Inspectorii Direcţiei Antifraudă vor sigila, de la 1 martie, punctul de lucru al comercianţilor prinşi că nu utilizează casele de marcat fiscale sau nu emit bon fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, pe durata suspendării activităţii, cu amenzi între 10.000 şi 15.000 lei.

Fiscul va dispune suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni, dacă constată încălcarea uneia dintre obligaţiile de dotare cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate doar de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realităţii, precum şi întocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Astfel, de la 1 martie 2015 intră în vigoare procedura de sigilare a punctului de lucru al comerciantului dacă activitatea sa este suspendată de către Fisc.

Pentru încălcarea obligaţiilor menţionate, inspectorii vor aplica amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 15.000 de lei, însă dacă la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor există sume deţinute fără a putea fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul special sau prin chitanţe, banii se confiscă, caz în care amenzile se situează între 2.000 lei şi 4.000 lei.

La data suspendării, unitatea este sigilată de echipa de control şi se afişează la loc vizibil un anunţ cu textul “Activitate suspendată de Antifraudă – ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale”, iar pe durata măsurii respectiva locaţie rămâne sigilată.

“Este important de menţionat că plângerea nu mai suspendă executarea sancţiunilor dispuse pentru sancţionarea abaterilor menţionate, iar ruperea sigiliului constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de până la un an”, se precizează în comunicat.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală va verifica în continuare modul de respectare a obligaţiilor de utilizare a caselor de marcat electronice fiscale pentru îmbunătăţirea conformării fiscale voluntare şi prevenirii evaziunii fiscale în domeniul livrărilor cu amănuntul şi a prestărilor de servicii efectuate direct către cumpărători.

11 COMMENTS

 1. Toate astea trebuiau facute din ziua zero si nu dupa 25 ani dupa ce romanului i-a intrat in sange evaziunea fiscala (de unde probabil si politicienii si-au zis “pai daca si buticarul ala amarat ciupeste ceva, eu care-s la butoane sunt prostul satului?”). Romanii s-au apaucat de bisnita incepand cu ziua de 25.12.1989, cu mult inainte de a aparea o clasa politica, o Constitutie, un cod fiscal. Romanul a inceput sa fure de pe vremea colectivului si epocii de aur. Va fi fff greu de dezvatat, desi acum a inceput “campania agricola a DNA-ului” si multi au sperante/iluzii.

  Cunoastem cu totii magazinele din cartier care au casa de marcat “la vecinu”. Daca le pui pe vanzatoare sa-ti dea bon fiscal trebuie sa porneasca casa de marcat mai intai (intelegeti si vo ca n-a vazut tranzistoru’ casei de marcat curent decat la viza CTC de pe bancul de proba). Asta e la talpa tarii. Mergand pe firul apei in sus ajungem la evaziune de milioane de euro (vezi ANAF/Blejnar).

  Sistemul a fost lasat in mod intentionat sa se dezvolte asa in ultimii 25 ani pt ca politica au facut in majoritate doar ratatii, cei care n-au reusit in viata privata ceva. Exista si exceptii dar raportat la nr de politicieni si factori de decizie din judete…exceptiile sunt dupa zecimala.

  Din moment ce o suma de ratati si profitori au intrat in politica (gen Bica) au avut grija sa faca legiile dupa cum ii aranjeaza pe ei (ex: Bica a lucrat la noul Cod Penal dupa cum o coafa pe ea la DII-o-doare-in-COT). Blejar idem. Udrea idem. Berceanu-Videanu idem. Basescu la primaria Bucuresti idem. Putem continua cu toti ceilalti de prin PSD (oho, destui!!!), PNL UDMR sau alte partide de ratati.

 2. Pai cu asta se incepe reforma fiscala foarte necesara tarii, dar in acelasi timp cred ca va insemna si sfarsitul multor societati mici.
  In Romania, multi oameni supravietuiesc din magazine mici, de cartier, care nu prea le au cu platitul taxelor. Probabil magazinasele de scara blocului vor disparea in urmatorul an, consfintind astfel monopolul marilor supermarketuri.
  E un lucru bun pentru tara, cred, dar poate erau necesare mai multe masuri economice care sa-i protejeze pe micii comercianti, inainte de a intra in vigoare.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/02/11/politica-in-romania-si-sua-asemanari-deosebiri-parteneriat-sau-subordonare/

 3. Doamna Dana Grecu are un invitat care mai are un pic si plange de mila hotzilor!.Trebuie sa-l trageti de urechi ca-i penibil…tot sistemul besist este o bomba si ar fi bine schimbat …Mi se pare ca domnul face amenintari la TV de tip mafiot…adica nu-i bine ca se reclama hotz pe hotz?

 4. 6 lei un ceai, adica mai mult de 1 euro. Tare de tot asta. Iau ceai din magazin cu 2 lei de Fares si fac o saptamana. Fac pariu ca si cafeaua aia de 5 lei ti-o da in degetar. Bine ca ati aratat un bon, asa, ca sa vedem si noi (nu ca nu vazusem) cum se fac banii si cum se prostesc unii si altii.

 5. In principiu, masura este buna.
  Intrebarea este ce se intampla cu patronul care are mai multe locatii si nu poate fi prezent fizic peste tot, iar salaraiatii, din nepasare sau reavointa (ca sa se razbune pe patron, din diferite motive) nu emit bonul fiscal?

 6. sa ne aresteze si sa ne amendeze pe toti cei care incercam sa mai si supravietuim si sa mai si dam ceva la stat

 7. Si baba Leana din piata care vinde doua legaturi de patrunjel si doua de marar….tot evaziune fiscala o sa faca ? Sau va fi nevoita sa-si cumpere casa de marcat care o costa…productia ei pe doi ani ?
  Credeti ca o sa merg la MegaImage sau Kaufland sau….dupa zarzavat ? Niciodata….Voi aranja cu biata baba care vinde in piata, o sa vina la bloc si acolo, toti de pe scara vom lua zarzavatul babei (cultivat cu balegar de vaca – baba n-are bani de azotat) fara bon fiscal….

 8. Dar pe alea care flutură niște hîrtii pe Colentina, Calea Dudeşti sau lângă Piața Alba Iulia din București ca să știi că ele te pun în legătură cu cei care vînd facturiere neînregistrate fiscal, pe alea și pe complicii lor cine-i “sigilează”? Nimeni, pentru că sînt mînă în mînă cu cei care ar trebui să controleze. Nu se poate, de ani de zile, alea să fie în aceleași locuri, să facă același lucru, și nimeni să nu le facă nimic decît dacă autoritățile își primesc partea din această afacere.

Leave a Reply