Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a spus, luni, după întâlnirea cu ministrul Mircea Duşa, că Marea Britanie va participa cu trupe în cele două comandamente NATO care vor funcţiona în România, subliniind, totodată, că împărtăşeşte îngrijorarea privind securitatea pe Marea Neagră.

Ministrul român al Apărării Mircea Dusa a declarat, după întâlnirea avută, luni dimineaţă, cu omologul său britanic, Michael Fallon, că a discutat cu acesta despre situaţia politico-militară din zonă ca urmare a crizei din Ucraina şi a anexării Crimeei de către Rusia, dar şi despre situaţia de securitate pe Marea Neagră şi despre măsurile care trebuie luate de cele două state pentru a asigura pe Marea Neagră o prezenţă permanentă, prin rotaţie, a capabilităţilor NATO.

“Un prim subiect abordat se referă la securitatea şi la situaţia politico-militară din zona noastră ca urmare a crizei din Ucraina şi anexării de către Rusia a Crimeei, dar şi situaţia de securitate pe Marea Neagră şi măsurile pe care trebuie să le luăm împreună pentru a asigura o prezenţă permanentă, prin rotaţie, pe Marea Neagră a capabilităţilor NATO. De asemenea, am analizat stadiul cooperării noastre în NATO între cele două ministere, am discutat despre modul în care se îndeplinesc măsurile de reasigurare pe flancul estic al NATO şi al Uniunii Europene, ca urmare a măsurilor stabilite la Summitul din Ţara Galilor şi a măsurilor stabilite de miniştrii Apărării la şedinţa NATO de acum o lună. L-am felicitat pe domnul ministru că Marea Britanie şi-a asumat rolul de naţiune-cadru în perioada 2016-2018 privind crearea forţei de reacţie rapidă şi că România va fi prezentă în cadrul acestei capabilităţi militare cu capabilităţile care vor rezulta în urma conferinţelor de generare a forţei”, a declarat Mircea Duşa, citat de Mediafax.

El a mai spus că în discuţiile cu ministrul britanic al Apărării a vorbit şi despre creşterea bugetului alocat Apărării la 2%, pentru a asigura înzestrarea şi modernizarea Armatei.

“Am discutat despre relaţiile între cele două ministere, bilaterale, şi am apreciat şi i-am mulţumit domnului ministru pentru prezenţa în România a militarilor Marii Britanii la exerciţiile pe care le-am organizat în anul 2014, dar şi pentru prezenţa la exerciţiile de amploare pe care le organizăm în anul 2015. Şi, aşa cum am precizat şi ieri (duminică – n.r.) la Câmpia Turzii, militarii englezi vor fi prezenţi la exerciţiile din poligonul Smârdan, care se vor organiza la începutul lunii aprilie. Am discutat, de asemenea, despre planificarea în continuare a exerciţiilor comune, atât în România, cât şi în alte state ale Uniunii Europene şi ale NATO. Am abordat şi câteva aspecte legate de cooperarea în domeniul industriei de apărare”, a mai afirmat Mircea Duşa.

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a spus, la rândul său, că Marea Britanie va participa cu trupe în cele două comandamente NATO care vor funcţiona în România.

“I-am promis domnului ministru că vom fi împreună cu trupe în cele două comandamente care vor fi stabilite pe teritoriul dumneavoastră şi am salutat angajamentul pe care domnul ministru şi l-a luat ca să susţină Marea Britanie în rolul de naţiune-cadru pe care şi-l va asuma începând cu 2017. De asemenea, am împărtăşit îngrijorarea pe care România o are în ceea ce priveşte securitatea în Marea Neagră.

El a mai anunţat că în luna octombrie unul dintre cele mai noi distrugătoare ale Marinei Regale Britanice se va afla la Constanţa.

”Vreau să vă anunţăm, astăzi, oficial, că unul dintre cele mai noi distrugătoare ale Marinei Regale Britanice va fi prezent la Constanţa, în luna octombrie”, a spus Fallon.

Potrivit acestuia, ”sistemul de apărare antirachetă este unul defensiv, aşa cum spune şi numele, aşa cum este şi Alianţa NATO, una defensivă”.

”Avem dreptul să ne apărăm în acest format de alianţe de state”, a adăugat ministrul britanic al Apărării.

Vizita lui Michael Fallon are loc la două luni de la vizita în România a ministrului britanic de Externe, Philip Hammond.

Două centre de comandă şi control ale NATO vor fi înfiinţate în România, iar acolo vor activa militari români, dar şi din alte state membre, au decis, la începutul lunii februarie, miniştrii Apărării din statele membre ale Alianţei, care s-au reunit la Bruxelles.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, declara, recent, că cele două comandamente NATO vor funcţiona în Bucureşti, urmând să fie operaţionale în 2016 şi 2018.

Mircea Duşa spunea că, în contextul noilor provocări de securitate de pe flancul estic, România şi-a exprimat intenţia de pune la dispoziţia Alianţei Nord- Atlantice un comandament multinaţional de divizie, precum şi de a găzdui o structură multinaţională de integrare a forţelor.

Duşa arăta că şi-a propus ca, într-o primă etapă, să se poată atinge starea operaţională a unităţilor, pentru integrarea forţelor NATO, până în luna iunie, iar până la Summit-ul din Polonia, din 2016, să fie realizată capacitatea operaţională completă.

El mai afirma că, în ceea ce priveşte comandamanentul naţional de divizie, preconizează realizarea capacităţii operaţionale iniţiale până în 2016, iar cea completă, până în 2018.

 

9 COMMENTS

 1. razboiul vostru pe teritoriul altui stat pentru a fura si distruge totul in calea voastra/marile puteri? sictir! scuze Radu.

  • Sictir democratie, este doar o goana dupa profit cu armele morti ambalata frumos in poleiala argintie ce le ia ochii la prosti. Mai ales la prostii de romani.

   • “Disperare mare la BANKSTERI si nato: in Lituania au creat o brigada neofascista de aproximativ 8000 de indivizi, paramilitara, ca sa lupte contra rusilor intr-un eventual razboi. Si pentru ca nu sintem mincinosi psihopati precum cei ce pupa basul BANKSTERESC, dam si sursa: DAILY TELEGRAPH din Marea Britanie. Nu sintem numai noi in postura de CARNE DE TUN.”

 2. GORBACIOV LA 84 DE ANI ESTE DAT IN JUDECATA ! DE UKRAINA,UN NOU RAZBOI RECE SAR PUTEA SA INCEAPA DATORITA CRIZEI DIN AMERICA PORNITA CARE A LOVIT RUSIA CU MARILE RACHETE NUCLEARE INDREPTATE SPRE AMERICA , IAR ACESTE INARMARI PUTERNICE ALE STATELOR EUROPENE AU DUS LA FALIMENTAREA ECONOMICA A RUSIEI CE A APELAT LA CHINEZI SI LA INARMAREA IRAN-UI!

  • gorbaciov? acest amarat si abscons agent cia ( asa se zicea prin occident ) care a contribuit din plin la distrugerea fostei ursss? omul cu prestroika? omul cu glasnostul?

 3. “‘”Victoria Nuland şi Robert Kagan au în derulare o afacere de familie. De la Departamentul de Stat, ea generează războaie şi, din paginile de opinie, el cere Congresului să cumpere mai multe arme’, scrie Robert Parry, într-un articol publicat pe site-ul pe care l-a creat în 1995, Consortium News.

  Este suficient ca acest duet în familie neobişnuit să facă un pas sau doi că industria militară a şi primit fonduri suplimentare’, scrie jurnalistul american. Dacă nu ar fi fost acţiunile dnei Nuland, criza ucraineană poate că nu lua forme atât de acute, susţine el.

  Potrivit acestuia, Nuland în persoană făcuse apel la activiştii politici şi oamenii de afaceri din Ucraina să-l conteste pe preşedintele ales legitim, Viktor Ianukovici, amintindu-le conducătorilor de întreprinderi ucraineni că SUA au investit 5 miliarde de dolari în aspiraţiile europene ale Ucrainei.

  În plus, Parry mai aminteşte că Nuland a mers în Piaţa Independenţei din Kiev, ocupată în iarna lui 2014 de manifestanţii antiregim, împărţind pachete cu mâncare, şi susţine că aceasta a selectat candidaţii la funcţiile de conducere după înlăturarea regimului Ianukovici de la putere în Ucraina.

  ‘Iaţ este un băiat de-al nostru’, ar fi spus Nuland despre favoritul său Arseni Iaţeniuk, înainte ca acesta să fie numit în fruntea guvernului de la Kiev. Robert Kagan, la rândul său, îşi manifestă curajul în cererile sale faţă de Congres ‘de a cheltui mai multe miliarde de dolari pentru industria militară’ americană, oferind astfel resurse pentru ‘apărarea’ Ucrainei.

  Parry – jurnalist de investigaţie american, cunoscut pentru articolele sale despre scandalul Iran Contra (când, în timpul administraţiei preşedintelui Robert Reagan, SUA au vândut arme guvernului iranian, aflat în război cu Irakul, în ciuda unui embargou – n.r.), publicate de Associated Press şi Newsweek – ale cărui opinii sunt citate frecvent de mass-media oficiale ruse, mai susţine că Nuland încearcă să protejeze interesele ‘partidei războiului’ din Ucraina şi împiedică astfel punerea în aplicare a procesului de pace în estul Ucrainei, prevăzut de acordurile de la Minsk.” https://consortiumnews.com/2015/03/20/a-family-business-of-perpetual-war/

  • si eu am postat chestia asta. ma mir ca nu ne acuza nimeni dintre cei spalati pe creier ca suntem rusofili???!!!

 4. un banc
  “Doi ucrainieni stau la o bere după intrarea Ucrainei în troaca UE:
  – Ei, cum e în babelul capitalist UE?
  – E o porcărie globala. Eu sunt șomer, nevastă-mea spală podele în Italia, fiu-meu s-a căsătorit cu un olandez, fiică-mea e curvă în Franța, părinţii i-am ars la crematoriu şi i-am pus într-o clepsidră, să muncească şi după…
  – Şi, cine este de vină?
  – Ruşii, bineînţeles. Ne-au tot strigat să nu intrăm în UE. Știau, nenorociții, că o să le facem în ciudă !”

Leave a Reply