Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, a transmis joi o scrisoare ministrului Transporturilor, Dan Costescu, prin care solicită accelerarea implementării proiectelor din acest domeniu, finanțate prin Fondurile structurale și de investiții europene (FESI).

În document, înaltul oficial european își exprimă îngrijorarea în legătură cu întârzierile la proiectele de transport din perioada 2007-2013, dar și cu privire la lipsa de noi proiecte pentru perioada 2014-2020.

“Sunt îngrijorată de ritmul lent în pregătirea proiectelor privind infrastructura de transport din cadrul Programului Operațional pentru Infrastructură Mare pentru perioada 2014-2020, dar și de numărul mare de proiecte ce riscă să nu fie finalizate. Deși Comisia Europeană a aprobat fazarea a 30 din cele 123 de proiecte de transport pentru perioada 2007-2013, autoritățile naționale nu au reușit să trimită la Bruxelles toate documentele necesare pentru acestea, așa încât există riscul ca România să nu poată folosi banii europeni alocați și va fi nevoită să suporte din bugetul național cheltuielile necesare pentru finalizarea proiectelor”, a afirmat Corina Crețu, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

În privința utilizării Fondurilor structurale și de investiții europene în domeniul transporturilor în actuala perioadă de programare (2014-2020), comisarul european consideră că există întârzieri semnificative în pregătirea financiară și tehnică a unei “rezerve de proiecte mature necesare pentru îndeplinirea obiectivelor Programului Operațional pentru Infrastructură Mare”.

“Lipsa unor proiecte mature și cheltuielile insuficiente vor putea duce în cele din urmă la dezangajarea fondurilor extrem de necesare pentru rețeaua de transport a României”, a adăugat Corina Crețu.

Potrivit acesteia, este necesară adoptarea rapidă a Master Planului General de Transport, în forma agreată în cadrul negocierilor din 2015 dintre Comisia Europeană și Guvernul României.

În finalul scrisorii adresate conducerii Ministerului Transporturilor, comisarul european Corina Crețu asigură autoritățile române atât de sprijinul ei personal, cât și de susținerea pe care Comisia Europeană, precum și experții Direcției Generale pentru Politică Regională (DG REGIO), vor continua să o acorde României pentru a putea valorifica la maximum Fondurile structurale și de investiții europene pentru proiectele de transport.

Pentru Programul Operațional pentru Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, România are alocate aproximativ 9,4 miliarde de euro atât prin Fondul european de dezvoltare regională, cât și prin Fondul de coeziune. Mai mult de jumătate din finanțarea totală (inclusiv cofinanțarea națională) pentru POIM — 6,8 miliarde de euro — sunt prevăzute pentru infrastructura de transport, 37% pentru dezvoltarea sectorului de mediu, iar 5% pentru sectorul energetic.

 

 

16 COMMENTS

 1. D-le Tudor, iata explicatia!

  Mitingul ventrilocului Nicusor Dan Stan si Bran de la P-ta Universitatii a fost facut special pentru a acoperi si a demonetiza investirea in functia de primar general a Gabrielei Vranceanu Firea. Schemele astea sunt mult, mult prea ieftine ca sa prinda la altcineva decat la tampitii de doi lei! Restul e cancan. Sal

  https://www.youtube.com/watch?v=Q5SQ6dTz0CI

 2. off topic: mi se pare mie sau fiul lui Zoe Petre a scapat de balbaiala?Cat l-am prins a vorbit cursiv,fara intreruperi 🙂

 3. ATENTIE!

  Mitingul de la P-ta Universitatii al golanilor de la USB este facut special ca sa acopere si sa trimita in derizoriu investirea Gabrielei Vranceanu Firea in functia de Primar General al Capitalei!

  P.S. Golaniile astea ieftine, de doi lei, se practica curent in tarile din America de Sud si ele reprezinta niste metode de doi lei arhicunoscute. Pa, pa.

 4. Off-topic:

  Fratilor, sa va fereasca Dumnezeu sa ajungeti sa munciti in institutiile de stat! In institutiile de stat sistemul este reprezentat de obicei de niste golani care ei si cu rubedeniile lor au confiscat organigrama institutiei, impartindu-si intre ei functiile, scaunele si banii si care fac legea cu mana de fier dupa principiul “Pai ori suntem golani, ori nu mai suntem?!”

  P.S. Bine, ce e si la privat, ca am fost si pe-acolo! E vai de mama noastra, numai golani cu rubedeniile lor handicapate peste tot, in general! Sanatate!

 5. Știrea pt egalitate de tratament ar trebui sa sune asa: Apropiata lui Ion Iliescu și Victor Ponta, comisarul european impus de PSD Corina Cretu, doamna criticată în publicațiile europene ca sta degeaba și ca e ineficienta la cel mai bogat comisariat european, critica guvernul Ciolos… doar de fun:))).

 6. Vedeți și apreciați singur(i) atât din scrisoare cât și din intervenția d-nei Corina Crețu la Sinteza Zilei tonul și termenii folosiți de un om de stânga în care nici măcar de critică nu este vorba. Termeni cooperanți și constructivi. Termeni cooperanți și constructivi care nu v-au plăcut nici la Ponta atunci , la investirea Guvernului (nenorocit atunci)MRU. Acum MRU este bun, este omul lui joshanis. Pfuuu…!
  Revin. Aici este vorba , desigur de un pesedist deja înjurat de mai toată presa. Sesizați diferența, stânga –dreapta , în general sau…. nu?
  E greu de tot să recunoști valoare iar în acest caz văd că numai de fair-play nu este vorba.

 7. Europa , a plătit măsurile de austeritate intenționate pentru a prelungi criza economică globală.Românii care lucrează în Maria Britanie nu vor suferi șa mult dacă-și fac treaba.Mai degrabă vor fi afectați cei care trăiesc acolo , români de-ai noștrii strict din ajutor social.Europa va considera că va fi o criză economică dar de data asta e o minciună ! De data asta n-o să le mai meargă.Ne cer nouă românii să ne ardem din vii ca ei să-și vândă mai bine vinul lor că al nostru e prea bun ? Ăștia ni-s aliații ? Așa mai bine dăm România de gratis , Rusiei pentru că acum avem și o monedă de schimb : Scutul anti rachetă ! Când Stalin a venit în România , s-a asigurat să pună oameni care să conducă România ! Dacă printr-o minune , sau blestem , fiecare cum crede , Rusia ar cucerii în mod politic România dacă am ieși din uniune acum , am avea ce lucra , de la om sănătos la bolnavi cu handicap , am avea ce lucra pentru România sub o conducere rusă.Dacă Europa nu ne impunea nouă apoi la restul , măsuri de austeritate , nu mă atrăgea Rusia și întoarcerea la comunism.Deci ăsta ar fi eșecul U.E

 8. CUM BRE?
  **Amnistia şi graţierea revin în Parlament. Senatorul Șerban Nicolae: „Pedeapsa e privarea de libertatea, nu umilirea, degradarea și tratamentul inuman”**
  – ASTA E PROBLEMA VOASTRĂ?
  DE NOI, DE ACEST POPOR ŞI DE ACEASTĂ PATRIE VĂ BATEŢI JOC, NE UMILIŢI ŞI NE-AŢI PRIVAT DE LIBERTATEA(de a avea propritatea personală, de a munci întrun loc de muncă sigur, de a avea un nivel de trai pe măsura cerinţelor anilor în care trăim, de a avea calitatea vieţii şi sănătăţii corespunzătoare bipedului OM demn şi respectabil, de a avea zâmbetul pe buze curat cu bucurie de viaţă, şi nu să fie considerate toate: UN MOFT!) PE CARE ÎNCĂ O MAI AVEAM DIN TIMPUL COMUNISMULUI, MODIFICATĂ PRIN LEGE ÎN CEI DE 26 ANI DE DEMOCRAŢIE CU CHEF ŞI MOFT PE PLACUL ORICĂRIU INCONŞTIENT ESCROC ORDINAR DIN POLITICĂ! TOTUL S-A DEGRADAT CU AJUTORUL VOSTRU POLITICIENII ŞI NUMIŢII ÎN FUNCŢII POLITIC, TUPEIŞTILOR!
  – NU CREDEŢI ÎN COMPENSĂRI DIVINE?
  – BINE-AR FI SĂ COBORÂŢI DIN CLOACA VOASTRĂ PE BAZA ÎNSCĂUNĂRII ŞI ÎMBOGĂŢIRII IMPUSE DE VOI PERSONAL ÎNTRE OAMENI ŞI SĂ TRĂIŢI LA NIVELUL OMULUI DE RÂND, ÎN CONDIŢIILE FĂCUTE ŞI IMPUSE DE VOI OMULUI DE RÂND! PE ZI CE TRECE DEMONSTRAŢI CĂ SUNTEŢI TOŢI O APĂ ŞI-UN PĂMÂNT! SINGURI VĂ AFUNDAŢI ŞI MAI CERTAŢI POPORUL CĂ NU V-A VOTAT !
  Ce zicea Mircea Badea aseară: ”’poporul face scandal cu parlamentarii că au pensii şi salarii nesimţite(venituri de oriunde) dar nu vedem grasul încasărilor la alţii”’!
  Mircea, dar cine a făcut legile în acest stil? Nu cumva tot aceşti plângăcioşi care vin la ”vorbitor live” să comenteze şi să-şi dea cu părerea ocupând imaginea şi emisiunile tv ?
  Toţi apăruţii peste noapte în funcţii politic sau tehno au trecut pe la partide cândva şi se dau tehno/nu au fost în politică niciodată!
  Nu mai ţine cu minciunile!
  Terminaţi cu manipulările prin minciuni, iese totul la iveală !
  Simţim totul din plin pe pielea noastră!

 9. De cateva luni de zile se tot vorbeste de acest subiect si atat. Ar trebui sa dea explicatii clare, concise atat premierul Ciolos cat si ministrul de resort. Ce face parlamentul ?! Doar constata. Pare o actiune concertata ca Romania sa nu se dezvolte. Cu contopistii de la Bruxelles ne-am lamurit de mult, dar ce fac romanasii nostri demnitari ?! Suna a tradare si subminare a economiei nationale, pe toate fronturile. Oare intamplator a fost dezincriminata aceasta infractiune ?!

 10. Master Planul General de Transport e dezbatut si rasdezbatut de pe vremea ministrului Rus. Peste inca cativa ani vom auzi de acelasi Master Plan.

  • Penibilu’ ?! Ok, Ponta a gresit c-a inaugurat ceva care n-a fost trainic, in schimb taci chitic de ce au facut in acest domeniu Boc si compania si ceilalti, doar au trecut mult peste 20 de ani de cand trebuia sa intram in randul lumii si-n continuare nu suntem in stare sa facem autostrazi bune si relativ iefine. La noi km de autostrada e cel mai scump din Europa daca nu din lume.
   Stii ceva, tehnocratii fac ceva in sensul asta ?

   • Bai nene, nu mai vorbiti cu asta! Asta e un basist oparit spalat pe creier care posteaza sporadic pe aici. Da-l in chinurile facerii de ultras spalat pe creier ce e!

 11. Sa nu dea Dumnezeu cel sfant,
  Sa vrem noi sange nu pamant!
  Cand nu vom mai putea rabda,
  Cand foamea ne va rascula,
  Hristosi sa fiti, nu veti scapa
  Nici in mormant!
  Valabil pentru toti politicienii si pentru toate partidele politice din ROMANIA!

  • … din ROMANIA, dar si de la Bruxelles (PPE)! Deja s-au rasculat altii impotriva alora,pe aiai i-ai uitat, desi de la ei ti se trag majoritatea smenurilor! Politica damboviteana vanduta zi lumina pe posturile tv, ce sa-i faci! Pa, pa!

Leave a Reply