Un număr de 20 de consilii locale din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au adoptat, până în prezent, un memorandum iniţiat de CNS privind înfiinţarea regiunii administrative “Ţinutul Secuiesc” cu statut autonom, conducerea  CNS propunând şi celorlalte consilii să procedeze la fel.

Preşedintele Consiliului Secuiesc Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că până acum 20 consilii locale din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au adoptat acest memorandum.

gazda zoltan

Din judeţul Covasna, memorandumul iniţiat de CNS privind înfiinţarea regiunii administrative “Ţinutul Secuiesc” cu statut autonom a fost adoptat de consiliile locale din municipiul Târgu Secuiesc, oraşul Baraolt, respectiv comunele Ozun şi Chichiş.

Gazda a afirmat că a trimis, săptămâna trecută, câte o scrisoare şi celorlalte 133 de consilii locale din secuime care nu au adoptat încă memorandumul, propunându-le să îl introducă pe ordinea de zi.

În iunie, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, declara că Prefectura a atacat în instanţa de contencios administrativ patru hotărâri ale consiliilor locale, prin care era aprobat memorandumul iniţiat de CNS privind înfiinţarea regiunii administrative “Ţinutul Secuiesc” cu statut autonom, întrucât acestea contravin Constituţiei şi legislaţiei în vigoare.

La rândul său, prefectul de Covasna, Marius Popica, a atras atenţia consiliilor locale, într-o circulară, că nu este în atribuţiile lor să aprobe documente programatice privitoare la politicile statale în materia organizării administrativ-teritoriale a statului sau stabilirea limbii oficiale.

CNS ceruse, în luna februarie, celor 153 de consilii locale din secuime să adopte câte o hotărâre în care să solicite crearea unei regiuni administrative a României, denumită Ţinutul Secuiesc, un statut autonom pentru regiune, decizii care să fie trimise apoi inclusiv forurilor internaţionale.

Potrivit proiectului de hotărâre pe care CNS îl propunea spre aprobare consiliilor locale, acestea urmau să solicite Parlamentului şi Guvernului să respecte toate angajamentele internaţionale ale României adoptate în domeniul protecţiei minorităţile naţionale.

De asemenea, consiliile locale urmau să solicite crearea unei regiuni administrative denumită “Ţinutul Secuiesc”, care să aibă statut autonom, iar delimitarea subdiviziunilor administrative din cadrul regiunii s-ar realiza prin referendum local.

De asemenea, în proiectul pe care CNS îl propunea spre aprobare consiliilor locale se solicita ca în unităţile teritorial-administrative în care ponderea unei minorităţi naţionale depăşeşte zece la sută, limba acesteia să fie recunoscută ca limbă oficială, având acelaşi statut ca limba oficială a statului.

PS : De ceva timp, tot avertizez in legatura cu filiera Budapesta-Moscova in efortul de a destabiliza aceasta tara. Poate cineva, un oficial roman, un serviciu cu vreo analiza, un reprezentant al unei institutii de stat recunoaste si avertizeaza in legatura cu aceasta filiera. Si pericolul pe care-l reprezinta renasterea in forta a gruparilor extremiste maghiare in paralel cu situatia dramatica din Ucraina.

 

19 COMMENTS

  • O sa aiba un vicepremier de la 1 august care in CV scrie ca limba romana o considera limba straina.Cand ai in guvern la varf asa exemple de ce te miri ca niste buimaci urla si fac declarati antiromanesti in harghita si covasna.Prost nu e cine cere si urla prost e cine le permite asa ceva .

 1. Eu m-am saturat de ungurii astia si de lipsa de reactie a guvernantilor.Radu de ce nu face-ti o emisiune in care sa chemati primul ministru,ministrul de interne,ministrul de externe in care sa se discute doar aceasta problema?Ponta daca vrea sa fie presedinte ar trebui sa ne spuna TOT ce are de gand sa faca in privinta asta.Nu am cuvinte sa exprim ceea ce simt cand vad in ce fel ne sfideaza si ungurii din interior si cei din exterior.E inadmisibil,INADMISIBIL.

 2. Abraham : ” Batranul de la Bucuresti are un Audi Q7, 60-62 de ani si i se spune Costica Nasu’ ” . Cine ar putea fi?
  Numai bine!

 3. Acesti indivizi vor sa ne sperie cu modelul rusesc de autonomie… sau cel putin il viseaza. Csibi Barna s-a mutat in Ucraina (dupa ce “l-a spanzurat” pe Avram Iancu). Acolo, ca si aici, striga dupa autonomie maghiara. Recent a declarat unui post de televiziune din R.Moldova ca sprijina demersurile Rusiei in Ucraina si ca maghiarii din Transilvania vor avea autonomie .. ca Rusia ii v-a sprijini. Bineinteles ca aceste declaratii sunt putin hazlii insa sprijinul acesta cred ca inseamna de fapt bani. Stim care este relatia Rusiei cu Ungaria… In plus de asta, UDMR nu cred ca este strain de aceste declaratii ! De ce dracu ii mai tinem pe viermii astia la guvernare ? Mereu si-au urmarit doar interesele lor meschine.

 4. Buna seara! Parerea mea ca simplu cetatean e ca o regiune autonoma maghiara e pe cale sa apara. E “pe teava” cu s-ar spune intr-un limbaj mai putin academic. De 24 de ani liderii maghiarimii de aici, cu sprijin de la Budapesta, Moscova si “alte parti”, lucreaza continuu. Au incercat varianta radicala in anii 90, dar daca planul n-a mers au adoptat metoda pasilor marunti. Picatura cu picatura. Au apasat pedala de acceleratie putin cate putin incat e foarte posibil ca in curand sa ne trezim cu o regiune autonoma maghiara fara s ane dam seama cum si in ce fel. Sunt convins ca extremistii maghiar au full suport din partea Budapestei si a Moscovei. Bufapesta si Moscova stiu foarte bine ca nu pot intervenii in mod direct si atunci actioneaza pe “filiera maghiara” pentru destabilizarea Romaniei. Reteta e veche, au mai aplicat-o. Si noua si altor state. Punctele noastre slabe, dupa parerea mea, e economia slaba, armata prea putin modernizata, o disolutie a statului in toate domeniile, o politica externa care lasa mult de dorit si multe altele. Nu cred in acele teorii cum ca vezi doamne, maghiarii de rand nu doresc autonomie ci doar liderii lor. Parerea mea e ca nu numai liderii lor ci si majoritatea maghiarimii doreste autonomia. Ma tem ca se pregateste ceva pana la sfarsitul acetui an. Intrebarile sunt: daca vor fi tulburari etnice pana in alegeri, vor mai avea loc acestea? Potrivit Constitutiei, ce se va intampla atunci? Ce rol va avea presedintele tarii, fiind comandant suprem al armatei? Ce fac acum autoritatile statului (sri, sie si altele)pentru a impiedica aparitia unor asemenea evenimente grave?

 5. Si inca ceva foarte important dupa parerea mea. Vad ca se tot foloseste sintagma “secuii”. Liderii secuimii au facut, au dres etc. Care secui oameni buni?! Conform ultimului rencesamant, secuii declarati sunt foarte putini din cate am inteles. Cand vom incepe sa spunem verde in fata si pe la emisiunile tv si in general mass media, ca de fapt este vorba de liderii maghiari si de maghiari in general?! De ce ne ferim sa spunem ca de fapt este vorba de maghiari si nu de secui? Eu stiu ca acestia au folosit o stratagema in a proclama tinutul “secuiesc” si nu tinutul maghiar. Era prea evident,nu?

  • daca secuii sunt altceva decat unguri,atunci ce treaba au unii cu altii?daca sunt acelasi lucru,atunci ei, prin satele lor, sunt niste reminiscente istorice produse de vechile imperii,asa cum exista si altii in toata lumea.in ambele variante nu se pot crea state in state,nu se pot destabiliza tari pentru ca vor unii sa isi faca guvern pe strada lor.dar ungurasii au “colonii” si prin america,de ce nu incearca si pe acolo niste autonomii teritoriale?dar limba secuiasca exista si se vorbeste pe undeva? caci cu “limba moldoveneasca” ne-am lamurit.eu zic ca amatorilor de aventuri si invrajbiri etnice sa li se aplice legile.

 6. mi ati sters mesajul care va zicea ce urmeaza ,asta daca nu place adevarul.Din pacate Romania moare incet dar moare ,in 10 ani dispare acest Stat .Multumim pe aceasta cale Bolsevicului/GBist Ion ILiescu and Com.

  Au plecat peste 3 milioane de romanai in Europa /Lume ,in 25 de ani(populatia Bucurestiului e de 1.6milione).Si majoritatea sunt in floarea varstei producand/facand pe starini si trimitind in tara pe an aproximativ 10 miliarde de euro….

 7. singura metoda eficienta de combatere a bozgorilor ar fi ca mai toate consiliile din tara sa ceara acelasi lucru. Ar fi un foarte mare Tinut Secuiesc, cu tot cu steagul ala al lor si atunci ar lua-o in mina complet ca nu s-ar mai putea nici diferentia nici enclaviza si totul ar deveni ridicol.
  Cu astia nu merge sa-i iei in serios, trebuie bataie de joc la maxim. Batuti cu armele la care nu se asteapta. Si le-as mari si impozitele, sa plateasca ei toate steagurile din toate comunele si orasele.
  Nu glumesc!

 8. Lasati ca a marit Ponta bugetele SRI ,SIE ,CCR … sa fie bani pentru politia politica a regimului Basescu si a adus basistii UNPR si UDMR la guvernare ca pe vremea lui Boc .
  Corlatean este cel mai prost ministru de externe ever iar guvernul ponta la fel de las ca guvernul Boc

 9. Domnule Radu Tudor!!!
  In 1877 la razboiul de independenta nu au fost incalcate principii,constitutii,legi si alte tocmeli, de catre mitici???
  La invadarea Transilvaniei nu au fost incalcate constitutii,legi,principii si alte tratate,de catre mitici???
  La anexarea Dobrogei nu au fost incalcate constitutii,legi si principii???
  Odata cu aderarea la europa au fost acceptate principiile care stau la baza sistemului de valori,astfel s-a acceptat inclusiv modelul de autonomie utilizat in europa!!!Secuii nu cer nimic altceva decat autonomie in conditiile acceptate de sistemul de valori din europa!!!Secuii trebuie salvati din acest maldar de balega aburinda care este Putoarea Mioritico-Damboviteana!!!Secuimea trebuie salvata din acasta tara stupida,penibila si absurda!!!

 10. Cata vreme politicenii nostri sunt ori zdrente vandute, ori slugi tradatoare de tara, dusmanii Romaniei isi vor face de cap.

Leave a Reply