Cum apreciati acest an de activitate al Guvernului Ciolos?

Guvernul Cioloş împlineşte, joi, un an de mandat marcat atât de realizări cât şi de măsuri contestate de partide şi de opinia publică, după ce prim-ministrul Dacian Cioloş şi-a propus, la începutul anului, mai multe reforme şi o guvernare bazată pe trei principii fundamentale: transparenţă, responsabilitate şi deschidere pentru dialog. O analiza news.ro.

“În momentul de faţă nu mă simt confortabil să-mi asum un rol politic într-un partid politic. Dacă acest mandat va însemna un succes, va însemna un succes al unei echipe. Nu am intenţia să mă prezint la alegerile din 2016 şi nu pentru asta am acceptat mandatul de premier, dacă aş încerca să folosesc capitalul de simpatie în cadrul alegerilor, aş înşela aşteptările oamenilor – iar eu simt că singura şansă a acestui guvern tehnocrat este onestitatea” , declara premierul Dacian Cioloş la finalul anului trecut.

El afirma că sarcina Guvernului va fi de a crea cadrul necesar, neutru din punct de vedere politic, care să pună bazele unor transformări structurale.

”Sunt conştient că acest Guvern nu se poate angaja pe toate fronturile de reformă în societatea românească, însă ne asumăm un set de măsuri concrete, limitate ca număr, dar cu impact şi cu importanţă sistemică”, afirma Cioloş la preluarea mandatului.

Zece miniştri au plecat în mai puţin de un an din Guvernul Cioloş

Primul ministru care a părăsit Guvernul a fost cel al Muncii, Ana Costea. Ea a demisionat în luna aprilie, ca urmare a proiectului Legii salarizării unitare. Lui Costea i-au fost reproşate modul de lucru şi atitudinea faţă de acest proiect al Guvernului în şedinţele Executivului, nemulţumiri venind şi din rândul partenerilor de dialog social. Ana Costea a fost înlocuită de Dragoş Pîslaru.

A urmat, după numai o săptămână, retragerea din Guvern a Aurei Răducu, ministrul Fondurilor Europene. Plecarea din Cabinet a venit la cererea premierului Dacian Cioloş, ca urmare a nemulţumirilor acestuia faţă de proiectele MFE. În locul ei, la conducerea instituţiei a venit, în 27 aprilie, Cristian Ghinea.

Al treilea ministru care a părăsit Guvernul a fost Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, care a fost revocat de Dacian Cioloş din cauza scandalurilor de la Opera Română, pe care nu le-ar fi gestionat corespunzător. În locul său a fost numită Corina Şuteu.

Toate cele trei schimbări au avut loc în luna aprilie.

În luna mai a urmat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, pe fondul crizei privind dezinfectanţii şi al crizei privind bebeluştii cu sindrom hemolitic uremic. Lui Achimaş-Cadariu i s-au reproşat slaba gestionare a situaţiei, precum şi comunicarea deficitară. Locul său a fost luat de Vlad Voiculescu.

În luna iulie a avut loc prima remaniere amplă a Guvernului, când Dacian Cioloş a demis patru miniştri: ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, ministrul Comunicaţiillor, Marius Bostan, şi ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu. Ei au fost înlocuiţi cu Mircea Dumitru, Sorin Buşe, Delia Popescu şi, respectiv, Maria Ligor.

Dacian Cioloş a motivat remanierea prin necesitatea de dinamizare a activităţii guvernamentale.

În luna septembrie a plecat din Guvern şi unul din cele mai sonore nume din echipa lui Cioloş, ministrul de Interne Petre Tobă. Retragerea a venit ca urmare a cererii DNA de  începere a urmăririi penale pentru acuzaţia de favorizarea făptuitorului în dosarul DIPI. În locul său a fost numit Dragoş Tudorache.

Ultimul care a părăsit Guvernul Cioloş a fost ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, pentru a participa la alegerile parlamentare din decembrie pe lista USR. El a fost înlocuit de scretarul de stat în MFE Cristian Dinu.

Controverse pe decizii guvernamentale

La sfârşitul anului trecut, Guvernul technocrat convenea cu sindicatele creşterea, în două tranşe, a salariului minim pe economie pentru 2016, însă în luna mai  discuţiile pe creşterea veniturilor în administraţia publică au generat discuţii aprinse. Singura majorare care s-a aplicat până la urmă a fost cea de 200 de lei de la 1 mai. Executivul a avut până în prezent două încercări de a stabili un nou sistem de calcul pentru salariul minim care să se aplice în anii viitori. După încercarea eşuată din martie, Comisia formată la nivelul Ministerului Muncii şi-a reînceput activitatea în septembrie,  comandând un studiu pe care l-a primit la finalul lunii octombrie. Nici până în prezent nu există o decizie clară a Executivului cu privire la salariul minim pentru anul viitor.

Un alt scandal care a marcat guvernarea tehnocrată a fost cel legat de Legea salarizării unitare. Guvernul s-a angajat să realizeze acest proiect chiar din momentul în care şi-a intrat în atribuţii. Însă, neînţelegerile cu sindicaliştii şi lipsa datelor cu privire la toţi bugetarii din România au adus o soluţie de compromis, respective Ordonanţa de urgenţă 20 care a intrat în vigoare de la 1 august. Contoversele legate de această ordonanţă au ajuns acum la Curtea Constituţională. PNL şi Guvernul au atacat modificările aduse de majoritatea parlamentară la Curte după ce Executivul a susţinut că toate creşterile votate de aleşi nu pot fi susţinute de bugetul pe anul viitor. Însă adoptarea proiectului amplu al Legii salarizării a fost lăsat următorului guvern politic.

În februarie, un scandal care a marcat guvernarea tehnocrată a fost cel legat de îmbolnăvirea copiilor din Argeş cu E-coli. Situaţia foarte gravă, în care trei copii au murit în doar câteva zile şi alte zeci au rămas internaţi în spitale, a intrat şi în atenţia Parlamentului şi a început o serie masivă de controale în spitale.

Nici nu s-au stins bine ecourile acestor anchete cînd a izbucnit scandalul Hexipharma care a zdruncinat din temelii sistemul medical românesc. S-a dovedit că dezinfectanţii care erau folosiţi în spitalele din România erau diluaţi. Guvernul a emis atunci mai multe acte normative prin care a stabilit norme mai dure pentru achiziţia soluţiilor de dezinfectanţi din sistemul medical.

Opera de artă a lui Constantin Brâncuşi, Cuminţenia Pământului, a stârnit nemulţumiri atât în rândurile opiniei publice, cât şi la nivelul partidelor. Cioloş a anunţat o subscripţie publică pentru cumpărarea sculpturii pentru suma de 6 milioane de euro, statul român urmând să acopere diferenţa pâna la 11 milioane de euro, sumă convenită cu proprietarii operei de artă. Subscripţia a durat până la sfârşitul lui octombrie când, după ce s-a tras linie, suma strânsă era de peste un milion de euro, moment în care premierul a decis ca sculptura să fie cumpărată din bani de la bugetul de stat. Iniţial, Guvernul anunţase că va da banii înapoi celor care au donat pentru sculptură dacă nu va fi strânsă suma de 6 milioane de euro în urma campaniei ”Brâncuşi e şi al meu”. Guvernul a fost atacat în nenumărate rânduri de lideri politici care au criticat suma mare pentru care s-a înţeles statul roman cu proprietarii operei lui Brâncuşi, preşedintele PRU, Bogdan Diaconu, făcând chiar şi o plângere la DNA în acest sens.

Măsuri ale Guvernului Cioloş

La capitolul proiecte realizate, tehnocraţii pot enumera lansarea unui antisărăcie şi programul o masă caldă pentru elevi. Pachetul antisărăcie este destinat susţinerii persoanelor vulnerabile, măsurile ţintind încurajarea angajării, acces la educaţie şi la servicii medicale. Tot în acest pachet au fost cuprinse trei programe separate, respeciv ”Niciun copil fără identitate”, ”Educaţie de calitate în creşte” şi ”Fiecare copil în grădiniţă”, de această din urmă măsură beneficiind 70.000 de preşcolari..

Alături de Administraţia Prezidenţială, de succes au fost negocierile pentru ridicarea etapizată a vizelor pentru Canada după negocieri intense cu guvernul Trudeau şi susţinerea familiei Bodnariu pentru a-şi recupera copiii.

Înfiinţarea Comisiei de Tăiat Hârtii a avut ca rezultat simplificarea relaţiei cu cetăţeanului cu administraţia, prin eliminarea unor acte care se cereau de către diverse instituţii şi prin crearea posibilităţii efectuării plăţilor către ANAF prin card bancar.

Prin programul GovITHub a fost acclerat procesul de informatizare a administraţiei centrale şi a fost creat un centru de bursieri, specialişti în domeniul IT, care lucrează la noi soluţii de informatizare.

De asemenea, a fost redus TVA la 9% pentru materia primă necesară lucrărilor agricole şi pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor şi întreţinerii culturilor.

Într-un an de mandat, Guvernul Cioloş a aprobat şi o serie de acte normative contestate de lideri politici, dar şi de o partea opiniei publice, în această categorie intrând ordonanţele care limitează numărul zilelelor de detenţie pentru deţinuţii scriitori, care plafonau tarifele RCA pentru jumătate de an, dar şi cea care schimbă din temelii sistemul de numire a managementului din spitale.

La capitolul “Restanţe” se află reforma administraţiei publice, pentru care au fost elaborate doar Strategia pentru funcţia publică şi Strategia pentru formarea profesională în administraţie şi a căror aplicare va trebui făcut de viitorul Guvern. Codul pentru Patrimoniul Naţional este o altă restanţă a guvernului Cioloş, la acest moment aflându-se în stadiul de dezbatere publică tezele prealabile Codului.

22 COMMENTS

    • Si d-abia e inceputul. De mincinosul asta ordinar care a spus ca sta doar un an nu scapam prea curand. Parca vad ca sta mai mult ca Isarescu in functie.

  1. Acest guvern a deblocat constructia a sute de km de autostrada prin eliberarea autorizatiilor de constructie si avizelor necesare continuarii construirii lor, a reparat tronsonul inaugurat rusinos de ponta, faptul ca a redus birocratia in administratia publica reprezinta alt castig, intr-adevar transparenta , corectitudinea si ca nu a planat coruptia asupra guvernului reprezinta castigul cel mai important. Un om competent, onest si cu bun simt in fruntea guvernului este tot ce avem nevoie. Nu glumite si show-uri tv a la ponta!

    • Esti pe dinafara. Cred ca tu nu prea iesi din casa. Realitatea te omoara ? Ai dreptate astia nu glumesc, ne baga in rahat de tot.

    • Sa ne anunți cand te repara și pe tine, ca pe timpul lui ponta erai prost, și pe timpul lui Cioloș ești la fel de prost. Hai marsh!

      • De ce nu putem noi , romanii, sa avem un limbaj decent, chiar daca avem opinii diferite ? E chestie de educatie , de civilizatie … Eu , cand voi alege pentru parlament ( daca ma voi duce la vot !) , vreau sa ma uit si ce fel de alegatori are partidul respectiv… Apoi , chiar nu inteleg , de ce trebuie sa ne invrajbim noi intre noi pentru lupta lor pentru ciolan ? Ei stiu ca, daca ajung acolo, vor avea numai beneficii – salarii mari, indemnizatii mari, niste pensii nesimtite doar pentru 3 zile de lucru in parlament. Dar noi, noi ce vom avea ?… Doar sperante ca s-ar putea s-o ducem mai bine. Sperantele nu tin nici de foame, nici de cald, nu-mi cresc copiii, nu-mi cumpara medicamente , … orice as vrea sa spun incepe cu ”nu”

        • … romanilor le lipseste cu desavarsire disciplina dialogului, e o chestiune veche, balcanica, nu cred sa se mai poata corecta in linii mari, poate ceva ajustari, in rest nimic de reparat.De dus mai bine nu o sa o ducem pentru ca prea putini dintre noi isi doresc cu adevarat acest lucru.In scara blocului in care locuiesc sunt 14 apartamente.Doar eu si inca un vecin facem ce putem ca lucrurile sa arate decent, civilizat, sa se vada ”prin curte” cu nu suntem asa, … ca toata lumea.La noi, marja pozitiva e de aproape 15 %, adica din 14 apartamente, doua mai misca ceva, le pasa.In vecini marja e de maxim 5%.Am vecini care-si scuipa guma de mestecat pe scari, altii isi lasa cainii sa urineze in fata usii si sa defecheze in rondurile de flori.Altii vin cu incaltameintea plina de noroi si murdaresc toata scara blocului.Toti se uita la tine cand sapi in rondourile de flori sau mai plantezi o floare, un arbust si-si dau cu parerea, nu pun mana pe nimic, doar vorbesc.Majoritatea nu stiu sa parcheze, ocupa 2-3 locuri aiurea.Daca se strica ceva sau nu functioneaza nu le pasa sau vin la usa mea sa sun unde trebuie, nici macar nu vad pe panoul din hol ca au toate numerele trecute acolo, doar trebuie sa citeasca sau sa sune, nu suna nimeni.Ca si concluzie, sunt toti un dezastru din punct de vedere a conduitei, a educatiei si a putintei de a vedea lucrurile cat de cat normal.Si ma intreb, despre ce vorbim aici, la ce sa ne asteptam din partea unei natii in care cei multi sunt peste 98%, iar restul trebuie sa sufere traind printre ei!O seara frumoasa tuturor!

          • …tocmai asta ii spuneam doamnei Jana, lipsa disciplinei dialogului.Chestia cu mars o inteleg, fara indoiala ca ai crescut intr-un mediu social si familial ostil si ti s-a spus de asa de multe ori mars ca ai adoptat si tu acest stil.Imi pare rau pentru tine, esti doar o victima a mediului social in care ai crescut.O zi frumoasa si sper sa poti sa treci peste aceasta trauma!Imprecatiile care-ti trec acum prin cap te rog sa le pastrezi pentru tine!

  2. Un guvern de nimici,a trecut anul peste tzacalia lui ciolos si n-a facut nimic,vorbe goale,declaratii ca uite ce facem si gata,atat,nu se vede nimic,ma repet ca nimicul asta sa nu ne inghita pe toti,acum vrea sa fie repus ca deh, trebuie sa fie rugat,el nu participa la alegeri,nuuu,el nu face politica doar se manjeste cu ea!Un guvern impotent,incompetent,lucru prost facut si impotriva bunastarii propriului popor!!Sa-l aniverseze aghiutza si sa-i cante cioloshica o tziuitura de sa-i desfunde urechile din partea mea!Sa vina alegerile odata, sa nu mai aud de ciolos,tehnocrati si alte minciuni umflate!!!

  3. De ce nu iti inveti cititorii sa gandeasca singuri ? Sa-i trimiti pe paginile lor ,sa citeasca informatiile de acolo , sa le confrunte cu cele de la institutul national de statistica.
    Asa se afla adevarul.

  4. DRAGA ”GUVERNULE CIOLOS” DU-TE DUMNEATA LA PLIMBARE SI CASTIGA EXPERIENTA PENTRU FUNCTIA DE PRIM MINISTRU IN ALTA PARTE. Oricum ciubucul de la UE pentru ca nu ai luat fonduri
    europene, l-ai incasat, nu tie jena sa spui ca nu exista conflict de interese intre functia de prim ministru al tarii si cea de comisar european. CE OAMENI DEVOTATI, SUNTETI VOI CEI DIN GUVERNUL CIOLOS. DE UNDE ISI PLATESTE D-NA.PRUNA, CREDITUL DIN STAINATATE, DE CE ATATA GRABA PENTRU SISTEMUL DE SANATATE? NU ESTE ASA CA DOCTORUL ARAFAT V-A INCOMODAT, SPER CA POPORUL ROMAN SA INTELEAGA, CA SUNTETI UN VANZATOR DE TARA.

  5. Modul in care a basculat in politica PNL denota ipocrizia si apartenenta la vechiul sistem basist rebranduit. De dragul Romaniei face el ce face? Hai sa fim seriosi! Daca ar fi fost corect, fie isi alcatuia propriul partid sau se retragea in mod onest, asa face parte din eternii traseisti.

  6. De aici din diaspora, nu pot sa comentez decat pe baza a ceea ce-am văzut la televizor, mai binezis la A3 in urma cu vreo zi-doua: un ex-ministru al Culturii din guvernul tehnocrat Ciolos 1 luandu-se la bătaie retoric cu marele actor Florin Zamfirescu si făcându-se de ras (ba chiar de huiduieli) in direct fara sa-l poată opri nimeni. Ori e lucru stiut: In toate cazurile cand catedra se bate cu scena, victoria e de partea scenei fie si numai pt ca notorietatea actorului depășește, din pornire, notorietatea universitarului (Dta cine ești? Pe mine ma cunoaște o tara întreaga!a punctat Zamfirescu) dar, in cazul universitarului ajuns ministru in guvernul Ciolos, la lipsa de “aura” publica, s-a adăugat masiv prostia personajului, cu manifestarea ei extrema: incăpățânarea de a-si apăra injuriile proferate la adresa actorului cu argumentul Autorității (sunt profesor la UB, cea mai veche universitate din România, etc). Uitându-ma la personaj (nu-i tin minte numele, sorry) cum isi sapă singur groapa mi-am dat seama ca ceea ce caracterizează guvernul Ciolos, trecut, prezent si viitor, e pur si simplu prostia agresiva a oamenilor care-l compun; prin extindere, putem defini regimul Johannis ca un regim al prostiei triumfătoare (guvernul Ciolos e “guvernul Meu”, omul a spus-o răspicat de la instalare) care va dura atâta timp cat va dura actualul presedinte, cu posibile prelungiri in cazul venirii la Cotroceni a lui Ciolos însuși, in 2019 (cum pare sa fie planul anunțat prin celebra “platforma”). OK, “catedra” si-a cerut scuze, am auzit, fata de actorul înjurat fara succes in direct dar sa nu ne amăgim: acest regim al proștilor e agreat de populație după cum am văzut, iarăși, la A3, din sondajul facut de jurnaliștii afiliați postului cu oamenii “de pe strada” din diferite regiuni ale tării (Sinteza Zilei de ieri). Nu e o insulta la adresa conationalilor mei, e o constatare: omul de pe strada (încerc sa evit termenul “strada” in accepția data de propaganda după dezastrul de la Colectiv) considera ca Johannis e un presedinte “bun” pt ca e greoi, scorțos, fara darul vorbirii si cu “pile” la marile puteri occidentale (e invitat la masa la puternicii germani, francezi, americani, decorat de toata lumea, “reprezintă” cu succes poporul, ce mai). Daca greșește e vina celor din anturaj care nu-l “înțeleg” dar ii schimba el “mintenaș ” ca Ciolos il “asculta” si da afara imediat pe cine nu stie sa urmeze calea “pas cu pas” inițiata de presedinte; important e ca nu e ca Basescu (corect, cel puțin in materie de “neam prost” fostul si actualul presedinte sunt diferiți), ca e “normal” adică, la fel cu omul de pe strada, teza “normalității” fiind întărită in mod cat se poate de ipocrit exact de anturajul președintelui care-l vede pe Ciolos in chip de “copie” mai tânăra a marelui om (o cucoana de la USR sublinia cu delicii intr-o emisiune normalitatea lui Ciolos ca pe o calitate neprețuita, demnă de a-i prelungi mandatul). Iarăși, fara intenția de a jigni pe nimeni, se poate spune ca “prostimea” susține regimul Johannis-Ciolos pentru ca-i seamănă iar Deștepții cu diplome care-i susțin pe acești prosti verificați sunt niste intriganți de duzina care, din cand in cand, se schimba intre ei, cu mare “scrasneala de dinti”(cit aprox Biblie) cand se vad înlăturați de la conducere (pt individul înlăturat de la Cultura s-a facut si-un miting de susținere, daca nu ma înșel). Concluzie: chiar fara ajutorul “organelor de forța” regimul Johannis-Ciolos va triumfa pentru mulți ani de-aici inainte ceea ce, poate, e bine pentru națiune: căci prostului i-a pus Dzeu mâna in cap, cum zice zicala populară, in timp ce nebunului i-s-au luat mințile (tot de către același stăpân al destinului) si e preferabil sa ai cârmaci cu minte putina la cârma corabiei decat un nebun “intunericit” care s-o ducă direct pe stânci.

  7. Mult adevar in sumara analiza ! Bravo, domnisoara (doamna) ! Sunt observatii psihanalitice demne de cunoscut de populimea johanista si sorosista (se citeste ciolosista!) ! -Oare cand ne vom trezi “din somnul cel de moarte”, cum ne indeamna (zadarnic!) Imnul national ?

  8. Am ajuns sa nu mai avem incredere in nimeni din spectrul politic…ne-au adus aici, in acest punct!Daca privim in urma cu 26 de ani, te-apuca groaza, mortii din decembrie’89, marea privatizare si marele jaf, flota, cfr, exodul, restitutiom, bancorex,columna, religiilor, turco-romana, baietii destepti si falimetarea a cee ce mai era in energie, alti baieti destepti salvarea cu insolventa, fondul proprietatea, basisti, videni, udreni si cocosi, ca in Matrix, multiplicatii la nesfarsit…Cine sunt ei? Cred ca nici ei nu mai stiu!

  9. Guvernul meu o adunatura de neispraviti, cu un prim ministru incompetent de a conduce o echipa , un fel de Boc a lui iohanis Un an de batjocora ,a avut sarcina sa organizeze alegerile si a organizat o branbureala plina de ura si dusmanie .Romani au o vorba ; numele prostilor pe toate gardurile; uni si au ous si poza .

  10. Ciolos si Guvernul Soros a oferit peste 138 de milioane de euro cadou din bugetul statului ca ajutoare economice marilor corporații din România acestea nu plătesc impozit pe profit — o evaziune fiscală ‘legală’ pe care Cioloș nu a corectat-o; iar industria noastra falimentata.
    Cioloș, fost comisar european, nu a accesat nici 1% fonduri europene (în comparație, 60% au fost accesate pe vremea lui Ponta).
    Insusi Barroso a spus ca de asta suntem de evul mediu, pentru ca nu accesam fonduri europene.
    Este semnat tratatul economic CETA, în spatele ușilor închise, cu mari presiuni asupra țărilor membre ale UE; prin acest tratat vom PIERDE Roșia Montană și vom fi forțați să acceptăm hrană modificată genetic; în schimb, primim SCUTIRE de viză pentru cele 22 de milioane de români care ard de nerăbdare să viziteze Canada.
    Companiile de stat (cate mai sunt) date pe mâna străinilor prin “alegerea de manageri profesioniști” la societățile de stat.
    Comisar european pe agricultura -Ciolos – romanul a primit 150euro-ha. Media pe Europa de peste 400euro+ha (in Grecia 800euro-ha).
    Ciolos : membru Friends of Europe a lui Soros
    Asadar Ciolos si Soros se stia
    Dar ce sa vezi? si Presedintele hop si el cu Soros
    News Active : Președintele României e membru în consiliul unui think-tank fondat de George Soros. EXCLUSIVITATE
    Președintele României, Klaus Iohannis, este membru în consiliul unui organism privat: European Council of Foreign Relations (Consiliul European de Relații Externe).
    Pe site-ul ECFR, președintele României se învecinează cu George Soros și cu fiul acestuia, Alexander Soros, care apar pe lista Ungariei.
    Anul trecut, ECFR a avut un buget total de 7.207.827 de euro. De unde vin banii?
    In 2007, anul înființării, pe site-ul oficial al think-tank-ului se preciza că „ECFR este susținută de Soros Foundations Network, Sigrid Rausing, FRIDE (La Fundación para las Relaciones Internacionales y el Dialogo Exterior), Fundația Communitas și Dr. Hannes Androsch.”
    n iunie 2009, ECFR a devenit membru PASOS (Policy Association for an Open Society). PASOS este o rețea formată din zeci de think-tankuri ce acoperă peste 25 de țări din Europa și din Asia Centrală.
    Klaus Iohannis a devenit membru în consiliul ECFR abia după ce a dobândit funcția de președinte al României. Conform istoricului site-ului oficial al ECFR, evenimentul s-a produs, cel mai probabil, în perioada mai – iunie 2015. „Nu ești primit în acest consiliu decât dacă ai recomandări. Ți se propune să devii membru și accepți sau nu”, a declarat Daniel Dăianu pentru Active News.
    Vrea Iohannis sa vada reactii de la oameni? : ” pe site-ul oficial al think-tank-ului se preciza că „ECFR este susținută de Soros Foundations Network….nu pot sa cred ca presedintele meu este adeptul lui Soros….sau este ?? oare de aceea este pentru legiferarea sodomiei ?? si ne face “fanatici religiosi”??
    Iohannis adeptul lui Soros, ca de Ciolos se stia oricum!
    si ne”fanatici religiosi”??
    Oricum America se va scutura de Soros! Caracatita care a incalecat tot globul.
    America s-a trezit.
    https://youtu.be/KdJBMzckmkw
    George Soros to create a color revolution in US culoarea acum este purple -violet -Hilary si Clinton aveau haine (cravata) culoarea purple -violet
    Banii lui Soros folositi de MoveOn pentru a crea o revolutie in USA…
    https://youtu.be/LpicgV6CJFU

Leave a Reply