Comisia parlamentară care anchetează atentatele din Franţa recomandă restructurarea serviciilor de securitate, inclusiv prin crearea unei Agenţii antiteroriste, după depistarea a numeroase deficienţe şi erori în monitorizarea activităţilor militanţilor islamişti, scrie cotidianul Financial Times preluat de Mediafax.

Principala propunere a Comisiei parlamentare speciale vizează înfiinţarea unei Agenţii antiteroriste care să fie subordonată direct preşedintelui ori premierului Franţei, în scopul îmbunătăţirii coordonării numeroaselor structuri care în prezent sunt subordonate diverselor ministere.

O altă propunere se referă la reactivarea reţelelor de agenţi de teren, reforma precedentă – care a avut ca rezultat restrângerea acestui sistem – fiind catalogată drept o “catastrofă” ce a împiedicat autorităţile să depisteze “semnale slabe” despre activităţile teroriştilor formaţi pe teritoriul Franţei.

“Ne confruntăm cu un război. Iar militarii noştri sunt trimişi să lupte în bocanci de plumb. Pentru că serviciile noastre de informaţii au eşuat”, a atras atenţia deputatul de centru-dreapta Georges Fenech, preşedintele Comisiei parlamentare privind circumstanţele producerii atentatelor din 2015.

 Membrii Comisiei parlamentare speciale au stabilit că era dificil să fi fost anticipat atacul din sala de concerte Bataclan, situată în Paris, unde teroriştii au omorât 90 de persoane în noiembrie 2015. Deşi o grupare islamistă formulase o ameninţare care viza acest loc în anul 2009, de atunci numele sălii de concerte nu mai fusese depistat în niciun complot terorist.

Însă cei trei terorişti care s-au aruncat în aer la Bataclan erau cunoscuţi de serviciile de informaţii şi au reuşit să profite de problemele sistemului de monitorizare, a constatat Comisia de investigaţie. Unul dintre ei, francezul Samy Amimour, reuşise să se deplaseze în Siria deşi era teoretic sub control judiciar. În plus, Abdelhamid Abaaoud, coordonatorul atentatelor, ar fi putut fi arestat la Atena cu câteva luni înainte, au stabilit membrii Comisiei speciale.

Raportul de 1.000 de pagini – care va fi făcut public pe 12 iulie – conţine concluzii extrem de critice despre reforma aplicată în domeniul serviciilor antiteroriste în anul 2008, în timpul Administraţiei preşedintelui Nicolas Sarkozy.

 

3 COMMENTS

  1. …reforma precedentă e catalogată drept o “catastrofă” … deci acum urmeaza alta reforma, reforma reformei
    asta-mi place mie la politicienii de profesie: niciodata nu stiu ce fac, niciodata nu raspund pentru ce au facut

  2. Bocancii erau de plumb, iarba era uda se alunca la greu. Dar ar putea sa vina din Romania niste medaliati sa-i invete. In primul rand ii ridici pe teroristi pentru abuz in serviciu si sa vezi ca nu le mai arde de prostii dupa ce ii tii doi in pat si sapte intr-o camera de 2 mp. Si la televizor le dai de dimineata pana seara pe Clocotilde si intr-o zi cedeaza nervos.

Leave a Reply