Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a promis miercuri un răspuns ‘ferm’ la tulburările fără precedent care zguduie această ţară din Asia Centrală, în cursul cărora manifestanţii au luat cu asalt şi incendiat clădiri guvernamentale, relatează AFP şi Reuters.

Sunt cele mai grave acţiuni de protest din fosta republică sovietică de mai bine de un deceniu.

‘În calitate de preşedinte şi începând de astăzi şi ca preşedinte al Consiliului de Securitate al ţării, am intenţia să acţionez cât mai ferm posibil’, a avertizat Tokaev, exprimându-se în limba rusă la televiziunea publică, dând de înţeles practic că predecesorul său, Nursultan Nazarbaiev, a fost suspendat din funcţia de şef al Consiliului de Securitate al ţării.

În discursul său televizat, Tokaev nu a rostit numele fostului preşedinte, care nu a fost văzut sau auzit public de la începutul protestelor.

Cu internetul blocat în toată ţară, nu se ştie deocamdată dacă înlăturarea lui Nazarbaiev din funcţia de şef al Consiliului de Securitate i-a mulţumit pe protestatari.

Tokaev l-a retras din post şi pe un nepot al lui Nazarbaiev, care era numărul doi în Comitetul pentru Securitatea statului, succesorul KGB din perioada sovietică.

Aceste tulburări au dus la ‘atacuri masive împotriva forţelor de ordine’, în rândurile cărora există morţi şi răniţi, a afirmat preşedintele kazah, atrăgând atenţia că ‘grupuri de elemente criminale îi bat pe soldaţii noştri, îi umilesc, îi târăsc goi pe străzi, agresează femei, jefuiesc magazine’.

Aproape 5.000 de persoane au fost dispersate de poliţie cu grenade asurzitoare şi lacrimogene la Almatî în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit corespondentului AFP la faţa locului. ‘Guvernul să demisioneze!’ sau ‘Bătrânul, afară!’, au scandat manifestanţii, făcând referire la fostul preşedinte Nursultan Nazarbaiev (81 de ani).

Miercuri după-amiază, mii de manifestanţi au luat cu asalt clădirea administraţiei municipale, reuşind să pătrundă în interior, în pofida tirurilor poliţiei cu grenade lacrimogene.

Într-o transmisiune în direct pe Instagram, un blogger kazah a arătat incendiul declanşat în biroul primarului din Almatî, în apropiere auzindu-se focuri de armă. Conform unor înregistrări video postate pe reţele de socializare, în flăcări era şi biroul procurorului din Almatî.

Bărbaţi în uniforme de poliţişti au fost văzuţi lăsând scuturile şi căştile pentru a-i îmbrăţişa pe protestatari. ‘Ei trec de partea noastră ‘, a spus o femeie, îmbrăţişând un alt protestatar.

Această criză este cea mai importantă ameninţare de până acum la adresa regimului instituit de fostul preşedinte Nazarbaiev, care a condus ţara până în 2019, dar care exercită în continuare o mare influenţă. Se crede că familia sa controlează o mare parte a economiei.

Într-un efort de a stopa criza, preşedintele Tokaev a demis guvernul şi a decretat stare de urgenţă în mai multe regiuni, între care Almatî şi capitala Nur-Sultan, al cărei nume a fost schimbat recent în onoarea lui Nazarbaiev, dar aceasta nu a reuşit să pună capăt protestelor.

Au fost decretate restricţii de circulaţie între 23:00 şi 07:00.

Manifestaţiile de protest sunt rare în Kazahstan, ţară autoritară unde organizarea adunărilor trebuie să primească aprobare prealabilă din partea autorităţilor.

Internetul şi telefoanele mobile erau blocate miercuri în fosta republica sovietică, situată între Rusia şi China. Manifestaţiile, care au început duminică într-un oraş de provincie din vestul ţării după creşterea preţului la gaze şi combustibil, s-au extins la Almatî, capitala economică şi cel mai mare oraş al ţării, în noaptea marţi spre miercuri.

Miercuri, ţara înregistra o ‘pană de internet la scară naţională’, a anunţat pe Twitter grupul specializat în supravegherea web NetBlocks.

Această întrerupere ‘riscă să limiteze sever acoperirea manifestaţiilor antiguvernamentale care se intensifică’, adaugă organizaţia citată.

AFP a transmis că nu poate lua legătura cu reporterii săi din Kazahstan. Anterior, ei relataseră că toate conexiunile de internet erau intermitente şi că aplicaţiile de mesagerie Telegram, Signal şi WhatsApp erau indisponibile, în timp ce site-urile a două media independente păreau să fie blocate.

După protestele din cursul nopţii trecute, Ministerul kazah de Interne a raportat arestarea a peste 200 de protestatari, acuzaţi de ‘încălcarea ordinii publice’ prin blocarea drumurilor şi atacurile asupra vehiculelor.

Rusia, pentru care Kazahstanul are o importanţă crucială ca partener economic, a invitat miercuri la rezolvarea crizei pe calea ‘dialogului’ şi nu ‘prin tulburări în stradă’.

Revolta a început duminică după creşterea preţului la gazul natural lichefiat (GNL) în oraşul de vest Janaozen, înainte de a se extinde în marele oraş regional Aktau, pe ţărmul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Guvernul încercase iniţial să-i calmeze, fără succes, pe protestatari, stabilind o reducere a preţului GNL până la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, faţă de 120 la începutul anului.

Creşterea preţului la gaze este percepută de populaţie ca fiind nedreaptă, având în vedere resursele vaste de petrol şi gaze ale Kazahstanului.

Televiziunea a relatat miercuri despre arestarea directorului unei uzine de procesare a gazelor şi a unui alt funcţionar din regiunea Mangîstau, unde se află Janaozen. Aceştia au fost acuzaţi că ‘au crescut preţul la gaz fără motiv’, ceea ce ‘a dus la proteste masive în toată ţara’, potrivit sursei menţionate.

Potrivit unor media locale, situaţia continuă să fie tensionată la Almatî. În apropiere de primărie, persoane neidentificate au pus mâna pe armele abandonate de către forţele de ordine şi au deschis focul, iar postul de radio Azzatîk a precizat că ar fi vorba de muniţie reală, scrie Agerpres.

Leave a Reply