Poliția federală americană FBI a plătit peste un milion de dolari unor hackeri pentru a debloca iPhone-ul unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino (California), a afirmat joi directorul FBI, James Comey, citat de AFP.

Întrebat la Londra, cu prilejul unei conferințe privind securitatea, despre cât a plătit FBI pentru a debloca aparatul, James Comey a răspuns: “Mult”.

“Cu siguranță, mai mult decât voi câștiga până la finalul mandatului în acest post, în șapte ani și patru luni. Însă, în opinia mea, a meritat”, a dezvăluit el, potrivit unei retransmisii video a conferinței Aspen security forum.

Salariul lui James Comey este de 14.900 de dolari pe lună. Factura pentru deblocarea ar fi, în consecință, mai mare de 1,3 milioane de dolari.

Apple s-a aflat în acest an în centrul unei confruntări cu justiția americană, refuzând să ajute poliția să ocolească măsurile de securitate pentru ajunge la conținutul cifrat al mai multor iPhone-uri, aparținând mai ales unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino în California (14 morți pe 2 decembrie) sau unui traficant de droguri la New York.

În ce privește afacerea San Bernardino, procedura judiciară a fost în final abandonată după ce FBI a reușit să deblocheze aparatul datorită intervenției unei terțe părți neidentificate.

Potrivit directorului FBI, acest proces a dus la crearea unei “piețe în întreaga lume” pentru a debloca un iPhone 5C sub sistemul de exploatare iOS 9, modelul utilizat de Syed Farook care a murit împreună cu soția sa în schimbul de focuri cu poliția după atacul lor.

“Cineva din afara guvernului ne-a contactat și ne-a spus “credem că am găsit o soluție”. Am testat-o, și am testat-o, și am testat-o și am cumpărat-o”, a povestit James Comey.

“Un litigiu juridic nu este cel mai bun loc pentru a rezolva importante chestiuni de valoare care implică tot felul de lucruri dragi nouă”, a adăugat el. “Trebuie să găsim modalități de a asigura coabitarea dintre viața privată și siguranța pe internet și aparatele noastre cu securitatea publică”, a mai afirmat directorul FBI citat de Agerpres.

7 COMMENTS

 1. FBI LA PUSCARIE! SA II DEA PE MANA DNA-ului DIN TIGANIE CA SA II REZOLVE!

  P.S. Pai frate, acum daca tot au platit solutia si deci le apartine pentru ca au cumparat-o, sa o bage la toti utilizatorii de pe piata sa le sparga telefoanele, mai ales ca sunt acoperiti de legi ca Big Brother bla-bla. Paaaa

  • Asa si nemtii au platit gras unor hoti care au extras CDurile cu informatiile clientilor din banci elvetiene. Eu stiu ca hotia e infractiune si e pedepsita conform legii. Sau cand hotii fura pentru ei e de bine? Nu tot hotie e????

   • Deocamdata FBI-ul nu a incalcat legea. E vorba de un telefon confiscat probabil in mod legal si telefonul a fost perchezitionat !
    In cazul nemtilor “cinstiti” e INFRATIUNE in toata regula, favorizarea infractorului daca nu si instigare. Prcatic nemtii aia adica toti oficialii care au incuviintat si participat la furtul unor info bancare ar fi trebuit sa fie judecati in Elvetia , evident madat international de arestare, si bagati in puscarie.

 2. Radu Tudor , 1 mai e o sărbătoare comunistă.Și tu ca anti comunist convins,ce propui românilor : să se pregătească pentru Paște , cu masa cu miel sau cu mici ?

 3. Așadar, justiția împiedica poliția sa apere cetățenii de ei înșiși! Deci, o luam pe scurtatura, folosim încălcarea legii pentru a face legea, extraordinar model si demn de urmat Ad literam de către instituțiile noastre de forța. Sa ne mai miram ca se fac abuzuri?

Leave a Reply