Compania Facebook a semnat contracte cu zeci de producători de telefoane mobile prin care le-a oferit acces la datele utilizatorilor, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times, dar reţeaua de socializare online susţine că nu au fost oferite ilegal informaţii private.

“Pentru atingerea obiectivului de a deveni reţeaua de socializare online dominantă la nivel mondial, Facebook a semnat acorduri prin care le-a permis producătorilor de telefoane mobile şi de alte dispozitive acces la un volum mare de date personale ale utilizatorilor. Facebook a semnat, în ultimul deceniu, parteneriate pentru schimburi de date personale cu cel puţin 60 de producători de dispozitive smartphone – printre care se numără Apple, Amazon, BlackBerry, Microsoft şi Samsung -, înainte ca aplicaţiile Facebook să devină accesibile sistematic pe telefoane inteligente, au declarat oficiali din cadrul companiei. Acordurile au permis companiei Facebook să îşi extindă activităţile, iar producătorii de telefoane inteligente le-au putut oferi clienţilor funcţii populare pe reţeaua de socializare online, precum mesageria, butonul de «aprecieri» (like) şi acces la adrese de email”, informează cotidianul The New York Times.

“Însă aceste parteneriate (…) generează preocupări privind protecţia datelor private şi privind conformarea cu decretul din 2011 despre datele personale emis de Comisia Federală pentru Comerţ din SUA. Facebook le-a permis companiilor acces şi la datele «listelor de prieteni» fără a obţine acordul explicit (…)”, precizează NYT.

Cele mai multe parteneriate rămân în vigoare, deşi Facebook a început diminuarea angajamentelor în aprilie. Compania de socializare online a intrat în atenţia autorităţilor de reglementare după scandalul accesării datelor private de către firma de consultanţă electorală Cambridge Analytica.

“Lumea s-ar gândi că Facebook şi producătorii de dispozitive inteligente sunt de încredere. Însă problema este că pe măsură ce sunt colectate din ce în ce mai multe date online care pot fi accesate de pe dispozitive apar riscuri grave privind securitatea datelor private”, afirmă Serge Egelman, analist la Universitatea Berkeley din California, scrie Mediafax.

3 COMMENTS

 1. Pana la urma nu facebook constrange lumea sa-si faca cont la ei. Ca sa nu mai vorbesc de agresiunea tuturor institutiilor care prelucreaza date personale, care odata cu intrare in vigoare a directivei europene privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal, ne-au inebunit cu tot felul de instiintari. Ideea este ca astia se joaca cu noi, cu sau fara acceptul nostru.

  • In audierile din parlamentul american seful facebok a fost intrebat daca compania lui stocheaza datele utilizatorilor pe 96 de categorii, acesta n-a dat un raspuns concret, dar la intrebarea daca urmaresc utilizatorul chiar si cand e log out acesta a zis ca da, cica pentru siguranta utilizatorului !!!
   Facebokul nu e o societate de caritate in care chipurile lumea socializeaza ci e o companie cu profit de miliarde de dolari ! Mai nou si-au facut si matrimoniale, va dati seama cate date cu poza cu tot, mana cereasca…

 2. Mircea Badea le-a dat lovitura #rezistenţilor. DECIZIA UNEI INSTANŢE EUROPENE i-a pus la pământ. Vin procesele! Breaking news
  Autor: Codrin Dobrescu | marţi, 05 iunie 2018 | 0 Comentarii | 364 Vizualizari
  Prezentatorul TV Mircea Badea anunță o lovitură de proporții pentru susținătorii mișcărilor #Rezist. Recent, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat o decizie care va afecta fundamental modul în care funcționează paginile de pe rețelele de socializare.
  Informația i-a fost transmisă lui Badea de avocatul Gheorghe Piperea, iar prezentatorul a publicat anunțul. CJUE a statuat că administratorii paginilor de pe o celebră rețea de socializare sunt responsabili să se folosească de datele utilizatorilor în limitele legii, la fel cum sunt și administratorii companiei care susține platforma web.
  „Mesaj pe care l-am primit de la avocatul Piperea: `CJUE a decis ca administratorul unei pagini de fani pe Facebook are aceeasi raspundere ca si Facebook pt utilizarea nelegala sau nepermisa a datelor cu caracter personal ale fanilor.
  . Pagina de fani a dlui Iohannis si celor utilizate de toti #rezistentii care se bazeaza pe aceasta prelucrare a datelor pt a-si populariza ideile, protestele si ideologia de grup si pt a-i bloca pe critici sau oponenti urmeaza sa aiba un numar mare de reclamatii si procese.
  Popularitatea castigata pe facebook prin metodele de canalizare a optiunilor si de segregare a grupurilor prin punerea lor in interiorul unor bule impenetrabile la gandire critica o sa se intoarca impotriva acestor manipulatori si profitori. Deciza CJUE se indentifica asa: cauza C- 210/16, speta Unabhanigiges`”, a scris Mircea Badea, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook.

Leave a Reply