Home Articole Fostul sef Microsoft Romania a fost arestat !

Fostul sef Microsoft Romania a fost arestat !

9998
2

Microsoft. Din nou Microsoft. Din nou infractiuni. Si arestari. Firma asta americana s-a incurcat numai cu indivizi suspecti?

———————

Un fost şef al Microsoft a fost reţinut de procurorii DIICOT pentru mai multe infracţiuni extrem de grave. I se impută evaziune fiscală şi spălare de bani.

Călin Tatomir, fost şef al Microsoft România, a fost reţinut cu propunerea de arestare preventivă, alături de alţi suspecţi, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii DIICOT îi acuză pe membrii grupului că au constituit o reţea de firme prin care să eludeze plata taxelor datorate statului, prejudiciul estimat fiind de peste 11 milioane de lei. Călin Tatomir, alături de alţi şapte membri ai reţelei descoperite de DIICOT, vor fi duşi la tribunal cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, în timp ce pentru ceilalţi trei s-a dispus control judiciar, precizează DIICOT.

Norbert Hauser, un cunoscut colecţionar de covoare orientale, care deţine Galeria Buhara situată în cartierul Primăverii din Bucureşti, a fost  si deja arestat preventiv miercuri, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti, el fiind acuzat de DIICOT că face parte din aceeasi grupare care se ocupa cu evaziunea fiscală şi spălarea de bani.

Iata comunicatul DIICOT :

COMUNICAT DIICOT

La data de 07.06.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor ARSENIE VALERIU-CRISTIAN, HAUSER NORBERT, TATOMIR CĂLIN, STAN VALENTIN ALEXANDRU, GOLUMBEANU CEZAR-FLORIN, CRISTEA ROBERT-FLORIN şi CĂLINESCU CRISTIAN precum şi măsura controlului judiciar faţă de inculpaţii AIRINEI MARIUS, OPRIŞAN RĂZVAN-MARIAN şi DUMITRIU IONUŢ-RĂZVAN, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat un număr de 15 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti și judeţului Ilfov în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2007 – 2014, în scopul reducerii artificiale a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată pentru beneficiarii finali, liderul grupului infracţional organizat a creat şi utilizat un nucleu de firme pe care le-a profilat pe săvârşirea unor fapte susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, dintre acestea, în cadrul verificărilor, fiind identificate 5 (cinci) societăţi cu un comportament fiscal inadecvat.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţele a 11 inculpaţi au fost găsite şi ridicate sumele de 60.320 euro, 1126 USD, 125.500 lei precum şi 22 de monede de valoare. Prejudiciul total adus bugetului de stat urmare derulării mecanismului evazionist este în cuantum de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat şi impozit pe profit (fără a fi luate în calcul obligaţiile fiscale accesorii), la care se adaugă suma totală de 12.935.213 lei supusă procesului de spălare a banilor. În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumelor din conturile deţinute de către inculpaţi şi părţile responsabile civilmente precum şi a unor bunuri mobile şi imobile apaţinând acestora (imobile, autoturisme şi părţi sociale la diferite societăţi).

S-a reţinut că liderul grupului a coordonat în fapt societăţile susmenționate cu comportament fiscal neadecvat şi a furnizat administratorilor unor societăţi comerciale , facturi fiscale în care au fost înscrise în general servicii de IT (dar şi servicii de livrare materiale promoţionale, sau întocmire documentaţii în domeniul construcţiilor, comision şi intermediere, etc) care nu au fost prestate în realitate şi care au fost înregistrate în contabilitatea acestor societăţi comerciale, generând majorarea artificială a TVA deductibilă şi diminuarea masei impozabile la calculul impozitului pe profit. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 12.000.000 de lei. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

 

2 COMMENTS

  1. Muoamm, ce moaca de programator avea! Zici ca era operator la abator! Nu stiam ca astia de la Microsoft angajau si macelari!

Leave a Reply