UNJR susţine că este suprinzătoare şi de neînţeles propunerea într-un Guvern, ce se doreşte a fi de tehnocraţi, a unei persoane fără studii juridice în fruntea Ministerului Justiţiei, iar atribuţiile ministrului depăşesc cu mult problematica legată de anticorupţie şi comunicare.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) critică propunerea de numire ca ministru al Justiţiei a Cristinei Guseth, precizând, într-un comunicat de presă preluat de Mediafax, că este pentru “prima dată în istoria, cel puţin postdecembristă, când este propusă ca ministru al Justiţiei o persoană care nu are studii juridice”.

“Uniunea Naţională a Judecătorilor din România se arată surprinsă faţă de propunerea de numire ca ministru al Justiţiei a doamnei Cristina Guseth care nu are niciun fel de studii în domeniul dreptului şi nici experienţă în sistemul judiciar.(…).Apreciem activitatea doamnei Cristina Guseth în susţinerea publică a luptei împotriva corupţiei, dar Ministerul Justiţiei este o instituţie cu un rol fundamental în statul de drept, iar atribuţiile ministrului Justiţiei depăşesc cu mult problematica legată de anticorupţie şi comunicare”, se precizează în comunicatul de presă semnat de Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR.

Conform reprezentanţillor UNJR, atribuţiile ministrului Justiţiei nu se limitează la coordonarea activităţii parchetelor şi numirea procurorilor generali, ci vizează în special elaborarea strategiei programului de guvernare în domeniul Justiţiei. De asemenea, ministrul elaborează proiectele de acte normative care au legătură cu domeniul de activitate al Ministerului Justiţiei, analizează şi avizează din punct de vedere al legalităţii actele normative elaborate de celelalte ministere, urmăreşte respectarea obligaţiilor asumate de România prin convenţiile internaţionale şi a înţelegerilor bilaterale interesând domeniul Justiţiei, la care România este parte.

“De asemenea, ministrul Justiţiei asigură relaţia cu structura juridică a NATO, participând la negocierea documentelor cu caracter normativ ce se elaborează sub egida Alianţei Nord-Atlantice; tot el asigură pregătirea exercitării competenţei de reprezentare a statului român în faţa Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg. Considerăm ca îndeplinirea funcţiilor ministrului Justiţiei prin exercitarea tuturor atribuţiilor prevăzute de lege în sarcina sa, din care am enumerat doar o mică parte, presupune ca esenţial pentru persoana ministrului pregătirea juridică specifică la cel mai înalt nivel”, se precizează în comunicatul de presă.

În documentul citat se mai arată şi că, pe lângă cunoaşterea rolului instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor într-un stat democratic, este necesar ca ministrul de Justiţie să cunoască îndeaproape şi să aibă o experienţă proprie în aplicarea dispoziţiilor legale şi a tot ceea ce presupune administrarea Justiţiei.

“Sistemul de justiţie din România se confruntă cu probleme complexe ce depăşesc cu mult chestiunile privind procurorii anticorupţie sau procedurile de comunicare, precum lipsa infrastructurii logistice şi administrative necesare implementării dispoziţiilor noilor coduri şi aplicării acestora, influenţe şi presiuni exercitate din exterior şi nu numai privind actul de justiţie, profunde inechităţi salariale în condiţii egale de muncă, discrepanţe semnificative între volumul de activitate de la o instanţă la alta de acelaşi grad, pentru a enumera doar câteva. Apreciem, de aceea, ca fiind suprinzătoare şi de neînţeles desemnarea într-un Guvern, ce se doreşte a fi de tehnocraţi, a unei persoane fără studii juridice în fruntea Ministerului Justiţiei”, se menţionează în documentul citat.

Astfel, UNJR pregăteşte o listă de întrebări pentru comisiile parlamentare care vor audia noul Ministru al Justiţiei.

“Facem pe această cale un apel mass mediei din România să transmită pe toate canelele audierea noului ministru al Justiţiei. Chiar dacă numirea în această poziţie este una politică, aceasta afectează prin deciziile sale administrarea actui de justiţie din România şi, prin aceasta, drepturile şi libertăţile fundamentale ale fiecărui cetăţean, viziunea ministrului Justiţiei asupra misiunii sale fiind aşadar un evident interes public”, au precizat reprezentanţii UNJR.

Cristina Guseth, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Justitiei, este de 17 ani director al fundaţiei Freedom House România, ONG cu credibilitate în zona de integritate şi politici anticorupţie.

Cristina Guseth, în vârstă de 56 de ani, a absolvit în 1983 Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii a Universităţii Politehnica Bucureşti, iar după Revoluţie a urmat cursuri de comunicare la Emerson College (Atena).

Aceasta a iniţiat şi coordonat programe de pregătire pentru jurnalişti şi manageri de presă şi a coordonat programul şcolii BBC în România.

Din 1998, este director al Freedom House România, ONG cu credibilitate în zona de integritate şi politici anticorupţie, recunoscut datorită rapoartelor sale anuale în ceea ce priveşte “stadiul democraţiei” în aproape toate ţările lumii.

Cristina Guseth a elaborat ghiduri de bune practici, îndeosebi în domeniul achiziţiilor publice. Ea a fost iniţiatorul şi liantul grupului de editori care au fondat Biroul Român de Audit al Tirajelor.

În anul 2007, Freedom House România şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei erau acuzaţi de către ministrul de Justiţiei de la acea vreme, Tudor Chiuariu şi de fostul procuror-general adjunct al Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA) de presupuse ilegalităţi comise în legătură cu efectuarea auditului privind Strategia anticorupţie.

În septembrie 2007, Adrian Miclescu, fostul adjunct al şefului PNA (actual DNA), actual avocat, susţinea că raportul de audit al Freedom House din 2005 a fost realizat de “poeţi, filologi, persoane care nu aveau noţiuni de procedură penală şi de ceea ce înseamnă circuitul unui dosar”. Miclescu mai declara atunci că auditul a fost făcut la comandă politică si a fost realizat de trei experţi ai Freedon House care au dovedit lipsă de profesionalism, ?manifestând o evidentă tentă împotriva PNA, fără să cunoască instituţia, procedura penală, aspectele tehnice?.

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a lansat şi el la acea vreme acuzaţii foarte grave la adresa predecesorului său Monica Macovei şi a unor membri ai societăţii civile în legătură cu modul în care a fost realizat auditul privind Strategia anticorupţie, realizat de către Freedom House.

Aceste controverse au culminat cu depunerea de către Ministerul Justitiei, în octombrie 2007, a unei plângeri penale la Parchetul instanţei supreme împotriva Monicăi Macovei şi a auditorilor, iar nouă luni mai târziu unitatea de parchet decidea neînceperea urmăririi penale faţă de fostul deţinător al portofoliului de la Justiţie, Monica Macovei, în cazul licitaţiei pentru auditul privind Strategia anticorupţie, realizat de către Freedom House, temeiul închiderii cazului fiind acela că “fapta nu există”.

 

21 COMMENTS

  • Bataia de joc atinge culmi maxime !!!
   Electronista la Justitie !!!!!!!!!!!!!!

   Sistemul asta nenorocit isi bate joc de inteligenta noastra de democratie de bun simt.

   LUATI “TEHNOCRATI” mai boilor naivi care sustineti acest regim de dictatura marsava si mincinoasa.

   • Adaug…

    Ati vazut audierea lui Guseth? Doamne Dumnezeule, a ramas de multe ori blocata complet, balabaieli, e super habarnista ziceai ca e dezbaterea intre Ponta si Iohannis de la TV din campanie.
    O tara condusa de habarnisti totali. Iohannis , Guseth si pacat ca nu a venit si ala de la sanatate…

 1. Nu numai ca este total nepotrivit sa propui un ministru al justitiei o persoana care nu are studii juridice, dar cred ca este si mai nepotrivit sa propui o persoana de la un ONG puternic de drepturi si libertati precum Freedom House. Este cam acelasi lucru cu a pune pe ministrul muncii in persoana unui mare lider sindical, lucru intamplat in alte guverne din Romania.
  Este bataie de joc din ambele perspective – si cea a drepturilor omului pentru care trebuie sa ai un “caine de paza”, si cea a justitiei unde ai adus “cainele de paza”.
  Si nu o inteleg pe duduia respectiva de ce accepta aceasta propunere. Mie mi se pare ca isi face CV-ul praf – sa renunti la Freedom House dupa multi ani “de lupta” ca sa fi numit ministrul justitiei unei tari monitorizate de MCV. Unde este de fapt tradarea?

 2. Ca rezolvare rapidă a problemei nr. 2, propun excluderea judecătorilor din justiție! Ceilalți să facă bine și să se încoloneze cuminți către abatoare. Cum? Nu mai avem abatoare? Reformulez: ceilalți să facă bine și să se încoloneze cuminți.

 3. Parlamentul ar trebui sa o respinga, dincolo de controversele serioase cu privire la aceasta persoana. Primul semnal ar trebui dat de comisia juridica, chiar daca este un aviz consultativ. Daca este guvern tehnocrat, atunci sa fie in intregul sau.
  In numele transparentei pe care o tot clameaza, Dacian Ciolos trebuie sa dea explicatii publice cu privire la criteriile care au stat la baza desemnarii acesteia pentru acest portofoliu.

  • Bine ca l-au arestat pe Becali ca altfel o audia el. Pai cine dracu sunt aia din comisia juridica si ce mari personalitati in ale justiitiei sunt? Hai sa fim seriosi. De acord ca nu prea are ce cauta asta acolo dar nici cu membrii comisiei juridice, din care facea parte si Becali, nu mi-e rusine. Valabil si pentru celelalte comisii. Un bun exemplu e comisia pentru transporturi al carui sef e olteanul ala a lui Olguta fost muzeograf si absolvent de psihologie parca.

 4. Tinerii frumosi si liberi au ”starpit” coruptia. Sper ca se vor trezi curand. Nu de alta, dar altfel au murit degeaba tinerii aia.

  • NU se vor mai….. “trezi”; pana când George Soros nu le va da semnalul de mobilizare(si dolarii !) nu vor mai reveni. Acum, ordinul a fost cu tinta precisa: CADEREA GUVERNULUI PONTA si înlocuirea cu GUVERNUL MEU(JOSHANNiS)….

 5. In mod normal aceasta Guseth nu ar fi trebuit desemnata si nu ar trebui votata. A FOST CEA MAI ACTIVA BASISTO-MACOVISTA de la referendumul de demitere al Bashescului. Cristina Guseth la Ministerul Justitiei, PENTRU CE ? Pentru a fi folosita in numirea, anul viitor, a Sefei de la DNA si Procurorului general.
  Si, ATENTIE DRAGNEA ! Se stie ca instanţa a stabilit noul termen de judecată în 23 noiembrie pentru Liviu Dragnea, iar Completul de judecata de 5 are ca presedinte (pe cine ?) pe chiar preşedinele ICCJ, Livia Stanciu.
  Ce credeti ca-i poate sufla si sugera la ureche noul Ministru al Justitiei presedintei ICCJ ?????

 6. Acum e o mică testare dar să vedeţi ce se va practica! mai mulţi nori şi furtuni decît rate de soare.

 7. Well, era de asteptat: madam Saint Just-Macovei, care regreta mai deunazi ca nu poate merge in Piata sa “strige” alaturi de tineri-pentru ca ei, tinerii, ar fi respins orice politician care ar fi incercat sa li se alature-a impins-o pe prietena Guseth pe post de portavoce a d-sale la Justitie. Iar dl Ciolos, la randul sau, adept al “racnitului” (la scrutinuri prezidentiale, deocamdata) a auzit strigatul colegei sale de la Bruxelles si a zis: racnim impreuna, mesdames! Dar mai cu eleganta, ca suntem in Europa. Si-a pus prietena de plamani capabili pe lista, mintenas.
  La un an dupa inscaunarea sa, presedintele mut isi gaseste guvernul care sa “strige” in locul d-sale, din toata frustrarea! Urmeaza desigur si un organ de presa care sa amplifice strigatele, sa-i zicem Racnetul Carpatilor?

 8. adica ca ministru al justritiei nu e buna o tipa sponsorizata de soros atata timp si care se ocupa cu pr organizand mese festive? nasol. distractia mare a venit astazi cand am citit asa zisul program de guvernare al guvernului ciolos http://www.dcnews.ro/programul-de-guvernare-propus-de-cabinetul-ciolos—obiective–principii_489808.html . fituica online a lui bogdan chireac decreteaza o nuoa revolutie in romania???!! ce tare! dar au citit macar programul sau fiul securistului chgireac a primit ordin sa laude cu orice pret “guvernul meu”? chiar as dori ca cei care scriu pe acest blog, inclusiv r.t,. sa-si rupa 5 minute si sa citeasca cele 13 pagini ale asa zisului program. nici macar bendeac in celebrul program “in puii mei” n-ar starni atatea rasete. exemplul concludent si cel mai tare il reprezinta capitolul” transporturi”. de propunerea de comasare a tuturor alegerilor arata nu numai necunoasterea actualei constitutii dar nici macar a deciziilor comisiei de la venetia! daca luam pe rand fiecare zicere din asa zisul program ajumgi la concluzia ca a fost scris la misto de indivizi care nu au nici o legatura cu realitatea. in legatura cu ministrii propusi vad acum alegatiile individei numite la finante. asta face misto si ne arata clar ca este una din cei care au stat la baza dezastrului din perioada boc, ea fiind atunci intr-un rol decisiv pentru taieri si imprumuturile miliardelor de euro. de aceea isi permite ca la audierile din comisii sa laude “ispravile” guvernarii boc???!!!

 9. Dar ce treaba au judecatorii cu ministrul justitiei? Nu cumva in Romanica judecatorii sunt independenti si apolitici? Nu cumva in Romanica ministrul justitiei este numit politic? De cand ii intereseaza pe judecatori numirile politice? Chiar daca acum aparent este guvern “apolitic” scuze, tot nu vad normala reactia unor “apolitici” si inamovibili prin Constitutie la adresa unuei functii politice tot prin Constitutie.

 10. A INTELES CA A VENIT IN ROMANIA UN BRUXELEZ NUMIT CIOLOS SLUGARNIC EXACT CA ASA ZISUL PRESEDINTE K/W JOHANNIS CARE SE UFLA CU UN CURCAN INAITE DE TAIEREA DE ANUL NOU -SI ACEST LUCRU SE VEDE PE ZI CE TRECE LA PROPRIU
  MICUTUL CIOLIS EXECUTA IN PIATA PUBLICA JUSTITIA ROMANA NUMIND O INDIVIDA CARE NU ARE NICI O LEGATURA CU JUSTITIA PENTRU CA ASA S-A PRIMIT ORDIN DE LA PPE DIRECTIVELE AU VENIT PE CALEA AERULUI IN AEROPORTUL OTOPENI IAR ,MICUTUL CIOLOS A EXECUTAT
  DECI SUNTEM DIN NOU IN GENUNCHI O COLONIE
  URMATORUL PAS VA FI DESFIINTAREA PARLAMENTULUI
  IMI ESTE SCARBA CATA JOSNICIE SA DISTRUGI BRUMA DE JUSTITIE EXISTENTE IN ROMANIA

 11. Mie imi este rusine de ceea ce am vazut. Trebuie sa ne trezim. Este inceputul unei bstjocori. Trezireaaa

 12. Hai, da-o dreacu’, c-au restras-o ! Vad, pe hotnews, ca tocmai a retras-o Ciolos !
  Poate maine se retrage si “numitu'”, si vine “nenumitu'”, ca sa salveze treaba ! “M-as rade” total sa il sustina Dragnea pe “Pledoiu”…. Hai, baieti, ca puteti si mai “grele” !
  Doamne-fereste !
  Ma bucur, totusi, c-am vazut o adevarat doamna care i-a “pupat pe crestet” pe lingaii din comisii, si-a demisionat ! M-a uns pe suflet ! deci, inca mai exista ! Rar, da’ se mai gaseste si coloana vertebrala !
  (o sa urmaresc cu interes reactia “justitiei independente”, a “sistemului”, la demnitatea d-nei Ciutacu… mi-e ca “strada” aia n-o s-o mai trimita in Parlament la anu’… Cam asa a facut si cu Seniorul Coposu, pe care astia micii, frumosi si liberi, l-au descoperit, probabil, dupa ce “ala mic cu capu’ mare” s-a inclinat, cu tot cu partidu’ Seniorului, udrei si-alor ei… bassescului, cum ar veni !

Leave a Reply