Rectorul Universității “Al.I.Cuza din Iași”, prof. univ.dr. Tudorel Toader, ar putea fi propus pentru funcția de ministru al Justiției în Guvernul Grindeanu, au declarat pentru AGERPRES surse din anturajul acestuia.

Potrivit acelorași surse, Tudorel Toader ar putea veni miercuri la București pentru a discuta despre propunerea primită din partea premierului Sorin Grindeanu.

Tudorel Toader a fost timp de 10 ani judecător al Curții Constituționale din România până în 11 februarie 2016 când a fost ales prin vot rector al Universității “Al. I. Cuza”. Din 2003 Tudorel Toader este profesor al Universității la Facultatea de Drept unde din 2004 până la preluarea mandatului de rector a fost decan.

Tudorel Toader este și membru al Comisiei de la Veneția și nu face parte din niciun partid politic.

Acesta nu a putut fi contactat pentru a confirma sau infirma informația.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat luni că a avut discuții cu mai multe persoane politice și apolitice, printre care Dana Gârbovan, președintele UNJR, cu privire la nominalizarea unui candidat pentru portofoliul Justiției, urmând ca dialogul pe această temă să continue și marți, pentru ca miercuri să prezinte varianta sa de ministru.

“Am avut discuții și înainte de a merge la Bruxelles, am avut și astăzi (luni — n.r.) cu oameni, fie că sunt eligibili în a ocupa această funcție, fie că sunt foarte buni profesioniști în acest domeniu. Și m-a interesat, dincolo de persoană, dar și asta e foarte importantă, să văd cum văd acești specialiști, politici, lucrurile legate de justiție. Să știți că am văzut foarte mult profesionalism în aceste zile. Noi, până miercuri, avem și coaliția, și Comitet Executiv Național la PSD, o să venim cu o propunere. (…) O să mai văd și mâine, o să mă consult și cu colegii mei și o să vin și cu această propunere”, a declarat Sorin Grindeanu la Antena 3, întrebat dacă și-a clarificat opțiunea privind propunerea pentru ministerul Justiției.


Tudorel Toader s-a născut la data de 25 martie 1960 în com. Vulturu (județul Vrancea). A urmat între anii 1982-1986 cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității “Al.I. Cuza” Iași, pe care a absolvit-o ca șef de promoție. După absolvirea Facultății, a fost numit în funcția de procuror la Procuratura Locală Panciu, jud. Vrancea (1986-1990).

În anul 1990, a fost angajat ca asistent universitar la Facultatea de Drept a Universității “Al.I. Cuza” Iași. De asemenea, în anul 1991 a promovat examenul de avocat în cadrul Baroului Iași. A obținut titlul științific de doctor în științe juridice, specializarea Drept procesual penal. Cu timpul a parcurs toate treptele didactice până la gradul de profesor universitar.

Prof. dr. Tudorel Toader a predat următoarele cursuri universitare: Criminologie (1993-1996); Drept penal – Partea specială (din 1994); Infracțiunile prevăzute în legile speciale (din 1999) și Drept penal european (din 2000). În prezent, este și îndrumător de doctorat, specializarea Drept penal.

În cadrul Facultății de Drept a deținut funcția de secretar științific al Consiliului Facultății de Drept (1993-1995), membru în Senatul Universității “Al.I. Cuza” Iași (din 1995), prodecan (1995-2003) și decan (din 2004).

În anul 2004, a absolvit un curs post universitar la Colegiul Național de Apărare. Pe plan științific (academic), prof. Toader deține funcțiile de membru al Asociației Internaționale de Drept Penal și al Comitetului de Direcție al Asociației Române de Științe Penale; membru în Consiliul științific al Institutului Național al Magistraturii (din 2004); membru al Agenției Universitare a Francofoniei (A.U.F.); Expert evaluator în cadrul C.N.C.S.I.S. – Consiliul Național al Cercetării Științifice; Expert evaluator în cadrul Oficiului Național al Burselor de Studii în Străinătate. De asemenea, este membru al C.N.A.T.D.C.U. – Comisia de specialitate pentru confirmarea titlurilor de profesor universitar, conferențiar universitar, cercetător științific gradul I și cercetător științific gradul II (din 2006).

În anul 2006, prof. dr. Tudorel Toader a fost numit de către Camera Deputaților pentru a ocupa demnitatea de judecător la Curtea Constituțională a României, până la data de 7 iulie 2007, pentru durata restantă a mandatului, în locul devenit vacant ca urmare a demisiei judecătorului Constantin Doldur la 7 aprilie 2006. Numirea sa ca judecător a fost propusă de către Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal.

În ședința Camerei Deputaților din 3 octombrie 2006, din cei 208 deputați prezenți toți au votat pentru numirea prof. Toader și, în consecință, Camera Deputaților l-a numit pe Tudorel Toader în funcția de judecător la Curtea Constituțională. A fost învestit în această funcție la 6 octombrie 2006. În perioada în care a fost judecător la CCR, demisionând din Barou.

La data de 13 iulie 2007 a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani, care expiră în 2016. (Wikipedia)


Uite erata, nu e erata. Judecătorul Toader cere convocarea de urgenţă a plenului Curţii Constituţionale

https://www.antena3.ro/actualitate/uite-erata-nu-e-erata-judecatorul-toader-cere-convocarea-de-urgenta-a-plenului-curtii-179529.html

DE O.P.   •   09 AUG 2012   •   06:02

Uite erata, nu e erata. Judecătorul Toader cere convocarea de urgenţă a plenului Curţii Constituţionale 442

Judecătorul constituţional Tudorel Toader a anunţat miercuri că, în cursul serii, a avut o discuţie cu preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, căruia i-a solicitat convocarea plenului CCR “poate chiar mâine (joi, n.n.) la prima oră”, pentru a lămuri toate aspectele, având în vedere şi faptul că nu a ştiut nici de erata trimisă luni în numele CCR la Monitorul Oficial, nici de sesizarea Comisiei de la Veneţia.

Reacţia lui Tudorel Toader vine după ce, cu o zi înainte, un alt judecător constituţional, Ion Predescu, produsese surpriza. Judecătorul Ion Predescu ne spusese că decizia de a trimite erata ar fi trebuit luată în plenul CCR, cu toţi cei 9 judecători de faţă.

“Trebuie să aştepte răspunsul competent al plenului Curţii. Dacă s-a luat decizia doar cu cinci prezenţi nu este legal, o decizie se ia în cvorum minim cu şase prezenţi. Dacă a survenit o problemă urgentă, Curtea Constituţională poate fi convocată mai devreme de 31 august.

Monitorul Oficial poate publica doar după respectarea cu rigoare a legii. Dacă au dubii pot aştepta plenul Curţii, nu ce a trimis judecătorul de serviciu”, a precizat judecătorul Ion Predescu.
Judecătorul Toader a explicat, la postul de televiziune Antena3, că el a părăsit Bucureştiul, vineri, 3 august, în jurul orei 13.30, iar după “acea dată şi oră” nu ştie ce s-a întâmplat, fiind plecat în concediu “undeva în Vrancea”, însă ceea ce s-a dat publicat pe site-ul Curţii Constituţionale reprezintă “voinţa şi sensul deciziei luate”, în data de 2 august cu privire la cauza referendumului.

Tudorel Toader consideră că “într-o perioadă tulbure, cu probleme controversate”, probabil, dintr-o “regretabilă eroare” s-a vehiculat numele său ca fiind implicat în modificările survenite deciziei Curţii Constituţionale dată în 2 august. “O mică diversiune, probabil”, a adăugat judecătorul Toader.

 

http://videonews.antena3.ro/video/romania/judecatorul-cc-spune-ca-erata-este-o-ilegalitate-urmareste-documente-incendiare-la-sinteza-zilei.html

37 COMMENTS

 1. Eu zic ca cel mai bine era daca il puneau direct pe Barroso ministru la Justitie in Romania! Sau pe inginera Gușet (Gușter?!) aia care facea plaja ea cu Macovei, sau sa il puna pe Predoiu ala care vorbeste in mandibula, sau pe fostul ambasador american Gitenstein, caci era bun si Klemm dar actualmente este ocupat.

  Oricum, v-am dat numai variante “de dreapta”, sper sa apreciati! Mai ales basistii opariti “de dreapta”, sper sa aprecieze maxim. Paaaa

  • Cred ca cel mai bine ar fi, ca-n aceasta functie sa fie numita dna Codruta, ca tot este un fel “Capo di tutti capi” a Justitiei, a societatii in general, cheama Ministrul de Externe, Ministrul de Interne si pe cine mai vrea ea, la ordine in “calitate de martor”. Asemanarea nu este deloc intamplatoare iar, cireasa de pe tort va fi atunci cand il va convoca pe Primul in Stat la usa ei.

  • Aoleu…pai a votat la referendum corect si a demascat falsa erata.
   —————-
   Cred ca maine explodeaza ambasadele, presa “libera” straina, UE, ONG-urile, digi toata propaganda securista
   Si cum psd-eii sunt gaini…
   Deci pe scurt …n-o sa fie domnul Toader.

 2. Tudorel Toader fost prieten de petreceri cu Relu Fenechiu şi coordonatorul doctoratului Alinei Gorghiu

  DUPA CE COABITANTUL PONTA I-A TRAS CLAPA MAGISTRATULUI PIVNICERU care si-a dat demisia din magistratura in lipsa avizului CSM , PENTRU CA ULTERIOR SA O PROPUNA EL PERSONAL PE KOVESI LUI BASESCU conform BLATULULUI PONTA-GHITA-KOVESI
  parafat in vie inca din 2012 cand ponta ne amagea cu sloganul -Dreptate pana la Capat! …. NICI UN MAGISTRAT SERIOS NU MAI PUNE BOTUL LA VRAJELILE PSD

  • Ba, ai facut o omisiune, ca sa nu zic o intromisiune si anume, Ponta a numit-o pe Kovesi la porunca stapanirii din Bruxelles. Cred ca iti mai aduci aminte de lista lui Barroso cea cu 11 puncte (porunci?!) etc. Ca doar nu puteai uita decat daca erai basist oparit sau televizorist rumegator exclusiv numai de politica damboviteana, ca am constatat ca numai aia cred in imensa lor clarviziune ca totul se hotaraste intre meltenii de la noi, fara absolut nicio legatura cu PPE-ul din Bruxelles care detine majoritatea in Parlamentul Europei si care conduce intreaga Uniune Europeana cu mana de fier.

   Asa ca da, iti dai seama, si eu cred la fel ca tine si anume, ca Ponta a numit-o pe Kovesi el dupa mintea lui si dupa ce s-a consultat in prealabil si cu Ghita in vie la ala, amandoi avand aceasta inspiratie fiind beti morti lemn cel mai probabil, ca la mintea romanilor n-ai ce sa le mai ceri!

   P.S. “Lupta anticoruptie” e dictata din Bruxelles si are ca unic scop arestarea de catre DNA si Kovesi a tuturor oamenilor de afaceri romani sau a celor care pot influenta deciziile, cu unicul scop de eliminare a concurentei pentru oamenii de afaceri straini care sunt la noi. Asta e tot! Din asta iti dai seama si cine avea interesul sa fie numita Kovesi si mai ales de ce, adica la ce le folosea sa fie neaparat numita aia-n scaun! Restul e cancan. Paaaa

   • FALS – Ghita si Ponta recunosc amandoi blatul din VIE de la Ploiesti din 2012 desi in acea perioada ponta ne mintea cu -Dreptate pana la capat! , Ponta isusi si-a asuma pe basista Kovesi sfidator in 2013 asigurandu-ne cu aroganta ca ” fiti linistiti ca nu ne va mai face probleme”
    Ponta nu neaga relatiile apropiate cu securistii basisti Maior si Oprea nasii sai , cu famiglia Cocos -Udrea

    • Ramai televizorista damboviteana pana la capat pentru ca e pacat sa te dezminti!

     P.S. Daca n-ai retinut sau nu ai inteles nimic din evenimentele de la referendumul de demitere din 2012 sau din recentele mitinguri presarate cu corporatisti si corporatii, crede-ma ca n-are rost sa ne mai incurcam cu discutiile.

     Probabil ca uiti sau preferi sa lasi in abstract realitatea ca de la 1 ianuarie 2007 am aderat la UE, care e condusa etern de PPE foarte democrat “de dreapta” care detine de multa vreme majoritatea in Parlamentul European si care conduce Uniunea Europeana cu mana de fier.

     Sigur, e preferabil sa ramai la convingerile tale cum ca Ponta a decis, el si cu Ghita, este cel mai simplu! Probabil ca cei ca tine asteapta sa vina aia de la Bruxelles sa le deseneze sau sa se jure pe mama ca a fost mana lor iar romanii sa nu-i creada nici de-ai dreac! Sa-ti spun sincer, nici nu ma asteptam la altceva.

     P.S. Romania, sau ce?! Paaaa

     • Coabitacul intergalatic plagiator nespus chiar el insusi in campania prezidentiala se lauda ca EL a decis si EL a avut ideea numirii lui Kovesi la DNA..Chiar ne-a confirmat ca dictatorul basescu este mincinos cand presupune ca a fost ideea lui! Chiar daca este mitomanul galaxiei aici il cred cand a spus ca a fost ideea lui personala si decizia lui personala de a o numi pe Lulutza.

  • @Măi, Steluțo, (ce-oi fi tu,”în cinci colțuri”, sau (de) pe umăr), doar ne cunoaștem…ce dreaq? Pe cine păcălești tu, băsisto, că Ponta ”ne amăgea”…pe voi, băsiștii, recte, pe tine. El, în cel mai rău caz, îi amăgea pe cei din USL nu pe voi, băsiștii. Apoi, ” în vie cu codruta” nu era în 2012 ci in 2011 , deci nu ne amăgea în 2011 cu un slogan ”Dreptate până la capat” apărut în campania din 2012. Vezi că n-ai licență poetică precum Mihai Eminescu astfel încât să-ți permită astfel de ”inversiuni” de date precum în Scrisoarea III, marele Eminescu, și-a permis folosirea unei licențe poetice în sensul că, la un moment dat să spună ”la Nicopole văzut-ai(…) câtă vreme Baiazid nici nu știa ce-i aia Nicopole de care avea să afle un an mai târziu luptei de la Rovine. Ce-o fi în căpocul tău, dumnezeu știe.
   Și să știi că eu am niște principii sănătoase , nu ca voi, astfel încât nu mă simt deloc păcălit… Mircea Badea(de exemplu), așa cum băgați voi toți bățul prin gard privitor la prietenia Ponta-Ghiță cu un Ghiță în 2011 un cvasi-necunoscut ca om politic, că A FOST ODATĂ, multă vreme, prieten la cataramă cu oribilul băsist, de mai târziu, Oreste.
   Culmea ar fi să mai aflu și că acest personaj sinistru, Oreste, era și…ofițer acoperit și prieten cu Mircea Badea. Adică să mă oripileze Mircea că Oreste este un ticălos. Înțelegi, tu? Cum dreaq să înțelegi tu, inumano, aceste lucruri atât de simple pentru un om normal câtă vreme pe astfel de prostii vă argumentați toate acuzele privitoare la Ponta. Așa l-ați ”omorât” și pe procurorul George Bălan invitat la o cafea de prietenul său Victor Ponta. Oribililor!
   Să-ți spună dl. Radu Tudor, dacă dorește să intervină, de câte prietenii de-ale domniei sale s-a ales praful și cât s-a înșelat în privința multor(nomina odioso) prietenii cu jurnaliști acum băsiști de renume răspândiți în toată presa mizerabilă de astăzi, colegi de-ai domniei sale de la EVZ, Ziua, Cotidianul unde a lucrat domnia-sa? Cu sutele , sunt sigur 😀 .

   • FALS! Ponta nu avea nici o obligatie legala fata de PPE si Barosso nefiind subalternul PPE – el datora explicatii doar votantilor USL si Parlamentului Romaniei

    Cine l-a santajat pe Ponta sa isi ia 2 nasi securisti pe Maior si Oprea , sa dubleze intre 2012 si 2015 bugetele uriase ale Serviciilor de la 800 mil. euro si 1.800 mil euro

    Cine l-a santajat pe Ponta sa fie prieten de famiglie cu clanul Udrea-Cocos si un prieten securist ca Ghita care papa milioane de euro fara licitatie in guvernarea Ponta ?

    Ponta s-a laudat public ca isi ASUMA personal propunerea Kovesi la DNA si recunostea blatul facut in 2012 cu Kovesi si Ghita desi ne mintea la acea vreme cu sloganul – -Dreptate pana la capat!

    In 2013 sa ne spuna citez” Haideti lasati ca alea erau sloganuri de campanie electorala – treaba noastra este sa dam salarii la oameni” recunoscand astfel ca amintit in campania electorala

   • Ba Emil “Zero”, ca e mai potrivit ca nickname pentru tine, “sa face-ti” se scrie corect “sa fa-ce-ti” ba in limba romana! Tu nu ai trecut pe la scoala generala in aceasta viata? Nu ai nici macar 8 clase?

   • Nu este indecentă dle Radu Tudor,este cea mai nesuferită prezentatoare din toate posturile tv…Arogantă,indecentă cineva o…”iubeşte” acolo sus nu-i aşa ?

    • Inteleg ca ti-ai luar “adevarul absolut”, nu !? Unde l-ai gasit ?!
     Viorele, as jigni-o pe Dana Grecu, enumerandu-ti, la prima mana, multe prezentatoare d-alea de zici – nesuferite, arogante… Las’ asa, e de bine ca nu place unora d-astia de au in posesie proprie si personala si dreptatea, si devarul : cica doar prostu’ e consecvent; astilalti mai avem si dubii, ne mai si indoim…

    • Da, eu o iubesc pe doamna Grecu.
     ———–
     O jurnalista foarte buna.
     Stie ce sa intrebe si cand
     Stie sa asculte pe interlocutori
     Stie sa faca un follow-up
     Nu e obsedata de ideile ei din cap ci e atenta sa preia o dezvaluire atunci cand cel din platou o face.
     Am vazut oameni facand declaratii importante dar jurnalistul era atat de preocupat sa-si bifeze agenda ca ignora bomba de presa. Dna Stoicescu face asta din pacate uneori.
     Si ca majoritatea celor de la A3 e impotriva acestui sistem securist dna-ist oribil.

   • Doamna Grecu nu paraseste A3.
    Imi place mult de ea si am dat ordin sa ramana.
    ————————————————————–
    This message was approved by 7.4 millions

 3. D-le R. Tudor , practica asta de a replica(uneori chiar de a va ratoi) fiecarui cititor(telespectator)care va reclama un adevar, credeti ca va aduce un beneficiu? Cum este povestea””pocinogului”” ca sa va citez, facut de Dana Grecu.. Acestor cititori le datorati audienta, ratingul si in final publicitatea.. Ar trebui sa fiti mai obiectiv. Sa stiti ca prieten iti este cel care iti critica greselile nu cel care-ti lauda nebuniile .

   • Vedeti domnule Tudor,fara A3 cei din PSD erau un partide de pluton va datoreaza toate succesele de la USL incoace,la Ponta chiar n-ati avut cum sa-i ajutati daca el s-a demolat singur.Acum daca in emisiunea dvs nu s-a facut decat un banal dar necesar apel la bunsimt unuia din PSD s-a interpretat vezi doame ca “v-ati dat cu dusmanul” ! I-ati invatat prost,o mica atentionare din partea dvs i-a facut violenti in limbaj,au si dat drumul la invective dar ceea ce deranjeaza cel mai mult este faptul ca au o atiutudine de vataf,se poarta cu doamna Grecu ca si cum ar fi castigat-o la zaruri,sunt de-o aroganta ghiolbaneasca cum rar poti vedea.Sa se uite domnule la Razvan Dumitrrescu cum se chinuie sa demonstreze cu doamna de la Luju ca Johannis n-a primit nu stiu ce NUP,n-am inteles mare lucru dar se mergea spre ideea ca sasul de un nenorocit.Sa se uite la Razvan Dumitrescu sa fie astfel fericiti,relaxati,sa redevina acei postaci ingaduitori cu dvs si cu postul A3 ….

  • @wow, ştii ce înseamnă modul de comunicare prin scriere?
   Dacă ştii, nu mai arunca cu nemernicii! Fiecare individ/ă priveşte la emisia pe care o alege, asta nu presupune să aruncăm cu orice în oricine! Nu ştii ce înseamnă realizări de emisiuni tv, citeşte, învaţă, şi după, alege-ţi emisia care îţi place şi te caracterizează!

   • aveti un limbaj suburban..invatati sa va exprimati civilizat…e un exercitiu greu ptr dvs,dar incercati.

  • Prietene, Dumitrescu-Subiectiv l-a dat afara pe penelistu’ ala vopsit recent la Alde…
   De la Digi, a plecat de asemenea din emisiune un invitat…Ca si de la beunu (scuzati!).
   (n-am chef sa-i retin nici pe unu’, nici pe cel’lalt, dupa nume, da’ se gasesc pe net momentele de zic)
   Ca un politician sta “subtire” cu nervii e cam naspa…La Denis aia de la Realitatea a fost unu’ de e primar prin Bucuresti luat la intrebari despre slogan… ceva gen “vrabia malai viseaza”, c-aia se credea, confom sloganului, ca “ea cu el e (tot)una”…
   Prin gestul ingenunchierii la mitingul A3, acum vreun an, Dana Grecu mi-a intarit stima; ca, dup’ aia a sarit si mama netului pe ea, chiar e degeaba !
   Prin urmare, repet pana intelegeti : telecomanda, bre; chestia aia cu butoane ! Folositi-o !
   (personal, n-am rezistat niciodata mai mult de 10 secunde la “cap-de-porc”; da’ nici n-am cerut sa-l dea aia de la postu’ in cauza afara : pur si simplu, “ocolesc”…)
   Iar dl. Tudor poate sa face ce vrea p-aici, ca e la el acasa; cand nu mai achiesez, “migrez” la concurenta… Am comentarii in care punctez ca nu s-a adunat dreptatea toata la dumnealui (nici n-ar avea cum; doar Codruta e “D-zeu pe pamant”…desi, pe model “basssescu”,intr-o zi o sa i se descarce si ei “bateriile”…). Dar, intrand p-aici, inseamna ca e OK…Cand n-o mai fi, folosesc si-aici o “telecomanda” d-aia !

 4. Radu,nu mai puneţi camera pe nea de la sindicat că l-am văzut căzându-i ochii în gură la 19.20 min. înainte de materialul dat şi imediat l-a abordat Dana.
  🙂 🙂 🙂 Boala asta numită ”uniunea somnoroşilor răpciugoşi” e molipsitoare!

 5. Ma uitam la eternele discutii televizate pe care le urmarim inca de prin 2009, discutii care pentru unii se rezuma la prestarea unei simple meserii in timp ce nivelul de trai al romanilor a ramas constant acelasi si cand in tara noastra nu s-a schimbat nimic fundamental sau nu s-a intamplat nimic deosebit in timpul existentei noastre. Asa incat, putem continua miscarea… Restul e cancan. Paaaa

 6. Subiectul topicului nu este dna Grecu, lasati-o ca audienta isi va spune cuvantul in privinta domniei sale, mi-am exprimat si eu parerea in ce-o priveste, subiectul este altul iar, postarile pe tema propusa de dl. Tudor mi s-au parut cam subtirele, aici incluzandu-ma si pe mine.

 7. Quite. Sa revenim la subiect. Domnul rector Toader pare OK in afara de prestația sa in comisia de teza al lui Koveși (iertare, traduc mot-a-mot din engleză thesis committee, nu știu termenul românesc) care e cel puțin discutabilă. Poate ca n-a avut timp să citească lucrarea, poate a fost prea “discret” ca sa se amestece, ca invitat extern, in afacerile universității gazda, poate si-a zis ca, oricum, prezența lui Maior la susținere anulează aspectul academic al evenimentului-nu știu. Cert este ca a fost in comisia care i-a dat diploma de doctor coanei 4%, deși se vede cu ochiul liber ca respectiva abia de leagă două vorbe (sursa:România curată, unde Alina Mungiu nu iartă si nu uita nimic din ce mișcă in domeniul academic). Ma rog, nimeni nu-i perfect.

  • PS. Si a propos de Dana Grecu: eu zic ca-i o martira. La câte tâmpenii i se servesc in emisiune, din partea “opoziției” , ma si mir cum rezista sa nu împartă palme in dreapta (si-n stânga, din cand in cand, vezi cazul Ștefănescu). Eu, una, as începe sa mușc!

 8. Legat de protocolul dintre PICCJ (procurorul general fiind Kovesi) si SRI publicat de Luju, cred ca documentul respectiv a fost trimis de SRI parchetului in dosarul judecatorilor Barsan ! Cred ….

Leave a Reply