Într-un editorial în New York Times, cunoscutul analist şi comentator Thomas Friedman pune întrebarea momentului :

Pun această întrebare: dacă Israelul ar anunța astăzi că renunță, deocamdată, la o invazie totală a Gazei, cine ar fi fericit și cine s-ar simți ușurat și cine s-ar supăra?

Iranul ar fi total frustrat, Hezbollah ar fi dezamăgit, Hamas s-ar simți devastat – întregul său plan de război a dispărut – și Vladimir Putin ar fi zdrobit, pentru că Israelul nu ar arde muniția și armele pe care SUA trebuie să le trimită în Ucraina.

Coloniștii din Cisiordania ar fi înfuriați.

(…)

Permiteți-mi să spun cu voce tare și clar ceea ce am spus în liniște în ultimele mele editoriale : sunt alături de președintele Biden când a spus la emisiunea „60 de minute” că ar fi o „mare greșeală” ca Israelul „să ocupe din nou Gaza”.

Cred că o astfel de mișcare ar putea transforma înfrângerea tactică umilitoare a Israelului din mâinile Hamas, care a inclus o barbarie de neimaginat, într-o criză strategică morală și militară pe termen lung.

Este unul care ar putea prinde Israelul în Gaza, să atragă SUA într-un alt război din Orientul Mijlociu și să submineze trei dintre cele mai importante interese de politică externă ale Americii în acest moment: să ajute Ucraina să se lupte cu Rusia să se alăture Occidentului, să constrângă China și să modeleze un bloc pro-american. care include Egiptul, Israelul, țările arabe moderate și Arabia Saudită, care ar putea contrabalansa Iranul și ar putea lupta împotriva amenințării globale a islamului radical.

„În lumea de astăzi, orice se întâmplă pe câmpul de luptă poate fi răsturnat în tărâmul informațional, așa că bătălia poveștii contează la fel de mult ca și bătălia de pe teren”, a spus John Arquilla, profesor de strategie la Școala Postuniversitară Navală.

„Dacă Israelul reacționează exagerat în Gaza, va epuiza orice sentimente bune care au rămas față de Israel și acesta este marele pariu al Hamas. Israelul a construit atât de mult, se bucură atât de mult și contribuie atât de mult la lume și are atât de mult de contribuit. A risca toate acestea într-un act de răzbunare sau furie care nu-i va modifica fundamental dilemele strategice este excepțional de neînțelept”, spune Arquilla.

 

 

Leave a Reply