vrrea sa ii vad in parnaie pe viermii astia retardati.

   • Nu am dece sa ma gasesc in aceasta situatie, pentru ca stiu ca nu am incalcat si nu am sa incalc niciodata legea. Puscaria nu e ceva ce pur si simplu ti se intampla din senin sau daca ai ghinion! Nu este un pericol care ma paste si stiu ca nu voi ajunge niciodata acolo. Si nu am sa intru acolo doar pentru ca imi doresti dumneata asta, indiferent cat de mult ai dori tu sa ma bagi la puscarie! Aveti o atitudine fascista, domnule, oricine are alta parere decat d-voastra merita sa mearga la puscarie?? Sper ca va dati seama in ce ridicol v-ati scufundat…

  • Da, sunt si ei oameni … insa unii din ei oare chiar mai sunt, dupa ce grozavii au facut?, dar nu despre asta este vorba, nu ar fi perfect rational ca odata intrati acolo, tocmai asta sa insemne, ca isi pierd drepturile, ca drepturile omului nu li se mai aplica in intregime, ca au un statut mai jos decat cel al cetateanului de rand care nu a incalcat legea? Conditiile din puscarie sunt cele care sunt, oare ei cand au furat si violat si dat in cap, nu au luat asta in considerare? Nu stiau care este riscul, ca daca sunt condmanati, ajung acolo si la conditiile acelea? Nu este pratic, un risc pe care ti-l asumi atunci cand in mintea si sufletul tau murdar te decizi sa faci ceva ilegal? Au riscat, au savarsit infractiuni, au pierdut, au fost prinsi, acum sa suporte consecintele faptelor lor, sa accepte cu demnitate pedeapsa si nu sa se planga ca vor puscarie ca afara! Ce discutam aici?? Este un gest de suprema lasitate al acestor detinuti, tocmai ce arata ca nu s-au indreptat, ca nu au invatat nimic, ca vor sa fenteze sistemul si sa le mearga bine fara sa faca nimic in continuare, asa cum au facut si cu cartile stiintifice. Asadar in concluzie, chiar ar trebui toti sa primeasca sentinte mai mari dupa aceasta greva sau rebeliune sau cum vreti sa ii spuneti! Extraordinar, dom’le, deja ma si enervez! Ca nu erau ocnasi, dom’le, nu ii tortura nimeni acolo, nu dadeau cu tarnacopul in minele de sare, nu erau pusi la munca silnica, stateau acolo degeaba pe banii Românilor si pictau si faceau origami si tamplarie si citeau si colorau carti, se uitau la tv, faceau seminarii si conferinte, venea un preot si le tinea slujba. Astea sunt conditii inumane? Or, insusi puscariasul premier Nastase ne spunea ca se desfasoara numai activitati de inalta cultura de acest fel pe-acolo prin puscarii si ca se invata si se scriu lucrari stiintifice… Se vede treaba ca nici nu s-au redresat si reeducat si acuma mai si vor si mai multi bani sa li se aloce din buzunarul poporului? Asta deja e clumea nesimtirii, ma scuzati, dar este total inacceptabil ce spuneti! Pe ce lume traiti??

 5. Domnule Tudor, si eu privesc cu amaraciune aceasta rebeliune a puscariasilor. Acum nu mai locuiesc in tara, dar in anii ’90 am avut nesansa sa fac armata in Romania, asa cum se facea ea la vremea respectiva. Vreau sa va spun ca am trait in conditii mult mai proaste decat acesti puscariasi, eram cel putin la fel de aglomerati in cazarmi si la popota asa cum stau dansii acolo in celule, mancarea era proasta… Armata nu te facea barbat, cum se zicea, te umilea si te facea sa te tarasti in genunchi.

  Am vazut si eu reportajele si documentarele din anii trecuti despre care vorbeste si doamna Octavia, care are partial dreptate, nu erau conditii atat de rele si nici nu se compara cu inchisorile comuniste, cand au facut inchisoare adevaratii detinuti politici si cum au fost iei tratati acolo de tortionari, vai de mama lor. Or, erau reportaje facute de colegi de-ai d-voastra, tot jurnalisti, nu era propaganda facuta de stat ca sa arate ce conditii bune ofera detinutilor. In armata nu mergeau robinetele, nu aveam apa calda niciodata la dusuri, mancarea era proasta si veche si in plus, sergentii si plutonierii ne mai si umileau si trimiteau la tot felul de munci, patrulare, paza de noapte, plantoane, sapat transee si altele, cu noaptea in cap sau iarna pe frig de inghetau pietrele… Practic toti cei care am facut armata in anii ’90 si cei care au facut-o in perioada de dinainte, am facut lunilea alea practic puscarie SI munca fortata inclusa, in conditii mult mai grele decat cele din puscariile actuale. Asa ca asocierea cu gulag-ul rusesc mi se pare cel putin nepotrivita… Mie nu mi se pare normal ca ei acum sa o duca mai bine, sunt acolo ca sa isi ispaseasca o sentinta, nu ca sa le fie dumnealor comod. Daca se sinucid, asta e intre dansii si Dumnezeu, nu te sinucide nimeni cu forta, este decizia lor, cei care au avut demnitate in inchisoil politice nu s-au sinucis, au supravietuit sua au fost ucisi de tortionarii lor. Nu se poate folosi asta cu sinuciderile ca argumentatie, pesemne ca se sinucid mai mult pentru ca regreta ce au facut si ce au ajuns, pentru ca nu sunt la pace cu ei insisi, nu din pricina conditiilor proaste.

  Cred ca s-au trecut de niste limite de bun simt si political corectness-ul este deja prea mare. Românii, care sunt vai de muma lor, sa plateasca din buzunarul lor traiul de huzur al infractorilor? Chiar cred ca ar fi benefic sa ni se duca putin buhul pentru conditiile de “gulag” din inchisori, stiti ca preventia este cea mai buna masura! Daca ar sti toti escrocii si borfasii de frica puscariei, trag nadejde ca nu ar mai fura pentru ca s-ar teme sa ajunga acolo. Daca ar sti ei ca si la mititica le va fi caldut, vor continua sa faca infractiuni mai abitir, pentru ca nu ar avea nimic de pierdut – daca nu sunt prinsi, profita, daca sunt prinsi, nu este chiar asa de rau, nu?

  Este abnormal ca tot contribuabilii romani sa ii intretina pe acesti infractori care au distrus societatea. Ei ar trebui sa se intretina singuri, din munca, asa ar fi normal, nu sa li se scada din pedeapsa daca cumva pun mana si lucreaza ceva sau scriu vreo brosurica, vreo fituica de doi lei.

  Stiti cum spune marele Anthony Hopkins in filmul cu Hannibal Lecter, “any rational society would either kill me or put me to some use.” Dar nu, noi nu traim intr-o societate rationala, noi ne luam ordinele de la stapanii coloniei, de la UE si CEDO si alti politic-corecti din acestia.

  Adica dupa ce au daunat grav societatii, tot societatea aceea pagubita are obligatia sa ii intretina in camere de hotel de 3 stele pe acesti infractori? Practic infractorii ne fura de doua ori si dvs vreti sa le dam conditii mai bune pentru ca asa ne zic altii? Pai atunci ia sa ii ia UE si CEDO acolo la ei si sa ii creasca ca pe copiii lor daca ei isi permit, Romania e o tara saraca, nu isi permite sa mai dea bani si dupa fundul scursurilor societatii!

  • cum si dvs aveati drepturi si s-au incalcat atunci, si ei au si se incalca acum. simplu. povestea cu hotel de 3 stele e penibila. sa incepem cu respectarea legilor si drepturilor constitutionale, incalcate grav azi in penitenciarele din romania

 6. Mie imi vine sa vomit cand vad cata prostie, cata rautate amestecata cu ignoranta crasa, cu lipsa de educatie, cu incultura si rautate, ura nedistilata si prosteasca gasesc in cometariile prostimii scarnave, clocotind de ura, precum vitele. Le doresc tuturor acestor VITE ca cineva drag lor sa fie incarcerat in gulagul romaniei secolului 21, le doresc din suflet.
  Nu stiu cum as suporta asta ca jurnalist, sa vad toate aceste infectii morale, zilnic.

 7. @octavia ? Marte este locul dvs. de bastina ?
  Sa stiti ca am la oferta niste neuroni proaspeti. Mai am si altceva dar deocamdata nu e cazul, nu e chiar asa de grav.

 8. Dupa cum spunea marele Hopkins, poate chiar ar trebui sa obtinem un profit de pe urma acestor infracotri, sau cel putin sa se intretina singuri.

  Ar trebui poate sa reflectam si la aceasata noua anomalie impusa de stapanirea de la Bruxelles si noua ordine a lumii, cea condusa de mililardari, jidovi si politici-corecti! Sa nu mai stam in genunchi in fata lor, cine sunt ei ca sa decida ca Poporul Roman trebuie sa plateasca amenzi de dragul unor criminali??

  Poate e momentul si pe la noi sa se faca niste referendumuri curajoase (si care sa se si aplice de data asta parlamentul ticalosit!) si sa ne mai hotaram si singuri soarta, noi Românii intre noi, si sa fim stapanii propriului destin, sa nu mai umblam pribegi prin alte tari si sa ne caciulim si sa platim tribut la Inalta Poarta! Sa facem iaca niste referendumuri, ca nu mai vrem sa vedem ce vor politicii-corecti astia, ia hai sa vedem ce vor Românasii nostri, pe care nu ii intreaba nimeni nimic niciodata!

  Suntem tratati pe afara de politicii-corecti astia ca niste zdrente, ca niste jidogii, si apoi vin tot ei sa ne spuna sa le facem lux la puscariasi si sa ne amendeze, cand ei ne trateaza la ei in tara ca pe niste suboameni, desi nu am incalcat niciodata legea?? Da daca ne vom ridica noi vreodata sa ne cerem drepturile si despagubirile pentru toate umilintele, pe noi ne vor mai proteja CEDO si UE si ONU???

  Stim care e raspunsul, nu mai are rost, m-am si enervat deja, dar sunt emotionat, eu nu sunt un om care imi ies prea usor din fire, dar asta cu amenzile si criminalii chiar m-a suparat nespus!

 9. Mult interes pentru subiectul propus si multi care posteaza. Din pacate, si o spun fara trufie mai degraba cu modestie posteaza aiurea; va spun si de ce: Ovi sau Octavia si altii din aceeasi categorie sunt clasicii afectati sau loviti de un sindrom care in jargon psihologic se numeste “prejudecata de confirmare”. Explic: au tendinta de a cauta si gasi argumentari, pledoarii, explicatii infocate pentru a sustine si alimenta convinigerile lor deja formate. Ei ignora sau dau deoparte orice informatie, discutie care nu se potriveste si nu se armonizeaza cu convingerile lor deja formate, pentru ca acest proces nu are loc la nivel constient, convingirile lor asa cum le citim, nu sunt altceva decit stereotipuri.
  Cu aceste stereotipuri ei judeca si condamna pe vinovatul de serviciu, de data asta puscariasii in revolta. Cu logica lor deformata se duc sigur in zona bestialitatii si ferocitatii in gindire, repet: e un proces inconstient dar nu pentru acest motiv lipsit de viciu logic si emotional.
  Ei socotesc ca cei ce ajung la inchisoare trebuie tratati cf. zicalei “si batuti, si regulati, si cu banii luati”.
  Nu se multumesc cu privarea de libertate, conditie insuportabila doar de gindit, ei ar vrea eventual sa le luam si scalpul sau pielea si eventual sa presaram cu sare.
  In lipsa unei argumentari serioase baga in discutie spitale, autostrazi, educatie, sanatate.
  Vinovatii ar trebui logic, dupa ei, sa fie puscariasii, uitind ca hotii si borfasii puscariabil, sunt in circulatie, linistiti si cu banii in buzunar. Este hoarda lui Udrea, Videanu, Base si restul, sunt cei care au adus pe noi cei liberi dar si pe cei inchisi, aproape la acelasi standard mizerabil de viata.
  Le aduc aminte ca nu toti cei din puscarie sunt un pericol social precum violatorii, asasinii, pedofilii,etc.
  Ei uita ca si cel mai rau dintre ei, are drepturile lui, merita un tratament sever dar nu inuman, nu feroce care sa duca la moarte, la boala, la distrugere psihofizica. E adevarat ca la noi notiunea de a avea a doua sansa, nu exista. Nu suntem pregatiti pentru asa ceva, peste vreo suta de ani poate.
  Nu se poate explica altfel modul bestial, sadic de rautate pura, intrinseca cu care ei judeca pe puscariasi, nu sunt Dumnezeu sa judece sau sa ierte, e suficient sa gandeasca si altfel decit prin stereotipuri. Oameni ce “rezoneaza” asa confirma ca Romania a fost, este si va ramane mult timp inca o inchisoare uriasa cu gratii invizibile si cu o “cusca mentala” cu tot la fel de multe gratii.
  Asta ne face obtuzi, chiar daca ne proclamam cinstiti si corecti.
  No mercy (fara mila) pentru purcariasi.
  Mercy pentru golanii si hotii ce ne-au distrus si umbla liberi, senini si foarte bogati.–

Leave a Reply