Furtuni devastatoare s-au iscat absolut din senin in multe orase din Romania, mai ales in Transilvania si Banat, unde multi oameni s-au speriat. De intensitatea vantului, cantitatile de apa cazute, daunele provocate. Din pacate s-au pierdut si vieti omenesti. Luna Mai a fost cea mai calda din istorie. Incalzirea globala incepe sa-si faca de cap. Ne vom obisnui cu dezastrele?
————————————-
Aproximativ 2.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au intervenit pentru salvarea populației din zonele afectate de fenomenele meteo din ultimele 24 de ore. Potrivit unui comunicat al MAI remis luni AGERPRES, două persoane și-au pierdut viața din cauza furtunilor puternice.
Conform datelor centralizate la nivelul MAI, în ultimele 24 de ore au fost emise 30 de avertizări/ atenționări de fenomene meteorologice periculoase imediate, 11 de Cod Portocaliu, care au vizat județele Alba, Arad, Brăila, Buzău, Cluj, Mureș, Prahova, Suceava și Timișoara și 11 de Cod Galben, care au vizat județele Brăila, Botoșani, Buzău, Neamț, Prahova, Suceava și Tulcea.
De asemenea, în același interval au fost emise opt avertizări hidrologice de inundații pentru râurile din centrul și vestul țării.
Potrivit sursei citate, pentru salvarea populației din zonele afectate și reducerea efectelor inundațiilor au intervenit aproximativ 2.000 de angajați ai MAI, cu 900 de mijloace de intervenție. Au fost mobilizați astfel peste 1.100 de pompieri, 700 de polițiști și 100 de jandarmi. În zonele unde a existat risc pentru populație angajații MAI au evacuat preventiv 162 de persoane, majoritatea fiind cazate la rude sau în spații puse la dispoziție de autoritățile locale, în zone sigure.
În județele Mureș, Suceava pompierii și polițiștii au evacuat preventiv noaptea trecută 98 de persoane și în județul Hunedoara au fost evacuate preventiv 60 de persoane, se arată în comunicatul MAI.
În prezent intervențiile pompierilor se desfășoară pentru evacuarea apei, astfel încât persoanele evacuate preventiv să poată reveni la locuințe.
Potrivit MAI, două persoane și-au pierdut viața din cauza furtunilor puternice, un minor din județul Mureș, ca urmare a prăbușirii unui copac peste un autoturism în care se aflau 2 adulți și 3 copii, și un adult din județul Timiș, care a fost lovit de fulger.
Conform deciziilor luate la nivelul MAI, pentru creșterea capacității de intervenție, în ultimele 24 de ore au fost dislocați în județul Hunedoara pompieri din județele Caraș Severin, Gorj, Sibiu, Alba, Timiș, care au adus mijloace logistice constând în 15 motopompe de mare capacitate. Manevra de forțe a început în cursul zilei de duminică și s-a făcut prin trimiterea de forțe și mijloace logistice suplimentare în zonele cu probleme. Astfel, peste 100 de pompieri militari cu 5 motopompe remorcabile, 10 motopompe de mare capacitate, 4 autocamioane și 3 autospeciale de intervenție au intervenit în localitățile din județul Hunedoara unde au fost înregistrate probleme.
Mai multe unități de pompieri au fost alarmate în cursul serii și nopții trecute prin ridicarea capacității operaționale și suplimentarea efectivelor din teren. Acest lucru s-a dispus la inspectoratele pentru situații de urgență Arad, Hunedoara și Suceava. Pentru alte unități din cadrul ISU Alba și ISU Bihor s-a ridicat nivelul de alertă.
Ministrul de Interne, Petre Tobă, a cerut ca efectivele ISU dislocate în localitățile afectate de inundații și viituri să acționeze în continuare alături de celelalte structuri ale Poliției și Jandarmeriei pentru sprijinirea populației, înlăturarea efectelor inundațiilor și revenirea la normalitate a comunităților afectate.
La nivel județean, comitetele pentru situații de urgență convocate în cursul zilei de duminică rămân activate, relevă sursa citată.
Prefecții din județele afectate au coordonat activitățile din teren și au dispus măsuri de sprijinire a populației și de evaluare a pagubelor înregistrate în ultimele zile, fiind constituite comisiile de evaluare.
De asemenea, ministrul de Interne a dispus pregătirea unor forțe suplimentare care să poată fi detașate în județele unde luni ar mai putea fi înregistrate efecte ale fenomenelor meteorologice și hidrologice.
Situația din teren și măsurile adoptate sunt monitorizate și coordonate prin Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, care funcționează în regim permanent.
Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a convocat luni dimineață la sediul MAI o ședință operativă de evaluare a situației înregistrate în urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase din ultimele 24 de ore.
La ședință au participat conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență, a Centrului Național de Conducere Integrată al MAI și conducerea Poliției Române, Jandarmeriei Române, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Poliției de Frontieră, structuri operative care au intervenit în ultimele ore pentru salvarea populației și limitarea efectelor inundațiilor, viiturilor și furtunilor.
Defrisarile masive, mii de ha de versanti muntosi dezgoliti de “haina” impadurita sunt cauza acestor furtuni devastatoare asupra teritoriului national. La fel si viiturile catastrofale care au loc in diverse locuri din tara. Daca mai punem la socoteala si schimbarile climatice la nivel continental si global, ne putem astepta la tot felul de surprize neplacute.
Aha! Ti-au spus tie astia la televizor si tu, ca orice rumegatoare televizorista, repeti pe-aici ce ti-au zis tie astia pe la televizor! Pai vere, daca tot aveai ceva de zis pe aceasta tema si vroiai tu sa ragai de ceva, poate scrii intr-o postare ulterioara care sa fie totusi cauzele schimbarilor climatice la nivel continental si global, asta ca sa arati tu ca incepi sa gandesti cu capul tau, ca sa nu ramai o simpla rumegatoare care repeta ca papagalul ce a vazut el la televizor.
P.S. Poate daca incepi sa iti pui mintea la contributie o sa devii cercetator, o sa ajungi ecologist dupa aceea si o sa incepi sa te implici in protejarea mediului, a lighioanelor etc, cine stie! Nu ca as fi vrut sa te atac, dar comentariul tau mi s-a parut absolut “genial”! Sal
Iar statistici!
Dar realitatea e vizibilă cu ochiul liber doar dacă te deplasezi în zonele afectate mergând cu picioarele pe pământ!
Constat o altă conjunctură în urma alegerilor pentru ”guvernul meu”, au plecat miniştrii politicieni din motive subiective şi au fost plantaţi prin aterizare destui obosiţi care stat doar în birouri lucrând doar în baza statisticilor reale sau nu!
Actualmente avem: miniştrii de birou şi un ocupant al principalului scaun al ţării ca preşedinte de birou! Niciunii nu au legătură cu poporul şi ţara la modul real întrucât sunt doar în birouri sau turist de România! Cândva râdeam de ajutorii de maiştrii care nu aveau şcoală dar îţi impuneau să le spui maistru ”unde ai făcut studiile analfabetule” tu eşti echivalentul şefului de târlă! Ceva asemănare cumva? Cam toţi sunt de aceeaşi teapă şi în aceeaşi oală!
Mi-am amintit de catastrofele antice de la noi din România descopertite de câţiva ani oadată cu săpările pentru baza construcţiilor înalte dar despre care nu s-a spus ori nu s-a scris nimc. Aceeaşi perioadă se repetă la câteva sute de ani. Ce cantitate de aluviuni ca mp s-au înregistrat la ultima ploaie cu inundaţii şi alunecări de teren? Habar nu au! Încă nu s-a terminat anul 2016 în România, sper să nu fie o calamitate mai puternică până la alegerile din toamnă(ceea ce nu prea cred) şi atunci să vedem pe unde scot camaşa scăunarii, miniştrii de birou şi preşedintele, turistul de birou! Se alocă fonduri pentru orice şi pentru ceea ce este necesar şi urgent: NICIUN LEU! Parcă văd aluviuni uriaşe de 2-3 metri care acoperă prin distrugere orice întîlneşte în cale! Nu vreau să intre nimeni în panică dar e realitatea de care nimeni nu este interesat!
Ţară ţară vrem oneşti!
De unde?
….avem doar şefi de turmă, de birou şi turist de wekeend(târlani cu diplome)!
Hai Sa Mai taiem un pom, doi.
Ii doare in cot! si nici acolo de suferinta prin care trec atatia oameni. Iar guvernul Ciolos e mizerabil, asta s-a vazut cum au reactionat -NU! la dezastre.
Pacat insa ca romanii, in general, sunt mamaliga bleaga – trebuiau de mult sa dea de pamant cu cei ce nu isi fac treaba. Desigur daca se trezeau din starea de mamaliga bleaga.
Pana si dictatorul hulit, Ceausescu, mergea la fata locului si lua masuri URGENTE in zonele afectate de dezastre -inundatii etc. Punea biciul pe toti sa isi faca treaba :organizare si executie.
Realitatea: ASTORA NU LE PASA! de tarani, de oraseni, de turisti, de NIMENI din poporul asta!
Concluzia: sunteti pe cont propriu (scapa cine poate!) -nici o baza de la ei.
PRESA ar trebui sa spuna 24/24 : nu sperati in Guvern, ministri, etc, prefecti …. LIOTA DE NESIMTITI, tot ce aveti de facut sa invatati sa supravietuiti singuri -in fata oricarui dezastru -calamitate. Salvati-va cum puteti!.
ASTA E ROMANIA 2016! un dezastru si fara furia naturii. Conducatori NESIMTITI la propriu, incompetenti in fiecare minut!.
Pai bai nea Radule,
Cand iti scriam eu acum vreo 2 zile ca inmultirea fara un control demografic la nivel planetar conduce la poluare si la distrugerea mediului in prostie si te intrebam care sa fie totusi scopul inmultirii in prostie a tuturor “geniilor” care nu au niciun aport pe care sa-l aduca societatii terestre de pe planeta noastra, mi-ai raspuns la misto sugerandu-mi ca ar fi de doi bani comentariul. Acum matale postezi ca s-a intamplat rupere de nori cu turbion si vrei ca noi sa comentam si sa te luam in serios cu aceasta stire.
In consecinta, eu cred ca asa cum ne-am obisnuit, in viata mai si ploua si uneori ii da cu grindina si daca n-ai paratraznet la baraca iti ia magazia foc si iti parleste toata bodega, adica iti distruge investitia. Asadar, protectia muncii este foarte importanta, mai ales cand poti sa te electrocutezi de la un scurtcircuit in plus. Sal
din senin NU, majoritatea furtunilor s-au format din cauza conditiilor meteo in care ne-am aflat in ultima perioada, o banda transportoare de umiditate din mediterana, un anticiclon islandez care a adus instabilitate in zona si ca sa fie totul “perfect” un asa numit “”curent de jet” s-a abatut deasupra tarii la aproximativ 10000-12000 m. Toate astea au facut pozibile dezvoltarea de furtuni in partea de Vest si Centru a tarii. pe facebook exista grupuri de pasionati de meteorologie care fac o prognoza mult mai buna decat ANM, Prognoza care se bazeaza pe date oferite de tarile vecine si de modelele meteo europene. (de exemplu ieri am preferat sa urmaresc radarul meteo din serbia si ungaria ca sa imi dau seama unde se va dezvolta o furtuna si incotro va merge) pentru ca radarul public ANM are intarziere de 20-30 de minute. pana vezi unde s-a format furtuna si directia in care merge, a si trecut de tine. atat eu cat si restul pasionatilor de furtuni pe care ii cunosc am incercat sa ne avertizam prietenii care stau in zonele respective (chiar am fost pe teren si am facut streaming live pe facebook cu furtuna de langa Timisoara) insa nu este de ajuns. Avertizarea ar trebui facuta si de radio si de televiziuni. iar ANM-ul sa nu mai fie asa fricos sa dea coduri si sa le faca publice in cel mai scurt timp de la dezvoltarea furtunii. Ieri intradevar s-a dat cod portocaliu, in momentul dezvoltarii furtunii dar cate televiziuni au facut Breaking News din asta?