Consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda, considera inacceptabil ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sa influenteze decizia politica si apreciaza ca, daca dupa “executia mediatica” si “umilirea” celor retinuti si arestati, acestia vor ataca statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), vor castiga “in mod cert”, transmite Agerpres.
Frunda a declarat miercuri, la RFI, ca un proiect precum cel al PSD privind arestul nu este necesar, argumentand ca modalitatile de arestare ar fi stabilite clar atat in conventiile internationale, cat si in procedura penala romana si in “doctrina constanta” a CEDO.
“Pur si simplu ar trebui respectate aceste norme. Ar trebui respectate cazurile de arestare si tratamentul la care este supus cel care este arestat preventiv sau retinut de catre organele de urmarire. Acestea ar trebui in momentul retinerii, arestarii, sa nu-l lase in catuse liber pe strada pe cel impricinuit, ci sa-l puna intr-o masina in curtea institutiei si sa-l duca in sediul Politiei Capitalei, daca vorbim de Bucuresti. Aceasta executie mediatica, discreditarea umana, umilirea celor retinuti si arestati este in contradictoriu cu toate normele europene si nu se practica in nici unul din statele Europei. Daca aceste persoane vor ataca statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in mod cert vor castiga”, a spus Gyorgy Frunda, la RFI.
El a opinat ca DNA nu ar trebui sa se pronunte in legatura cu ceea ce doreste sa faca Parlamentul.
“Dupa parerea mea, este inacceptabil ca Directia Nationala Anticoruptie, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie de multe ori sa incerce sa influenteze decizia politica. Potrivit Constitutiei Romaniei, avem trei puteri in stat, care se echilibreaza in activitatea lor, dar care trebuie sa-si respecte domeniile de activitate. Nu este treaba DNA sa se pronunte printr-un comunicat asupra a ceea ce vrea sa faca Parlamentul. Parlamentul are dreptul sa se pronunte sau sa modifice legea, indiferent daca acest lucru place sau nu place procurorilor sau judecatorilor. (…) Abia cand proiectul este pe masa, este bine sa aiba loc o dezbatere cat mai larga, cu ascultarea tuturor institutiilor care sunt implicate si care au ceva de spus in aceasta cauza”, a mai spus Frunda.

11 COMMENTS

  • Dupa cate se stie, acelasi DNA, fost PNA si acelasi procuror-sef au inchis ochii la halul in care s-a furat in Romania . Sunt sigur ca nu mai dureaza mult aceasta,,lupta frenetica “anti-coruptie .

 1. DNA cere si presedintele Iohannis cere Parlamentului sa nu se abata de la Directivele DNA….
  Stiti cine conduce Romania ? Ghici ghicitoarea mea….

 2. In loc sa faca galagie mare nenea frunda poate face o adresa catre parlament si sa spuna acolo ca e nemultumit de comunicatele DNA.Apoi parlamentul il chema pe premier,premierul il cheama pe ministrul justitiei ,ministrul justitiei il chema pe procurorul general ,si procurorul general ,cheama procurorul sef dna si toti rezolva problema legal si constitutional .Ca daca procuratura nu este justitie deci nu se poate spune ca se incalca separatia puterilor in stat .Asa ca pe viitor dragi politicieni daca nu va place comportamentul procuraturi face-ti demersuri legale si oficiale in scris catre parlament si guvern .Santem satui de vorbe goale la televizor, actionati in scris in mod oficial .S-ar putea sa aveti surprize mari si sa realizati ca si premierul , ministrul justitiei ,procurorul general si majoritatea parlamentara sustin demersurile si comunicatele dna.Ori santem stat de drept ori nu mai santem si toata ziua ne vaicarim la televizor dar cand e vorba de fapte si actiuni concrete toti politicieni baga capul in nisip ca struti lui nea toni grebla.Ori actionati si schimbati legi si regulamente si va asumati public ceea ce faceti ori nu va mai vaicariti la televizor ca uni va calca pe cap cu legea in mana .

 3. Uitaţi-vă la poza lui, chiar şi în realitate e imaginea perfectă a mincinosului “isteţ” care-o face pe prostu! Cînd de fapt toţi sunt infractori dovediţi sau nu încă

 4. Avem legea 303 /2004 art 98 si art 53 . Nu am vazut ca ministrul justitiei sau procurorul general membri de drept sa propuna in csm sanctionarea disciplinara a conduceri DNA.Asa ca ciocul mic mergeti la usa lui ponta ,tariceanu,zgonea cazanciuc si tiberiu nitu daca nu va place cum procedeaza dna .Nu va mai vaicariti pe la televizor .Nu in media se rezolva problemele cand esti politician la putere Aveti parghi si legi .Folositile daca va asumati responsabilitatea politica si publica

 5. Nu DNA e de vina. DNA, ca orice institutie e condusa de oameni iar oamenii prin natura lor sunt oportunisti, profita de orice portita sau slabiciune. Daca o lege sau un regulament de functionare lasa loc de interpretari, deja ai creat premisele unor abuzuri iar rezultatul nu va fi cel scontat. Ba chiar ar putea avea efect invers.
  O lege trebuie sa fie clara si la obiect. Daca incepi sa introduci inflexiuni, virgule puse aiurea, conjunctii pentru propozitii conditionate sau concesive, o complici inutil. Cam asa sunt facute legile la noi, de un parlament din ce in ce mai incapabil si ocupat in cea mai mare parte a timpului cu propriile afaceri si smecherii (si program de lucru de gravide), incat nu mai au rabdare sa studieze un proiect de lege amanuntit din care sa reiasa o lege corecta si clara.
  Apropo, mai avem si noi ministru de justitie si procuror general? O propun pe Kovesi pentru ambele posturi, oricum este foarte vocala. Macar stiu ca exista.

Leave a Reply