Ungaria e in stare de soc dupa ce seful unei grupari paramilitare neo-naziste a asasinat un politist si a ranit grav un altul. Presa maghiara si cea internationala scriu despre legaturile stranse pe care gruparea Hungarian Front Line (MNA) si fondatorul sau, István Győrkös, le au cu Rusia si serviciul secret al Armatei ruse, temutul GRU. Financial Times citeaza autoritatile maghiare, care spun ca membrii gruparii neo-naziste s-au antrenat impreuna cu diplomati (suspectati ca ar fi spioni sub acoperire) si militari rusi.
Extrema dreapta maghiara, tolerata si incurajata de regimul de dreapta a lui Viktor Orban, are traditii puternice de colaborare cu serviciile secrete de la Moscova. Unul din subiectele ce anima aceasta afiliere este campania anti-romaneasca din Transilvania.
Evenimentele tragice au avut loc la finalul lunii octombrie, cand politia a facut mai multe descinderi in cadrul unei operatiuni care a vizat organizatia neonazista condusa de István Győrkös. Cand politia a inceput perchezitionarea proprietatii acestuia, el a impuscat mortal un politist si a ranit grav altul. La adresa lui si a altor membri ai gruparii neonaziste au fost gasite arme de foc sofisticate, substante explozive si droguri.
Financial Times citat de Hotnews scrie ca mai multe emailuri intre membrii Frontului National Maghiar arata o strategie pentru a atrage fonduri din Rusia. Gyorkos a infiintat de asemenea site-ul Hidfo.ru, un forum pe care sunt propagate dezinformari si propaganda pro-rusa pe de tema razboiului din Ucraina.

Site-ul maghiar Index.hu, citat de Budapest Beacon, scrie ca Istvan Gyorkos avea conexiuni clare cu GRU, in timp ce diplomati rusi au luat parte la partide de airsoft (jocuri militare cu munitie falsa) organizate de Frontul National.

Un exemplu: in 2014, Gyorkos a postat pe un site si un cont de Facebook fotografii “trimise de cititori” cu presupuse tancuri maghiare trimise de Ungaria in ajutorul Ucrainei pentru a lupta cu rebelii pro-rusi. Ministerul rus de Externe a acuzat Ungaria ca furnizeaza Ucrainei armament, bazandu-se exact pe acele fotografii. Surse din serviciile secrete maghiare au scris ulterior ca fotografiile au fost trucate de GRU, fiind apoi folosite pentru a intimida guvernul maghiar.

Financial Times face o analiza dura a situatiei din Ungaria, chestionand deschis politica guvernului Orban de a permite Rusiei sa influenteze situatia interna prin intermediul partidelor si formatiunilor paramilitare de extrema dreapta. FT da si exemplul partidului de extrema dreapta Jobbik, cunoscut pentru legaturile stranse intre liderii sai si Moscova. “Nu mai e despre spionaj clasic, ci despre manipularea presei, a publicului si a sistemului politic. Rusii folosesc arme radical diferite pentru a crea o realitate alternativa. Ei vor sa dezorienteze oamenii, sa-i faca sa se simta nesiguri”, a declarat pentru Financial Times ziaristul Andras Dezso, specializat in investigarea miscarilor de extrema dreapta.

Si fostul premier Ferenc Gyurcsany critica dur apropierea premierului Viktor Orban de Moscova, sustinand ca toleranta acestuia fata de implicarea fatisa a Rusiei in chestiunile interne a dus la transformarea Budapestei in “Mica Moscova”.

Dezvaluirile despre legaturile dintre Frontul National Maghiar si Rusia nu raman fara urmari in politica interna: partidul de opozitie Politica Poate fi Diferita (LMP) a cerut formarea unei comisii parlamentare care sa examineze influenta crescanda a Rusiei in politica din Ungaria, potrivit index.hu.

Frontul National Ungar, creat in anul 1989, este o organizatie paramilitara cu ideologie nationalista si neonazista care s-a remarcat prin acte de intimidare a etnicilor evrei si homosexualilor.

Evenimentele din Ungaria demonstreaza o tendinta identificata in mai multe state europene: implicarea Rusiei in treburile interne prin intermediul unor grupari de extrema dreapta, scrie expertul american in securitate John Schindler intr-o analiza publicata in The Observer.

2 COMMENTS

  1. Ca extrema dreapta maghiara, este tolerata si incurajata de regimul de dreapta a lui Viktor Orban, este o realitate. C-ar avea traditii puternice de colaborare cu serviciile rusesti nu se prea potriveste. Campania anti-romaneasca a acestora in Transilvania este o realitate periculoasa.
    Din pacate politica relatiilor internationale ale Romaniei astazi este jalnica iar, politica interna nici asta nu sta bine, asa ca le revine celor din servicii o sarcina ingrata sa sublineasca amatorismul si tradarea pe fata a celor care astazi se afla la butoanele Romaniei.

Leave a Reply