Ambasadorul britanic la Bucureşti, Andrew Noble, a declarat miercuri că Rusia trebuie să recunoască integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, să permită accesul la Marea Azov, şi să elibereze cât mai curând marinarii ucrainieni reţinuţi.

Despre situaţia dintre Rusia şi Ucraina, Noble a afirmat: „Este una foarte gravă şi condamnăm acţiunile Rusiei. Suntem foarte îngrijoraţi privind atacurile asupra integrităţii teritoriale ale şi suveranităţii Ucrainei şi în ceea ce îi priveşte pe marinarii care au fost reţinuţi de Rusia”.

În opinia sa, „Rusia trebuie să recunoască integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi să elibereze marinarii cât de curând posibil şi navele şi să îşi respecte vecinii, să acţioneze în vederea stabilirii păcii în zonă”.

Noble nu a dorit să facă predicţii privind felul în care va evolua acest conflict. „Este clar că oamenii din Rusia şi Ucraina şi din ţările vecine îşi doresc ca acesta să fie rezolvat rapid şi pacifist. Rusia trebuie să permită accesul la Marea Azov”.

El a amintit că, anul acesta, Marea Britanie s-a confruntat cu situaţii „tragice”, precum atacul din Salisbury, provocate de Rusia. „A indignat populaţia, iar asta s-a reflectat în poziţia guvernului britanic. Dacă ne amintim de asasinarea lui Litvinenko, înţelegem că Marea Britanie a simţit foarte direct experienţele negative cauzate de operatorii ruşi”. Pe de altă parte, a spus el, relaţia cu Rusia este una complexă: „Mulţi cetăţeni ruşi trăiesc în Marea Britanie, cooperarea economică este una de succes. Cred că este foarte important să urmărim contextul larg, să nu ne concentrăm doar pe componenta reprezentată de securitate”.

Legat de acordul pentru Brexit aprobat duminică, Andrew Noble a spus că este unul „foarte pozitiv” şi că „britanicii din România şi românii din Marea Britanie vor continua să trăiască la fel ca până acum”.

Noble a mai afirmat: „Marea Britanie şi România au o relaţie apropiată privind apărarea. Marea Britanie este foarte angajată privind securitatea întregii Europe. Nu a existat nicio îndoială legat de asta. NATO este principalul furnizor al stabilităţii şi securităţii în Europa. Sperăm să negociem cu Uniunea Europeană relaţii care ne vor permite cel mai înalt nivel de participare privind securitatea, lupta împotriva crimei organizate. Este şi în interesul celor 27 de state membre ale UE”.

Andrew Noble a participat miercuri la conferinţa „Apărarea şi securitatea Europei şi în zona Marii Negre – Marea Britanie, România şi BREXIT”, la care a fost prezent şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş. Sunt abordate teme precum „NATO, securitatea europeană şi Rusia”, „Securitate cibernetică”, „Perspective regionale de securitate în zona Mării Negre” şi „Dependenţe critice în economiile moderne”.

2 COMMENTS

 1. Aproape un necrolog

  Romanii au renuntat la propia tara! Pe linga c-au parasit-o, au cedat-o E.U., iar acum si experimentelor ONU. Propietari sint altii! Mai conteaza ceva?! Chiar ii intereseaza pe romani sa aiba o tara?! Totul, dar alsolut totul ne arata un dezinteres total, confirmat de dezbinarea si ura in care se scalda romanii noi. Pe 1 Dec se comemoreaza centenarul!
  Ce fac rusii? Nu cred ca le pasa romanilor, ocupati fiind cu sportul national: saparea gropii propiului conational, mai ales daca are intentia sa faca ceva util.
  Degenerarea noastra este vizibila: nu avem nimic, sintem goi si goliti de orice.
  Am vazut reclama de prezentare a concursului vostru. Tragic!
  Planul de distrugere este la sfirsit. Acum intram in ultima etapa si nu intereseaza pe nimeni. Este normal sa fie asa! Referendumul a fost un test de verificare a tariei de constiinta. Am aratat ca nu mai existam decit virtual, asa ca se merge mai departe prin impunerea sfirsitului. Nu cred ca vedem 2025!
  Felicitari tututror pt aceasta munca de colaborare, depusa in ultimile 3 decenii si dedicata propiei disparitii!

 2. NU VOR SEMNA pactul pentru migratie: SUA, Austria, Australia, Elveţia, Israel, Italia, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Slovenia, Ungaria şi Slovacia.

  Prin semnarea unui alt tratat aberant, ca si cel din Istambul, ne decidem desfintarea ca stat si popor. Este o stire pe care o ascundeti si omiteti sa spuneti adevarul si anume ca, in asemenea conditii, 1 Dec devine comemorare. Sa nu va inchipuiti ca nu vor exista consecinte si pt voi, crezind, in mod fals, ca banii sau pozitia va vor feri de problemele care vor urma! Inconstienta la romani este deja o constanta, dar, de data asta, se trece la un nivel care implica si o doza mare de irationalitate, ceea ce face ca situatia sa fie una dramatica pe care, tot traditional, o ignorati.

  Declarație politică – Daniel Gheorghe, deputat PNL

  https://www.youtube.com/watch?v=_QfkeZwFo_0
  https://www.youtube.com/watch?v=m1tSKl80vkc

  Am vazut ca Nicolae s-a bucurat de vizita la Cernauti. Poate ii explica cineva consecintele acestui tratat, ca sa inteleaga mai bine situatia pe care a vazut-o in acea regiune.

Leave a Reply