Wednesday, January 15, 2025
-2.6 C
Bucharest

Fostul judecator CCR Tudorel Toader, noul ministru al Justitiei?

Rectorul Universității “Al.I.Cuza din Iași”, prof. univ.dr. Tudorel Toader, ar putea fi propus pentru funcția de ministru al Justiției în Guvernul Grindeanu, au declarat pentru AGERPRES surse din anturajul acestuia.

Potrivit acelorași surse, Tudorel Toader ar putea veni miercuri la București pentru a discuta despre propunerea primită din partea premierului Sorin Grindeanu.

Tudorel Toader a fost timp de 10 ani judecător al Curții Constituționale din România până în 11 februarie 2016 când a fost ales prin vot rector al Universității “Al. I. Cuza”. Din 2003 Tudorel Toader este profesor al Universității la Facultatea de Drept unde din 2004 până la preluarea mandatului de rector a fost decan.

Tudorel Toader este și membru al Comisiei de la Veneția și nu face parte din niciun partid politic.

Acesta nu a putut fi contactat pentru a confirma sau infirma informația.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat luni că a avut discuții cu mai multe persoane politice și apolitice, printre care Dana Gârbovan, președintele UNJR, cu privire la nominalizarea unui candidat pentru portofoliul Justiției, urmând ca dialogul pe această temă să continue și marți, pentru ca miercuri să prezinte varianta sa de ministru.

“Am avut discuții și înainte de a merge la Bruxelles, am avut și astăzi (luni — n.r.) cu oameni, fie că sunt eligibili în a ocupa această funcție, fie că sunt foarte buni profesioniști în acest domeniu. Și m-a interesat, dincolo de persoană, dar și asta e foarte importantă, să văd cum văd acești specialiști, politici, lucrurile legate de justiție. Să știți că am văzut foarte mult profesionalism în aceste zile. Noi, până miercuri, avem și coaliția, și Comitet Executiv Național la PSD, o să venim cu o propunere. (…) O să mai văd și mâine, o să mă consult și cu colegii mei și o să vin și cu această propunere”, a declarat Sorin Grindeanu la Antena 3, întrebat dacă și-a clarificat opțiunea privind propunerea pentru ministerul Justiției.


Tudorel Toader s-a născut la data de 25 martie 1960 în com. Vulturu (județul Vrancea). A urmat între anii 1982-1986 cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității “Al.I. Cuza” Iași, pe care a absolvit-o ca șef de promoție. După absolvirea Facultății, a fost numit în funcția de procuror la Procuratura Locală Panciu, jud. Vrancea (1986-1990).

În anul 1990, a fost angajat ca asistent universitar la Facultatea de Drept a Universității “Al.I. Cuza” Iași. De asemenea, în anul 1991 a promovat examenul de avocat în cadrul Baroului Iași. A obținut titlul științific de doctor în științe juridice, specializarea Drept procesual penal. Cu timpul a parcurs toate treptele didactice până la gradul de profesor universitar.

Prof. dr. Tudorel Toader a predat următoarele cursuri universitare: Criminologie (1993-1996); Drept penal – Partea specială (din 1994); Infracțiunile prevăzute în legile speciale (din 1999) și Drept penal european (din 2000). În prezent, este și îndrumător de doctorat, specializarea Drept penal.

În cadrul Facultății de Drept a deținut funcția de secretar științific al Consiliului Facultății de Drept (1993-1995), membru în Senatul Universității “Al.I. Cuza” Iași (din 1995), prodecan (1995-2003) și decan (din 2004).

În anul 2004, a absolvit un curs post universitar la Colegiul Național de Apărare. Pe plan științific (academic), prof. Toader deține funcțiile de membru al Asociației Internaționale de Drept Penal și al Comitetului de Direcție al Asociației Române de Științe Penale; membru în Consiliul științific al Institutului Național al Magistraturii (din 2004); membru al Agenției Universitare a Francofoniei (A.U.F.); Expert evaluator în cadrul C.N.C.S.I.S. – Consiliul Național al Cercetării Științifice; Expert evaluator în cadrul Oficiului Național al Burselor de Studii în Străinătate. De asemenea, este membru al C.N.A.T.D.C.U. – Comisia de specialitate pentru confirmarea titlurilor de profesor universitar, conferențiar universitar, cercetător științific gradul I și cercetător științific gradul II (din 2006).

În anul 2006, prof. dr. Tudorel Toader a fost numit de către Camera Deputaților pentru a ocupa demnitatea de judecător la Curtea Constituțională a României, până la data de 7 iulie 2007, pentru durata restantă a mandatului, în locul devenit vacant ca urmare a demisiei judecătorului Constantin Doldur la 7 aprilie 2006. Numirea sa ca judecător a fost propusă de către Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal.

În ședința Camerei Deputaților din 3 octombrie 2006, din cei 208 deputați prezenți toți au votat pentru numirea prof. Toader și, în consecință, Camera Deputaților l-a numit pe Tudorel Toader în funcția de judecător la Curtea Constituțională. A fost învestit în această funcție la 6 octombrie 2006. În perioada în care a fost judecător la CCR, demisionând din Barou.

La data de 13 iulie 2007 a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani, care expiră în 2016. (Wikipedia)


Uite erata, nu e erata. Judecătorul Toader cere convocarea de urgenţă a plenului Curţii Constituţionale

https://www.antena3.ro/actualitate/uite-erata-nu-e-erata-judecatorul-toader-cere-convocarea-de-urgenta-a-plenului-curtii-179529.html

DE O.P.   •   09 AUG 2012   •   06:02

Uite erata, nu e erata. Judecătorul Toader cere convocarea de urgenţă a plenului Curţii Constituţionale 442

Judecătorul constituţional Tudorel Toader a anunţat miercuri că, în cursul serii, a avut o discuţie cu preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, căruia i-a solicitat convocarea plenului CCR “poate chiar mâine (joi, n.n.) la prima oră”, pentru a lămuri toate aspectele, având în vedere şi faptul că nu a ştiut nici de erata trimisă luni în numele CCR la Monitorul Oficial, nici de sesizarea Comisiei de la Veneţia.

Reacţia lui Tudorel Toader vine după ce, cu o zi înainte, un alt judecător constituţional, Ion Predescu, produsese surpriza. Judecătorul Ion Predescu ne spusese că decizia de a trimite erata ar fi trebuit luată în plenul CCR, cu toţi cei 9 judecători de faţă.

“Trebuie să aştepte răspunsul competent al plenului Curţii. Dacă s-a luat decizia doar cu cinci prezenţi nu este legal, o decizie se ia în cvorum minim cu şase prezenţi. Dacă a survenit o problemă urgentă, Curtea Constituţională poate fi convocată mai devreme de 31 august.

Monitorul Oficial poate publica doar după respectarea cu rigoare a legii. Dacă au dubii pot aştepta plenul Curţii, nu ce a trimis judecătorul de serviciu”, a precizat judecătorul Ion Predescu.
Judecătorul Toader a explicat, la postul de televiziune Antena3, că el a părăsit Bucureştiul, vineri, 3 august, în jurul orei 13.30, iar după “acea dată şi oră” nu ştie ce s-a întâmplat, fiind plecat în concediu “undeva în Vrancea”, însă ceea ce s-a dat publicat pe site-ul Curţii Constituţionale reprezintă “voinţa şi sensul deciziei luate”, în data de 2 august cu privire la cauza referendumului.

Tudorel Toader consideră că “într-o perioadă tulbure, cu probleme controversate”, probabil, dintr-o “regretabilă eroare” s-a vehiculat numele său ca fiind implicat în modificările survenite deciziei Curţii Constituţionale dată în 2 august. “O mică diversiune, probabil”, a adăugat judecătorul Toader.

 

http://videonews.antena3.ro/video/romania/judecatorul-cc-spune-ca-erata-este-o-ilegalitate-urmareste-documente-incendiare-la-sinteza-zilei.html

Hot this week

Înalt oficial : SUA ”constată o interferență străină în alegerile din România”. Georgescu spune prostii

James O’Brien, asistentul secretarului de stat al SUA, a...

Die Zeit : Rusia a efectuat zeci de atacuri hibride în țarile NATO din Europa, inclusiv România

Autorităţile din Germania au deschis luni o anchetă după...

Păpușa lui Putin spune ce teritorii vor să mai fure din Ucraina

Șefa televiziunii de propagandă a Kremlinului, Margarita Simonian, sugerează...

NATO întărește apărarea Flancului Nordic în fața atacurilor hibride repetate

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că incidentele...

Dialog Hurezeanu – O’Brien : O relație transatlantică puternică este vitală pentru România

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu l-a primit marți, 14...

Topics

Păpușa lui Putin spune ce teritorii vor să mai fure din Ucraina

Șefa televiziunii de propagandă a Kremlinului, Margarita Simonian, sugerează...

NATO întărește apărarea Flancului Nordic în fața atacurilor hibride repetate

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că incidentele...

Dialog Hurezeanu – O’Brien : O relație transatlantică puternică este vitală pentru România

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu l-a primit marți, 14...

Invadatorii ruși vor concesii și compromisuri majore de la Trump

Rusia este dispusă să negocieze 'garanții de securitate' pentru...

Președintele și instituțiile acționează slab și haotic. Expert : rușii vor lovi și mai tare

România nu a învățat nimic din experiența alegerilor prezidențiale,...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img