Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a declarat că, urmare a eforturilor susţinute ale României în menţinerea securităţii frontierelor interne şi externe ale Uniunii Europene, statele membre trebuie să decidă în cel mai scurt timp, aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.

Declaraţia eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European reunit în această săptămână la Strasbourg, în cadrul unei dezbateri privind Paza europeană de frontieră şi de Coastă, în prezenţa Comisarilor Europeni Frans Timmermans şi Dimitris Avramopoulos.

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „În contextul extinderii mandatului FRONTEX, prin dezvoltarea noului sistem de Poliţie Europeană de Frontieră şi Gardă de Coastă, autorităţile române şi-au arătat deschiderea de a contribui cu eforturi susţinute în menţinerea securităţii frontierelor interne şi externe ale UE şi de a gestiona competent fluxul de imigranţi.

Astfel, România va contribui cu 75 de poliţişti la capabilitatea de rezervă destinată intervenţiei rapide, alcătuită din 1.500 de persoane. Până în prezent, România oferă una dintre cele mai importante contribuţii în domeniu, înclusiv în operaţiuni din Marea Egee şi Marea Mediterană, alocând nave şi personal în operaţiuni de monitorizare şi de salvare. De asemenea, România are capacitatea de a monitoriza şi gestiona vulnerabilităţile ce pot apărea în Marea Neagră prin sistemul SCOMAR şi a încheiat acorduri de readmisie cu Turcia şi Serbia.

„Doresc să mă adresez Consiliului şi să spun că, având în vedere contribuţia ţării mele la acest efort, statele membre trebuie să decidă acceptarea de îndată în Spaţiul Schengen a României, Croaţiei şi Bulgariei” a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru în intervenţia sa.

 

4 COMMENTS

  1. Astia nu ne vor in Schengen si basta.
    Pana la urma cine vrea sa faca un tur al Europei, roman fiind, poate s-o faca.

  2. Ha, ha. Suna a ultimatum. Ca daca nu ne baga in Schengen ce facem? Referendum ca englezii?
    Sau ca ungurii? Sau ca cehii?
    Pai odata ce ne-am exprimat adeziune NECONDITIONATA si fierbinte la UE numai da nimeni doi bani pe noi.

  3. Romania si Iugoslavia trebuiau admise primele in structurile Europene daca Malta nu ar fi fost altceva decit Yalta reloaded. Exact statele care s-au opus cu destul succes hegemonismului sovietic au avut cea mai defavorabila soarta dupa aranjamentele din 1989.

Leave a Reply