Arme destinate pieţei din Uniunea Europeană, între care puşti automate Kalaşnikov, au fost capturate joi la graniţa dintre Bosnia şi Croaţia, a anunţat vineri poliţia bosniacă, relatează AFP. Cinci puşti automate, patru pistoale, precum şi peste 450 de muniţii care corespund acestor arme au fost descoperite într-un vehicul înmatriculat în Bosnia şi controlat la postul de graniţă Bosanski Brod (nord), la graniţa cu UE.

‘Poliţia de frontieră a împiedicat trecerea prin contrabandă a unei cantităţi de arme şi muniţii spre ţările din UE’, se arată în comunicat, fără a da mai multe detalii privind destinaţia exactă a arsenalului.

Şoferul, ale cărui iniţiale sunt M.S., un  cetăţean bosniac de 28 de ani, a fost arestat.

Casa acestuia din Maglaj (nord) a fost percheziţionată, precum şi cea a unui alt suspect la Zenica (centru), în care au fost găsite aproximativ 100 de gloanţe de calibru diferit, se arată în comunicat. Acest suspect nu a fost arestat.

Grupările criminale din Europa de Vest dispun de mult timp de arme ce provin din Balcani. Dar ele sunt de asemenea utilizate de jihadişti, cum a fost cazul atacurilor de Paris, din 13 noiembrie 2015,  când membrii unor grupuri de comando au tras asupra spectatorilor dintr-o sală de concert şi asupra clienţilor unor cafenele şi restaurante din capitala Franţei.

De la conflictele din anii ’90 în fosta Iugoslavie, Balcanii sunt consideraţi o placă turnantă a traficului de arme spre Europa occidentală. Unele arme au fost fabricate în uzina Zastava, în Serbia, unde era fabricat armamentul armatei iugoslave.  Aceste arme au fost trimise în anii ’80 spre cazărmi din fosta federaţie iugoslavă, înaintea conflictelor, a confirmat directorul uzinei. Ele sunt deseori reasamblate în cantităţi mici spre Europa unde pot fi achiziţionate la preţul de câteva sute de euro, scrie Agerpres.

In atentatele de la Paris din 2015 in care au fost ucise peste 140 de persoane jihadistii au folosit arme Kalasnikov despre originea carora s-au facut tot felul de presupuneri.

4 COMMENTS

  1. Jihadistii uitandu-se spre Allah ce si-au spus “focul la ei”, pe Europa ca sunt amortiti si usor de manipulat, au deveniti niste degenerati. Sa nu uitam ca de-a lungul si de-a latul Europei, din Nord pana-n Sud si din Vest si mai putin la Est sunt retele de “baieti buni”, albanezi, basniaci si altii. Nu se pun cei nascuti in tarile de adoptie si cei veniti in ultimii ani din zonele de conflict gratie Primaverii Arabe. Acestia sunt viitorii adepti, “soldati” ai Jihadului si a noii ordini europene.

  2. janes.com/article/59374/us-arms-shipment-to-syrian-rebels-detailed

    US arms shipment to Syrian rebels detailed

  3. Dacă n ar fi jihadistii n ar mai fi așa mare nevoie de arme. Ar da faliment producătorii din SUA și Rusia

Leave a Reply