Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a produs stupoare când, în timpul unui discurs rostit în sudul Turciei, a adus pe scenă o fetiţă îmbrăcată în uniformă militară, pe care a îndemnat-o “să moară ca un martir”, în timp ce aceasta plângea, a relatat miercuri publicaţia belgiană Le Soir.

În cursul congresului formaţiunii sale, Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), desfăşurat în oraşul Kahramanmaras, în 24 februarie, preşedintele turc a decis să urce pe scenă o fetiţă îmbrăcată în uniforma forţelor speciale. Timorată, ea i s-a alăturat lui Erdogan, care a declarat: “Dacă va muri ca un martir, va fi acoperită cu un drapel, cu voia lui Allah!”, relatează Le Figaro.

“Ea este pregătită pentru orice” , a adăugat preşedintele turc, în timp ce fetiţa părea vizibil speriată, completează Le Soir.

El a îmbrăţişat-o, fiind aclamat de mulţimea din sală, care scanda: “Şefule, du-ne la Afrin!”, în timp ce preşedintele turc ţinea un discurs de susţinere a trupelor turceşti angajate în Siria.

Scena, care a fost difuzată în direct de televiziunea naţională, a generat rapid polemică. “Să faci să vină un copil pe scenă în faţa a mii de persoane şi să-i binecuvântezi moartea este o mare eroare. Niciun copil nu ar trebui vreodată să fie în umbra armelor şi ca faţă a războiului”, a declarat Veli Aqbaba, vicepreşedintele Partidului Republican al Poporului (CHP) principalul partid al opoziţiei pentru Daily Telegraph. Lui i s-a alăturat rapid şi Partidul Democrat al Popoarelor (HPD) . Pe contul său de Twitter, partidul a denunţat cuvintele lui Erdogan.

În timp ce ONU a declarat un armistiţiu umanitar de 30 de zile în Siria, din 25 februarie, încă de a doua zi guvernul turc a anunţat că noi unităţi ale forţelor speciale, ale poliţiei fuseseră desfăşurate în nord-vestul Siriei. O manevră care lasă să se presupună confruntări urbane împotriva miliţiei kurde din Unităţile de apărare a poporului (YPG). Turcia şi-a exprimat duminică intenţia de a combate organizaţii teroriste în Siria, scrie Agerpres.

 

7 COMMENTS

 1. Mai grava decat atitudinea presedintelui turc este pasivitatea tarilor membre NATO din care si Turcia face parte.
  Off-topic: ce mai stiti de dl. Coarna? Nu l-am mai vazut de ceva vreme. Calculeaza, calculeaza? 🙂

  • Pasivitatea armatei turce e îngrijorătoare, mai ales după ce s-a întâmplat în vara anului 2016. Eu încă mai cred că ăsta e ultimul an al lui Erdogan (la conducerea Turciei, să zicem).

 2. Asa se manifesta setea de sange,de a ucide oameni,e echivalentul din tara noastra a nivelului de trai limitat cu trimitere la ‘rezisti sau mori” si a drepturilor furate prin lege sau la limita legii! Aceasta reforma “rezisti cu cat ai sau mori” se poate sarbatori cu brio ca reusita in Romania celor 100 ani?! Cu siguranta: DA!

 3. Aduce cu jegoshanis, diferenta este ca erdohan tine la tara lui, in timp ce jegosanus tine la tara lui, alta decat Romania.
  Iar copilul este intruchiparea manipularii si a spalarii pe creier, gen saracii de pe feisbuci.

 4. Din partea unui fundamentalist nu ne putem astepta la ceva bun, a comis-o.
  Nici parintii fetitei nu sunt departe de comportamentul sultanului, singura fetita nu era dusa cu pluta, s-a speriat si a inceput sa planga. O fi drumul spre Allah pavat cu intentii si fapte bune dar nici chair asa.

 5. “Ramura de maslin” este fructul otravit la adresa Siriei, in Afrin. .Noul imperiu Otoman a luat-o din loc.

Leave a Reply