Dragi colegi social-democrați, membri și simpatizanți ai PSD

Se încearcă în ultimele zile acreditarea în spațiul public a ideii că în partid are loc un război între Gabriela Firea și Liviu Dragnea, din care PSD nu are decât de pierdut. În realitate, lucrurile nu stau deloc așa, și voi încerca să explic de ce.

În primul rând, nu se pune problema ca cineva să aleagă între mine și Liviu Dragnea, și asta dintr-un motiv cât se poate de simplu: așa cum am mai spus-o de nenumărate ori, și o mai spun încă o dată, cu toată responsabilitatea, NU doresc să fiu președintele PSD. Nu îl critic pe președintele partidului pentru a-i lua locul și nici pentru a-l da afară din partid. Comitetul Executiv este cel care se va pronunta prin vot democratic.

NU doresc sa fiu desemnata candidat la Prezidentiale. Am vorbit serios cand am garantat continuarea proiectelor din Capitala Romaniei.

Nu sunt o dizidentă și nu urmăresc sub nicio formă scindarea sau slăbirea partidului! N-am făcut altceva decât să fiu sinceră și să spun public anumite lucruri pe care eu le consider nocive pentru partid în ansamblul său și pentru modul cum este perceput în societate.

Nu am adoptat o poziție de forță și nu am încercat să-mi impun punctul de vedere altfel decât cu forța argumentelor. Dacă demersul meu va rămâne fără rezultat, nu voi pleca din partid, nici pentru a mă alătura altei formațiuni nici pentru alte scopuri, ci voi rămâne în PSD, pentru că vreau să știe toată lumea că pentru mine calitatea de membru al acestui partid este mai importantă decât orice funcție politică sau administrativă. Refuz să iau în calcul excluderea mea din partid, pentru că încă mai sper că declarațiile tuturor colegilor mei cum că PSD este cea mai democratică formațiune nu sunt doar pentru a da bine la televizor.

Am fost toată viața mea un om de stânga. Provin dintr-o familie simplă și m-am obișnuit dintotdeauna să obțin prin muncă orice rezultat. De aceea am rămas fidelă valorilor social-democrației, indiferent de statutul meu social sau de situația materială. În urmă cu 6 ani am considerat că pot și trebuie să fac mai mult pentru valori precum solidaritatea socială, sănătatea, educația, familia, și am decis să mă alătur echipei Partidului Social Democrat, în slujba căruia mi-am pus energia, puterea de muncă, experiența, abilitățile, notorietatea.

Am avut un mandat de senator pe parcursul căruia consider că am confirmat încrederea care mi-a fost acordată, mi-am făcut datoria conștiincios, inclusiv ca membru în comisii speciale foarte dificile, „Roșia Montană” sau „Nana”, m-am numărat printre cei mai activi și eficienți comunicatori ai partidului, inclusiv în campaniile electorale care au urmat.

În calitate de parlamentar m-am luptat pentru administrația publică locală, promovând inițiative legislative menite să-i ajute pe cei aleși să-și facă datoria față de comunitățile lor, și am continuat să fac acest lucru și după ce am fost aleasă, la rândul meu, Primar General al Capitalei. Prin tot ce am solicitat, în acești doi ani, Guvernului și Parlamentului, nu am adus niciun fel de prejudiciu celorlalte unități administrativ teritoriale, ci dimpotrivă, le-am reprezentat și lor interesele, așa cum a fost în cazul compensărilor la bugetele locale, la Codul Administrativ sau în procesul de modificare a Legii achizițiilor publice.

Mi s-a reproșat, pe de o parte, că am ales calea răfuielii publice, în loc să spun ce am de spus în interiorul partidului, iar pe de altă parte, că am ales prost momentul acestei răzvrătiri, unii spunând că trebuia să mai aștept și să nu pun paie pe foc într-un context și-așa încărcat, iar alții că am tăcut mult prea mult timp, susținându-l necondiționat pe actualul președinte.

În primul rând, nu am ieșit cu niciun fel de declarații publice înainte de a epuiza toate căile statutare, în interiorul partidului, și de a mi se pune în cârcă, premeditat, decontul evenimentelor din 10 august, din Piața Victoriei. Ca să nu existe niciun fel de dubiu, condamn cu fermitate manifestările violente ale unor participanți la miting, care au fost la un pas să degenereze. Intervenția jandarmilor a fost, prin urmare, cât se poate de legitimă. Mai departe, dacă forțele de ordine au dat dovadă de exces de zel, dacă au folosit forța în mod nejustificat, sau nu, este treaba organelor de anchetă să stabilească și în niciun caz nu poate fi responsabilitatea mea, ci a ministrului de Interne. Dacă s-a greșit, să-și asume vina, dacă totul a fost minunat, să culeagă laurii.

Cât despre loialitate, aceasta este, cel puțin în cazul meu, o trăsătură fundamentală de caracter, dar nu cu orice preț și în orice condiții. Iar în cazul nostru concret, consider că este mult mai importantă loialitatea mea față de echipă sau de partid, în ansamblul său, decât față de un singur om, fie el și președintele Dragnea.

Nu în ultimul rând, mi-am pus și eu, așa cum cred că a făcut-o orice coleg de bună credință, întrebarea cum de am ajuns ca atât de mulți români să fie supărați pe noi? Și mă refer la oameni din România reală, nu de pe rețelele de socializare, unde manipularea este mult mai facilă. Cei din mediul rural ne reproșează că nu s-ar fi luat măsuri de prevenție pentru ca pesta porcină să nu-i lase fără animalele din bătătură, cei de la oraș sunt supărați din cauză că toate proiectele de infrastructură merg în pas de melc din cauza birocrației și a legislației ineficiente, și cu toții, fără deosebire, sunt dezamăgiți că, din nefericire, partidul care are în rândurile sale cei mai buni profesioniști în toate domeniile a propulsat în unele poziții importante oameni care nu ne fac cinste.

Am ajuns într-un punct în care, spun eu, nu se mai poate așa. O gândesc, cu siguranță, și alții, dar nu au considerat poate oportun să se exprime. Dar modul în care conducerea partidului s-a concentrat în mâinile unui singur om, care ia toate deciziile doar într-un grup restrâns de apropiați, unii nici măcar membri ai PSD, ignorând forurile statutare, nu ne poate duce decât într-o fundătură. De un an și jumătate nu facem altceva decât să reacționăm la atacurile adversarilor, concentrate pe teme colaterale, în loc să ne focusăm pe aplicarea programului de guvernare pentru care ne-au votat oamenii. Or fi răi dușmanii noștri, dar poate avem și noi o vină cât de mică.

Cred așadar că avem nevoie de o nouă abordare, în care conducerea partidului să aibă un dialog permanent cu toți vectorii săi, începând de la miniștri, deputați, senatori, continuând cu primari, președinți de Consilii Județene, consilieri locali și terminând cu președinții de organizații, pentru că numai în acest fel evităm situația actuală în care suntem decuplați de agenda reală a oamenilor.

De noi depinde dacă din această confruntare de idei vom ieși slăbiți sau întăriți, în funcție de disponibilitatea noastră, a tuturor, de a judeca lucrurile simplu, în funcție de interesul legitim al oamenilor, sau pe baza unor orgolii personale și scenarii cusute cu ață albă. Luarea mea de poziție ar putea reprezenta, așa cum s-au grăbit deja unii să profețească, o sinucidere politică, și mi-am asumat această variantă, sau, dimpotrivă, o șansă reală pentru Partidul Social Democrat de a demonstra că este principala forță politică a țării, o forță a Binelui, capabilă să ducă la bun sfârșit angajamentele pe care și le-a luat în fața oamenilor și să câștige următoarele bătălii electorale.

Așa să ne-ajute Dumnezeu!

Gabriela Firea”.

 

24 COMMENTS

 1. Scrisoare catre PSD ? “Nu doresc sa fiu….Nu doresc….Nu am adoptat …etc “.In ceasul al 12-lea si-a dat seama ca a facut o mare eroare si face stanga imprejur. Scrisoarea pare a fi o calmare pentru ca prea o luase razna. Apoi si-a dat seama ca 99% din electoratul si simpatizantii PSD nu sunt de partea actiunii la care se lansase(cu teme de la Iohannis, Ponta, Barna etc). Consider ca la calmarea ei a contribuit si strategia lui Liviu Dragnea care a spus inca de la prima iesire .. > “Încerc să o înțeleg pe Firea. Din partea mea, nu o să mă auziți că o să o critic pe Gabi Firea, sper că va trece peste această supărare…” Si se pare ca SUPARAREA i-a cam….trecut…Sper sa nu iasa maine cu alta scrisoare ….opusa acesteia….(!)

  • Nu e zi de la Dumnezeu fara ca Firea sa-si puna poalele-n cap. Am ajuns la saturatie, e inepuizabila, obositoare. Genul care dau din gura tot timpul fara sa faca mare branza. S-o excluda odata Dragnea din PSd sa scapam de ea. Lumea va ajunge la concluzia ca Predoiu ar fi fost o varianta mai buna.

   • Am urmarit seara de seara la A3(la “Punctul de intalnire”) actiunile dnei Firea. Consider ca tot ceea ce a spus public puteau spuse in interior. Mare eroare, dar eu cred ca nu e cazul ca ….”S-o excluda odata Dragnea din PSd ” !!
    Mugur Ciuvica merita FELICITARI pentru analizele si opiniile din fiecare seara referitoare (si) la acest CAZ ! Ceilalti cu un grad mai mare sau mai mic de subiectivism. Sper ca lucrurile sa se calmeze, si alianta PSD-ALDE sa duca la bun sfarsit obiectivele stabilite. Un guvern Iohannis-Orban ar fi cel mai mare DEZASTRU pentru tara.

    • Tu esti normal? Dezastru mai mare cum a produs alianta asta nici comunismul nu a adus României! Pe ce lume trăiți?

     • Dezastrul adus de UE=Germania=Merkel=Stat SECURIST in Romania in 2018. Stat monitorzat de UE MCV si cu protocoale secrete semnate de SRI si procuratura si judecatorii.
      Si cu sute de abuzuri in justitie mai ceva ca in anii 50.

     • @Carmen, ai uitat de pdl-listi in frunte cu Macovei,primii care au distrus sanatatea natiunii,care au taiat salariile,care au schimbat legislatia strict in defavoarea cetateanului traitor in romanica si a patriei in care traiesti,care au inchis spitale in loc sa investeasca sau sa construiasca altele in loc?!?
      Ai uitat de perioada Ciolos-guvernul meu cu Pruna care prin ordonanta de urgenta au complotat definitiv cu reusita la toata harababura traita inclusiv de tine in romanica?!
      Nu uita, in spatele acestora care se vad,este o turma numita politic din care fac parte si urlatorii opozitiei care s-au saturat sa stea in spate si vor la osul plin de maduva!

    • Domna Firea ,

     Doriti doar sa vorbiti ca #rezist si ca Iohannis si ca PNL care a bagat motiune de cenzura sa plece Carmen Dan.

     Sunteti fie de o “intelepciune” extraordinara ca exact in aceste momente sa atacati partidul exact cu aceleasi aiureli #rezist=secu fie ati trecut de partea secu direct.

   • Afaraaaaaaaaaaaaaaaaa……..

    Firea trebuie data afara URGENT din PSD.

    Cine acuza jandarmii si ministreul de interne de interventie abuziva impotriva unor demonstranti neautorizati si exterm de VIOLENTI ( garduri aruncate in capul jandarmilor, jandarmerita linsata, dat foc, lovit cu piciorul un jandarm din spate etc) nu era ce cauta in PSD.

    Si nu se opreste doamna Firea zi de zi mai inventeaza ceva…zici ca e Chichirau si usr .

   • In plin scandal al noilor protocoale secrete SRI-Parchet se detoneaza si Gabi si o tine asa timp de 7 zile… and counting…

    Coincidenta nu-i asa ??

 2. Ati inceput sa dati citate din ” firutza ” ,mai ceva ca din Biblie !..Ce se mai bucura,opozitia !!!

 3. Domnule, mai exista ceva pe lumea asta in afara de maretia sa Gabriela Firea? Cred ca deja se simte Marilyn Monroe, si o turma de admiratori ii sufla din rarunchi in fuste1 Sintem oameni seriosi sau sintem prapagandisti?

 4. Ha,ha,ha! Asa sa v-ajute Dumnezeu,ecat cum ati respectat cetatenii care v-au votat si i-ati dezamagit!
  Si va va ajuta!

 5. Pe de o parte vad un regim avid de putere absoluta prin promovarea “oamenilor de incredere” atat la nivel de Guvern cat si la cel al PMB, pe de alta parte vad ca multele miliarde de euro ajunse pe mana unora si a celorlalti nu se regasesc in cresterea nivelului de trai al acestei societati, faptul ca unor imbuibati “speciali” li s-au marit pensiile, indemnizatiile si salariile nu indica o bunastare generala… Si mai observ o populatie divizata, toti saraci lipiti…vai de mama lor, dar dusi de valul propagandei in diverse zone, foarte multi catre zona unde-s iubiti si apreciati cei care-i fura la greu, astia-s imbecilii cronici, clinici… irecuperabilii. Toata aceasta disputa se da pe instrumentul numit putere, puterea de a controla destinatia banului public fara a avea probleme penale culminand cu detentia. Pentru asta e toata mahalaua la care asistam. Noi vom ramane la fel de tristi, plini de griji si pe viitor indiferent ce tabara va castiga.

 6. Firea s-a facut de cacao cu iesirile de pana acum. Se contrazice spunand ca nu îl critica pe Dragnea pentru a-l da afară din partid, dar i-a cerut demisia.
  Sper sa-si revina.

 7. in curind aniversam un an de la un moment antologic marca Firea:

  “Firea inchide scolile si cere, cu cateva ore inainte de vijelie, sa fie toaletati copacii si asigurate acoperisurile”
  http://www.ziare.com/stiri/furtuna/vine-furtuna-in-bucuresti-firea-inchide-scolile-ca-sa-i-prinda-pe-elevi-vijelia-acasa-1481863

  “Furtună în București. Firea face plângere penală împotriva celor care răspândesc informații false”
  https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/furtuna-ac-teptata-in-bucurec-ti-firea-inchide-c-colile-mai-devreme.html

  “Gabriela Firea S-A REGRUPAT după “TERIBILA” FURTUNĂ. Explicaţii pentru şoferi”
  https://evz.ro/gabriela-firea-regrupat-furtuna.html

  Se pare ca luna septembrie ii este, ciclic, catastrofala.
  Observam insa un pattern, poate ne explica mai bine psihiatrii aia a lu Vilcov: intii se arunca aiurea cu pieptul bombat, cu capul inainte, dupa care se dezumfla treptat, se scuza, se explica, aratind ca ea are numa intentii bune si ca de fapt vrea sa zica altceva, ca a vrut sa… ca nu a vrut sa…
  Penibilul la ora adevarului. E terminata.

 8. O celula mafiota de prim rang (“Razvratita”) a considerat ca „Il capo di tutti capi”(“Mioriticul”) de la Centru i-a atacat un pion important drept pentru care a tras concluzia ca vrea sa-i elimine celula din joc. Drept pentru care a reactionat cumva iesit din tipar, tiparul mafiotilor unde Omerta e obligatorie, nu se negociaza. Nu se accepta ridicatul fustelor in public, atacurile televizate. Vom vedea daca totul se aplaneaza sau centrul va raspunde cu duritate, deocamdata tatoneaza. Razvratita a inceput sa dea semne ca si-a mai catifelat limba bifurcata si ca va reveni in matca. Mai departe nu-mi pot imagina ce se va intampla, orice este posibil. Mioriticul va decide dar deja nu se simte nici el prea bine.

 9. Cei imbatati de putere si putrezi de bogati nu mai realizeaza ca le fuge covorul rosu de sub picioare si ca mor pe mana lor. Pe drumurile facute praf in casele care stau sa cada in institutiile publice ostile ….. toate nerealizarile si bataile de joc sunt si pentru electoratul psd care se mira si el ce rau a facut de se poarta asa urat cei de la centru. Daca mergi prin teleorman poti vedea cine sunt cei care se bucura de ceva atentie ( au nisipul lasat la poarta pot cumpara pe caiet si dezmembreaza masinile direct in domeniul public fara garda de mediu ) Poate presa ii trezeste si le prezinta realitatea. Bai centenarilor 1921 -2021 mai lasati furatul si treceti la treaba(asta le spune firea dupa ce a vazut ca poate fi pusa pe liber)Sosonarii au inceput sa isi tatueze semnul mirarii pe frunte

 10. dl Radu Tudor,

  mă deprimă când îl văd pe “jurnalistul” sau “analistul politic” Mugur Ciuvică că este mai psd-ist decât dl Iliescu.
  nu-mi place omul politic Gabriela Firea / doamna Firea a fost umăr la umăr lângă dl Dragnea când alți colegi din PSD sau foști colegi din PSD au făcut obiectul unor campanii mizerabile de defăimare.
  când domnii Ponta, Grindeanu, Tudose spuneau că dl Dragnea conduce PSD autoritar doamna Firea susținea că distinșii domni au fost confiscați de statul paralel.
  doamna Firea spune că s-a săturat de “șobolănisme” dar alții nu s-au săturat să fie denigrați (pe bani publici) securiști?

 11. Cu certitudine in interiorul psd nu este liniste. C-o fi din cauza lui Dragnea, e mai mult decat posibil.
  Revin, d-na Firea putea sa faca cunoscute nemultumirile sale cu mult timp in urma. Probabil “sufrageriile” sunt cauza iesirilor “razboinice ale doamnei Firea si iar ma repet, doamna Primar Gneral are o gramada de probleme de rezolvat in orasul pe care-l pastoreste. Chestia asta cu “partidul nu m-a sprijit, nu mi-a dat bani” nu sta in picioare. Mai era unul care a spus “dati-mi si un consiliu”, bucurestenii i l-au dat si ce-a facut, nimic.

 12. Firea nu dezvaluie nimic, daca ar avea ceva de dezvaluit atunci ne-ar spune ce-a facut cu miliardele de euro avute la dispozitie in ultimii doi ani. E singura “dezvaluire” pe care lumea o asteapta de la dansa pentru ca acolo sunt banii publici stransi de la populatie, e normal sa fim interesati. Asa, cu ochiul liber bnu se vede nici o modificare in bine in Bucuresti. Iar propaganda ieftina ca n-a lasat-o icsulescu sa faca nimic nu merge. AAsta vedem si singuri dar tot n-am inteles unde s-au dus banii.

  • Fata asta are o grandomanie aproape maladiva. Iar cu atacurile astea repetate zi de zi, nu face decit sa atraga toate privirile asupra ei. In astfel de situatii, multi vor incepe sa-si puna intrebari. De exemplu, la cit se ridica sumele cheltuite de Firea pentru tot felul de circarii, spectacole indoielnice pe strazile Bucurestiului, blocarea frecventa a unor artere importante – ca tot ne plingem de circulatie. Sau cite gradinite si scoli s-ar fi putut construi cu banutii – nu putini – cu care a decis Ea sa cumpere parcul Verdi! Si asa mai departe. Am impresia ca a gasit pe jos un bumerang si, nestiind ce-i aia, l-a …aruncat cit colo. 🙂 Il va primi inapoi, cit de curind!
   Si, oricum, avind in vedere ca nivelul de coerenta al declaratiilor sale scade de la o zi la alta, daca mai iese de doua – trei ori, Dragnea chiar nu mai trebuie sa faca nimic; poate sa se culce, ca are grija Firea sa fisiie totul, intr-un lamento jalnic!

 13. In zilele de sambata si dunimica a acestei toamne de septembrie m-am dat cu masina prin Bucuresti, capitala tarii esti. Arata frumos orasul in razele soarelui de toamna iar, ceea ce nu stie doamna Primar General este faptul ca toate strazile si bulevardele orasului sunt pline de capcane care mai de care perverse in a strica amortizorele si jentile masinilor. In continuare gropi imense aparute in primavara isi asteapta de urgenta astuparea si acesta ar fi numai un aspect.
  A inceput scoala, inca n-au aparut noile autobuze si tamvaie, Bucurestiul are o sumedenie de probleme de rezolvat si ar fi necesar ca domnia sa, sa se aplece asupra problemelor stringente ale capitalei.
  Doamna Primar General sa mai lase centura capitalei pe mana ministerului, poate da Domnul si se apuca astia de largirea acesteia.

Leave a Reply