Biroul Federal de Investigații (FBI) a produs o nouă surpriză, marți, publicând o veche anchetă asupra fostului președinte Bill Clinton, cu numai o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale de la 8 noiembrie, transmite AFP, preluat de Agerpres.
Săptămâna trecută, directorul FBI, James Comey, a surprins cu anunțul unor noi elemente în ancheta privind e-mailurile candidatei democrate Hillary Clinton, o investigație închisă în iulie. Comey este cel care l-a anchetat în anii 1980-1990 pe brokerul Marc Rich, precum și grațierile acordate de soțul actualei candidate, președintele Bill Clinton.
Acuzat de fraude fiscale, Rich urma să fie arestat, dar s-a refugiat în Elveția. Președintele Bill Clinton l-a grațiat în ultima sa zi de mandat, pe 20 ianuarie 2001. Fosta soție a lui Rich, Denise, susținuse financiar campania electorală a președintelui și donase bani viitoarei Fundații Clinton.
FBI a anunțat marți pe Twitter publicarea online a raportului de 129 de pagini asupra lui Bill Clinton, în urma anchetei închise în 2005. La solicitarea agenției France Presse, Biroul a dat asigurări că momentul nu are legătură cu alegerile, ci este conform legii libertății de informare (FOIA). Documentul ar fi fost publicat automat, conform procedurii legale în vigoare, imediat ce a fost desecretizat la termenul prevăzut de FOIA.
Decizia directorului FBI, James Comey, de a informa Congresul în privinţa reluării anchetei în cazul emailurilor lui Hillary Clinton nu este compatibilă cu practicile de lungă durată ale Departamentului, avertizează oficiali ai Justiţiei americane, citaţi de Washington Post.
Comey a declarat oficialilor Departamentului de Justiţie că intenţionează să informeze legislatorii în privinţa descoperirii noilor emailuri. Oficialii Justiţiei din SUA i-au răspuns că poziţia departamentului este de a”nu face comentarii în privinţa unei investigaţii în curs. Şi de a nu lua măsuri care pot fi considerate că ar influenţa alegerile”.
”Directorul Comey ne-a înţeles poziţia. Am luat cunoştinţă de asta din partea liderilor Justiţiei. Acest fapt a fost comunicat FBI-ului, iar Comey a luat independent decizia. El operează independent de Departamentul de Justiţie”, a mărturisit sub protecţia anonimatului un membru al Departamentului de Justiţie din SUA.
Biroul Federal pentru Investigaţii a transmis vineri o notificare oficială Comisiei Juridice a Senatului SUA în legătură cu ancheta care vizează utilizarea de către Hillary Clinton a unui server de mail privat în timp ce era secretar de Stat.
Comey a decis să informeze Congresul din SUA că va relua ancheta în cazul mailurilor private utilizate de candidatul democrat la funcţia de preşedinte, Hillary Clinton, în timp ce deţinea funcţia de secretar de Stat american din dou motive: un simţ al obligaţiilor legislatorilor şi o preocupare în faţa unor eventuale acuzaţii de muşamalizare a anchetei, din partea presei.
Pe fondul acestor acuzatii grave si a investigatiei FBI, sondajele de opinie arata o scadere serioasa a optiunii de vot pentru Hillary Clinton si o crestere pentru Donald Trump.
Intrebarea care se pune e una singura : sunt gesturile FBI unele firesti, fara vreo legatura cu evolutia spre alegerile prezidentiale din 8 noiembrie?
Sau putem specula, asa cum multe institutii media din SUA o fac, afirmand ca FBI se implica in jocul de campanie si inclina balanta prin anchetele sale?
Aloooo ! Domnule Cristoiu si alti binomisti,trinomisti…astea-s implicari ale Serviciilor care pot intoarce balanta in alegeri ! Direct,la vedere,argumentat nu din burta,nu supozitii,potriveli si alte manevre securiste pe care vi le-a servit Udrea in prima zi cand a fost saltata de DNA pe care au insistat in continuare si alti oameni ai lui Basescu pana la urma nu s-a mai putut abtine si au fost reiterate chiar de sursa primara,Basescu…Faptul ca repetati la infinit ca “serviciile conduc,sunt puternice” etc sunt truisme deja,in cea mai puternica tara a lumii tot serviciile o fac,la rusi…Putin, de unde provine ? Serviciile fac jocurile in toata lumea asta mare democratica sau nedemocratica si domniile voastre vin sa ne spuna ca pe o mare gaselnita ca si la noi o fac repetand-o pana la saturatie nu cumva sa uitam.Dar e bine sa mai stai pe-un scaun intr-un studiou pe post de invitat sa repeti chestia asta la nesfarsit,Dumnezeu si casiera de la A3 sau RTV stiu cat primesti pt asta, mai scoti un editorial,doua,zece pe aceeasi tema iti mai tragi un banut samd DA ! Asa se fac jocurile.In plina campanie electorala,retineti domnilor ! E normal asa,nu-i normal,nu stiu dar vad ca nu comenteaza nimeni acolo,iau nota si atat….
ce agitat esti anonimule
Si inca nu m-am enervat :)))))
teoria mea e ca nu au mai putut tine treaba sub pres, conform cu “practicile de lunga durata ale Departamentului”.
Presiunea din interior, unde numerosi agenti FBI amenintau cu demisia si cu datul in vileag al musamalizarii, probabil si un fel de santaj din exterior (ca nu se stie cine mai avea emailuri si cite, si ce era prin ele… acum se cerceteaza 650 000 (!!!) de mesaje din laptopul lui Homa Abedin) l-au facut pe saracul Comey sa cedeze. Banuiesc ca in final a vrut sa-si salveze institutia, indiferent ce s-o mai intimpla cu el dupa 20 ianuarie. Loretta Lynch, un fel de ministru al justititi de pe la ei, se plinge ca nu e normal sa faci ce trebuie sau sa spui adevarul inainte de alegeri ca influentezi rezultatul; pai daca taci si minti nu-l influentezi? si inca in rau?
Ca si la noi, cind te lasa “serviciile” din brate, oricine ai fi, esti pierdut. Ori, se pare ca in State niste oameni au totusi un inalt simt al onoarei, al dreptatii, al patriotismului – sa nu uitam ca si ancheta jurnalistica Watergate a fost discret dar determinant ghidonata de dir adj al FBI…. si Nixon a cazut pentru 1% din ce i se poate imputa acum Clintoanei. Abia astept ca Rudi Giuliani sa fie numit General Attorney, gasca democrata o sa ceara azil politic in Ecuador, linga Assange 🙂 “Dry The Swamp”
The Times They Are A Changin!
Trump e noul presedinte!
E doar o ” coincidenta”ca acum in mometul critic al campaniei sunt lansate chestiile astea asa cum e o coincidenta ca armata si serviciile in USA sunt pro-republicane.
Ca sa simplific, republicanii americani sunt de aceiasi tipologie cu basistii nostrii. Nu ca democratii ar fi o mare minune dar in general nu-ti insulta inteligenta asa de mult ca republicanii.
🙂 🙂 aşa să fie? e o întrebare decentă !
**SPIONII fac DEZVĂLUIRI din dosarul Black Cube: ‘Relație amoroasă între Kovesi și Coldea’**
http://www.stiripesurse.ro/spionii-fac-dezvaluiri-din-dosarul-black-cube-rela-ie-amoroasa-intre-kovesi-i-coldea_1161360.html
🙂 🙂 🙂 cică moştenirea privind trăirile necondiţionate în scopuri diferite nu este mereu în actualitate !
Spunea madam purtător de cuvânt a lui băsescu, soţia ăluia care fuse pe la SRI sau SIE, madam care e la PNL acum! citez din memorie:**când am intrat udrea era urcată pe birou în faţa lui băse** politica practicată condiţionat sau nu în scop…utilitar comun!
Sa vrea fbi un mascarici la Casa Alba tocmai in land-ul democratiei?
Serviciilor le plac intodeauna mascaricii. Pentru ca preiau ele conducerea de facto.
se pune intrebarea daca fbi-ul a invatat ceva de la dna-ul nostru.acum ce sa credem? nu mai e america mama democratiei si libertatilor de tot felul? daca pana acum citeam de gramada de “dezvaluiri” privind tot felul de incidente, agresiuni sexuale care, in dulcele stil al dna-ului, au avut loc acum vreo 10 – 15 ani si in mijlocul carora se afla invariabil trump, s-ar parea ca fbi-ul vrea sa echilibreze lupta pentru presedentia devoaland tot felul de anchete legate de familia clinto. asta e de rau? oare anchetele alea au existat sau nu? ne mai aducem aminte cum clinton a fost primul presedinte american care a mintit in fata procurorului general dar si in fata unei comisii din congres? uitam afacerea trabucul si rochita? uitam avalansa de acuzatii de acelasi gen ca in cazul trump? si a fost nenea bill presedinte 2 mandate cu trabuc cu tot. ca si la noi, cei care voteaza pot discerne intre diferitele acuzatii care apar in campaniile electorale ca si in cazul actiunilor facute de diferite institutii ce par ca ii ataca pe unii dintre candidati. sa asteptam un pic ca nu mai e mult pana se stabileste cine e noul presedinte american, sa asteptam cu incredere o schimbare in politica externa a ssua, sa vedem in sfarsit ca suntem tratati si noi ca un adevarat “aliat strategic” asa cum ne place sa ne impaunam.
Pai după incredibila propagandă anti-Trump, care se desfășura nu doar în SUA, ci de exemplu și în presa din Germania, sau Franța, care venea cu titluri care mai de care mai tendențioase la adresa lui, departe în orice caz de ceea ce am putea numi o presa independentă și imparțiala, semăna mai degrabă cu propagandistii cu care suntem noi obișnuiți în România, era poate necesar sa existe și ceva disidenta în ditamai establismentul, cu politicieni, inclusiv președintele în funcție, ONG-uri, așa-zisa presă liberă, vedete de tot felul, de la De Niro la Madonna etc, care le spuneau ei cetățenilor cum trebuie să voteze ca sa fie bine, sa nu fie rău, era deci binevenită acțiunea FBI-ului, care venea oricum după dezvăluirile wikileaks (care poate nu păreau suficient de credibile pt unii). Eu am totuși speranța că cetățenii americani nu sunt o turmă și știu sa gândească și sa voteze după capul lor.
CNN 31 oct. 2016 : ” White House: We won’t ‘defend nor criticize’ Comey on Hillary emails
bama believes Comey has integrity
White House: Obama believes Comey has integrity 02:20
The President doesn’t believe that he’s secretly strategizing to benefit one candidate or one political party, Earnest said.
The White House had no role in Comey’s decision to inform Congress he was investigating new emails related to Hillary Clinton’s private server, Earnest added.
Earnest said that norms about making information public should be followed.
Earnest called the FBI director a man of “integrity and good character.
Obama still has confidence in his FBI director amid widespread criticism of his decision to make information public about Clinton’s emails.
“The president thinks very highly of Director Comey,” Earnest said. “And yes, you can assert that he still has confidence in his ability to do his job.”
Cu toate discutiile aprinse ….
mesajul transmis este : NU musamalizare, adevarul rezultatul din investigatie sa fie facut public.
Oricum o intoarcem, cred ca este un joc periculos, cu implicatii pe termen lung. S-a trecut peste o linie pe care, in intelepciunea lui, legislatorul American si-a droit-o a nu fi trecuta niciodata (vezi Hatch Act din 1939 cu toate completarile ulterioare).
P.S. Ca effect indirect, ati sesizat ca tema “penalilor” a disparut din discursul public al Iohannis-PNL-Ciolos SRL? Problema unui discurs ipocrit este ca mai devreme sau mai tarziu se intoarce impotriva ta. Aproape mi-a fost mila de Dl. Bushoi in incercarea domniei sale de a “explica” de ce Sen. Clinton nu ar fi afectata de criteriile de integritate ale PNL-ului (a propos, felicitari Dl. Tudor pentru emiunea de ieri seara, Nov 2, 2016). N-ati fi curiosi sa aflati raspunsul lui Hans Klemm la aceeasi intrebare (presupunind ca lingatorii de clante at avea tupeul sa-l intrebe)?
P.P.S. Scuze pentru rautatea cu Ciolos SRL (societate cu raspundere limitata). Si totusi, faptul ca Dl. Ciolos isi declina cu seninatate responsabilitatea pentru toate bizareriile guvernului pe care il conduce sper sa imi ofere circumstante atenuante.
doar o parere personala:
chiar nu va este rusine sustinand atat de mult “agenda” americana?
bineinteles ca stiu ca Trump nu va fi ales ca presedinte american, alegerile sunt deja facute de atata timp, dar nu va este rusine? banuiesc ca ati ajuns sa intelegeti “una si alta”
(am un sungur cont. de ….cand ma stiu
si NU, nu beau cafIaua cu Putin dimineatza. eu beau ceai)
verificati-mi serveru’, este in CA
Multumesc deea ca m-ai scos din ignoranta. In prostia mea eu credeam ca la Kremlin se bea vodka la micul dejun.
Da-mi voie sa-ti returnez favorul. Stiu ca la Budapesta se crede ca in limba Romana se spune “cafiaua”. Corect este “cafeaua”. In rest poti sa stai linistit. Nu-si imagina nimeni ca Putin isi petrece diminetile in compania ta (dar tu esti liber sa visezi mai departe).