Douăzeci şi trei de persoane au fost reţinute luni dimineaţă şi 31 de arme au fost confiscate de autorităţile franceze, în urma percheziţiilor administrative efectuate în mai multe oraşe din Franţa, a anunţat Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne, citat de publicaţia Le Figaro preluata de Mediafax.

În cursul nopţii de duminică spre luni, au avut loc 168 de percheziţii administrative la domiciliile celor suspectaţi că ar fi avut legătură cu atentatele teroriste din Paris de vineri seară. Percheziţiile s-au desfăşurat în 19 departamente şi în marile aglomeraţiii urbane din Franţa.

Potrivit ministrului francez de Interne, 23 de persoane au fost reţinute şi 31 de arme au fost confiscate. De asemenea, Cazeneuve a mai precizat că, în decurs de 48 de ore, de la comiterea atentatelor teroriste din Paris de vineri seară, 104 persoane care “fac obiectul unei atenţii speciale din partea autorităţilor franceze” au fost plasate în arest la domiciliu.

Unul dintre cei mai importanţi suspecţi arestaţi este cel din Lyon, în a cărui locuinţă şi la domiciliul părinţilor lui, au fost descoperite arme automate, muniţie, o mitralieră Kalaşnikov şi un lansator de rachete.

“Acesta nu este decât începutul. (…) Reacţia de ripostare a Republicii (franceze) va fi amplă, completă. (…) Teroriştii nu vor distruge niciodată Republica, pentru că Republica este cea care îi va distruge”, a precizat Bernard Cazeneuve.

11 COMMENTS

    • Daca te uiti pe carta drepturilor omului nu se puteau face. Astea sunt principiile democratiei si drepturilor omului! Se pot plimba linistiti cu kalasnicoavele si grenadele in portbagaj ca nu ii poate perchezitiona nimeni. Mai e si superba prezumtie de nevinovatie. Doar cand trage cu kalasnicovul poate fi declarat vinovat.

  1. Daca erau pe felie serviciile secrete trebuia sa faca aceste perchezitii si arestari inainte de a se produce atentatele respective. Dar cum nu sunt reactioneaza si ele la spartul targului cand peste 500 de cetateni francezi au fost deja ucisi sau raniti in atentatele de acum 3 zile din Capitala Frantei.

  2. Lucrurile astea trebuiau sa se intample alaltaieri, inainte de atentate. Pe baza caror probe au fost arestati 23 de indivizi si confiscate arme? Pe baza probelor stranse in acea noapte de pe strazi? Cu siguranta, nu. Mi se pare mai degraba o vasta opertiune de recuperare de imagine a statului francez.

    • In principiu pe baza starii de urgenta declarate imediat dupa atentate, stare ce suprima o parte din drepturi si libertati. Un mic “Patriot Act” de 10 zile, conform legii.

      Situatia e mult mai complicata decat pare din exterior. In timp de pace, sa zic asa, populatia musulmana, care numara vreo 5 milioane, e foarte sensibila la orice ar putea semana cu o discriminare sau cu o agresiune din partea organelor de forta. “Baietii” isi stiu foarte bine drepturile si fac extrem de mult scandal daca sunt, vezi doamne, interpelati pe nedrept. Il iei pe unul de pe strada ca face tambalau, a doua zi te trezesti cu tot cartierul nervos ca politia ii persecuta pe arabi.
      Sa ne aducem aminte de incidentele de acum cativa ani din Paris, cand se dadeau zilnic foc la mii de masini, in semn de protest ca politia ar fi fugarit doi minori, din care unul s-a electrocutat dupa ce s-a ascuns intr-un post de transformator electric.
      Asta face ca institutiile de forta sunt cumva nevoite sa umble cu manusi, si accesul lor in anumite suburbii e complicat, prin urmare si accesul la informatii e in principiu dificil.

      Mai ales ca Franta respecta in principiu drepturile omului si nu ploua cu mandate in alb pe siguranta nationala ca in alte parti. La peste 5 milioane de musulmani, cum faci, ii interceptezi pe toti preventiv? Nici macar machiavelic nu se poate imagina asa ceva, lasand la o parte considerentele ce tin de democratie si de libertatea individului. Enorma lor majoritate sunt oameni ok, cu joburi, cu familii si cu o viata perfect occidentala. Si chiar si acolo unde apar radicalizari, cel mai des membrii familiei sunt ok, cu exceptia unuia, de exemplu. Cum il gasesti? Si mai ales, daca il gasesti ce ii faci?

      Pentru ca, in fine, o alta problema e un oarecare vid legislativ pe tema “radicalizarii”. E complicat sa arestezi pe cineva care nu a comis deocamdata nici o fapta prevazuta in codul penal, doar fiindca are vederi de un fel sau de alt fel, si asta in tara libertatii de expresie. Se discuta febril in perioada asta ce se intampla cu imamii care predica radicalismul, si se pare ca e o zona gri in legislatie si mai ales in procedura.

      Habar n-am ce au facut sau ce n-au facut serviciile secrete ca sa previna atentatele, nu le iau deloc apararea, mai ales ca, prin menirea lor, ele sunt automat de vina pentru orice esec. Vreau doar sa spun ca situatia este extrem de complicata si ca, din pacate, e putin probabil ca astfel de atentate sa poata fi intotdeauna prevenite in conditiile date. Poate va urma un “Acte Patriotique”, poate nu, dar asa ceva vine intotdeauna post factum, exact ca la 11 septembrie. Si hraneste din plin atat extrema dreapta cat si radicalismul musulman, intarind lantul vicios al urii.

  3. 🙂 🙂 🙂 ăsta se îmbată cu apă potabilă. 🙂 mai bine ar lua puţin aer după fiecare gură de apă că se îneacă.

    • Si daca le gaseau inainte nu cumva beneficiau de prezumtia de nevinovatie? Faceau si oamenii colectie ce mama dracu ca au drepturi. Vinovati sunt doar dupa ce trag cu ele. Asa e cu democratia si drepturile omului. Nu se opun si critica toti acele legi Big Brother?

      • Normal că ar fi beneficiat de prezumția de nevinovăției însă puteau fi reținuți pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, vă aduc la cunoștință dle. Mihail că în Franța, deținerea de arme automate de către civili este interzisă și constituie infracțiune. De altfel există Directiva 91/477/EEC completată/amendată ulterior unde se specifică clar ca arme interzise cele din categoria A (lansatoare de rachete si rachete militare, Arme automate, arme de foc artizanale, muniție cu proiectile penetrante, explozive și incendiare, pistoale și revolvere cu proiectile expansive – mai puțin armele de vânătoare).
        Legea Big Brother funcționează în Franța, însă din nou, acest tip de lege și-a dovedit ineficiența. Rezolvarea la problema terorismului nu rezidă doar în prevenirea lui, ci se impune intervenția militară anti-tero în țările de origine a acestui flagel și eliminarea răului de la rădăcină. Țările arabe sunt terorizate de asemenea și cer mereu cooperare pentru a inlătura cancerul acesta din Orientul Mijlociu, însă lumea “civilizată” amână mereu o intervenție susținută care să aducă finalitate acestui episod morbid din istoria contemporană.
        Eu cred că nu îngrădirea drepturilor și libertăților este soluția, ci conștientizarea obligațiilor care revin odată cu dreptul.

Leave a Reply