First Bank, fostă Piraeus Bank România, achiziţionată de fondul de investiţii american J.C. Flowers, a început intrat pe piaţa bancară românească.

Până la sfârşitul anului, toate cele 40 de sucursale din Bucureşti, precum şi unitatea bancară din Alba Iulia vor purta noua identitate de brand a băncii. La începutul anului viitor, procesul de rebranding se va extinde şi la nivelul sucursalelor aflate în ţară, se arată într-un comunicat de presă al băncii.

Nicolae Dănilă, preşedintele consiliului de administraţie al First Bank, a spus că: astăzi începem un nou proiect, prin care încercăm să construim împreună o instituţie financiară românească responsabilă pe termen lung.

Nicolae Dănilă şi-a început cariera bancară acum 44 de ani la Bucureşti, unde americanii au deschis prima bancă din fostul bloc comunist. El a lucrat pentru americani peste două decenii, banca înregistrând mai multe tranzacţii de fuziuni şi achiziţii, ajungând astăzi la entitatea J.P Morgan Chase, cel mai mare grup bancar american.

La finalul anilor 90, după ce a plecat de la americani, Dănilă a devenit consilier al Guvernatorului BNR, administrator special al Bancorex, după intrarea acesteia în faliment, iar ulterior a devenit CEO al BCR, cea mai mare bancă din România, care a preluat activele bune de la Bancorex.

El a fost CEO al BCR în momentul privatizării cu grupul austriac Erste, care a plătit 3,75 miliarde de euro pentru 60% din acţiuni. După plecarea de la BCR, Dănilă a fost viceguvernator al BNR timp de cinci ani.

Anul trecut a fost recrutat de J.C. Flowers pentru a face parte din conducerea Piraeus Bank, redenumită acum First Bank.

Fondul de investiţii american l-a adus la conducere executivă pe Dominic Bruynseels, cel care a condus timp de patru ani BCR, după plecarea lui Dănilă.

Bruynseels a declarat la lansarea oficială că First Bank are proiecte importante pentru România, că vrea să vină cu servicii noi prin care să dinamizeze piaţa bancară românească.

“Vrem să facem România mai bună”, a menţionat Bruynseels, care este legat de tara noastre prin viata personala si proiecte profesionale.

Piaţa bancară românească este formată din 36 de bănci, dintre care primele 10 controlează peste 10% din piaţă.

J.C Flowers vrea să mai achiziţioneze şi alte bănci, în acest moment fiind în procesul deschis de NBG pentru vânzarea Băncii Româneşti.

Fondul J.C. Flowers este controlat de miliardarul american J. Christopher Flowers şi are active care depăşesc cinci miliarde de dolari.

Achiziţia Piraeus Bank România este prima realizată în Europa Centrală şi de Est, scrie zf.ro

 

6 COMMENTS

 1. active de cinci miliarde de dolari? ori ati uitat niste zerouri ori “puternicul fond” astia sunt niste pirliti… ca cinci miliarde e mult pentru amariti ca noi, in lumea buna asta e aproape maruntis…

  pai Banca Transilvania avea la final de 2016 active de peste 12 miliarde de dolari… cum o sa-i cumpere Florica asta? poate doar pe credit luat de la bancile adevarate americane…

  • Gata, am mai aflat.

   Totuși, nu e le rușine de tupeul lor, a americanilor ăstora „investitori”, să-și numească banca „First Bank”? Chiar așa, o minciună din prima secundă?

 2. Minunat! O sa se umple romanii de praful de pe toba, singurul lucru pe care-l ofera acesti minunati ai vestului. E ceva nou doar pt romani, singurii care cred ca visele tin loc de realitate, deoarece restul lumii n-a uitat timpurile colonialismului.
  La Sinteza s-a incercat o discutie despre Austria, dar nimeni n-a stiut sa spuna nimic! Carentele pe care le aveti sint f mari si sint consecinte!
  Rau este ca nu cautati sa invatati nimic si nu acceptati ca aveti de recuperat f multe lucruri, care nu va sint cunoscute. De, traiul din legende nu aduce nici un avantaj! Poti sa stergi ce vrei, dar asta nu anuleaza existenta faptelor.
  Dupa cum am scris, v-au transformat intr-un fel de casta si ati pierdut contactul cu realitatea. Aveti un mediul al vostru in care va invirtiti si din care nu puteti iesi. V-au trebuit zeci de ani ca sa vedeti sindromul Italia, care, de fapt, este sindromul vestul luminos.
  In 2008 ati scris ca
  https://www.antena3.ro/actualitate/romania-fruntasa-in-europa-la-traficul-de-carne-vie-57791.html
  Si ce s-a scimbat? Nimic, pt ca sint subiecte pe care abia le atingeti, iar unele care lipsesc cu desavirsire. Cum ar fi o emisune despre coruptia din vest, ca sa vada si romanii, dupa zeci de ani, aberatiile pe care le cred realitate? Si ai uitat sa-mi dai adresa vestului civilizat!
  Eu am gasit asta:
  https://www.bbc.com/news/uk-46236642
  https://netzfrauen.org/2016/11/20/armut-und-hunger/
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/kinderarmut-deutlich-mehr-kinder-betroffen-als-offiziell-bekannt-a-1224339.html
  O tara ca afara?! Ridem 1000 de ani!
  ORF-ul austriac este politizat, apartine socialistilor, dar acum se schimba la ÖVP. Asta cu jurmalistii independenti o pot crede numai romanii. Ce stiti despre presa austriaca si cum a fost organizata, incepind cu anii 90, ca sa scape de cei care au vrut sa gindeasca singuri, fara indicatii?
  Nimic! In fata oricui sinteti in intuneric, practic nu stiti niciodata cu cine vorbiti si, de multe ori, nici despre ce anume. Din pacate! Si uite asa toti rid de noi! Dar, daca va place, e ok.

 3. Planul Marshall este cea mai buna metoda descoperita vreodata ca sa-ti faci cadouri singur! Este alceva decit sa stie la noi.

Leave a Reply