Cu sistemul BMD de la Deveselu, sistemele Patriot, Himars, radarele Lockheed Martin Gap Filler, plus dotarile noastre mai vechi dar inca functionale – artileria si apararea antiaeriana a Romaniei incep sa se contureze pe toate palierele : tactic, operativ, strategic.

Grupul american Lockheed Martin a primit un contract în valoare de 561,8 milioane de dolari pentru a produce lansatoare mobile de rachete HIMARS destinate pentru Bahrain, Polonia şi România, a informat luni Departamentul american al Apărării într-un comunicat de presă.

Lansatoarele mobile de rachete HIMARS (acronim pentru High Mobility Artillery Rocket System), produse de firma americană Lockheed Martin, au o rază de acţiune de 70 până la 300 de kilometri şi sunt folosite în prezent de Statele Unite şi de alte 18 ţări.

Departamentul american al Apărării a precizat că lucrările de asamblare urmează să fie finalizate până la data de 30 iunie 2022 la mai multe uzine Lockheed din SUA.

În luna august 2018, Lockheed Martin a primit un contract în valoare de 218 milioane euro pentru a livra României un număr de 18 lansatoare de rachete HIMARS. Vânzarea de lansatoare de rachete HIMARS către România a fost aprobată de Departamentul de Stat al SUA în luna august 2017.

Achiziţia sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe esenţiale prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026, pentru care Parlamentul a transmis, în luna mai, aprobarea prealabilă de iniţiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente, scrie Agerpres.

3 COMMENTS

  1. Ce legătură este între sistemul himars și apărarea anti aeriana a României???? Himars este un mlrs cu rachete sol-sol similar larom. Grea este documentarea asta pe google.

Leave a Reply