Ministerul de Externe a reacționat dur față de declarațiile unor politicieni maghiari, denunțând ”retorica” Budapestei, care ”pare” să pună la îndoială tratatele care au încheiat primul război mondial. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, MAE salută declarațiile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la Centenarul Marii Uniri, făcute în plenul Parlamentului European în data de 23 octombrie, după ce mai mulţi politicieni maghiari au spus că afirmaţiile lui demonstrează că este nepotrivit pentru funcţia pe care o deţine.

Potrivit răspunsului pentru G4Media.ro, MAE apreciază că mesajul lui Juncker reconfirmă încrederea și aprecierea, la nivel european, față de statul român, care a adoptat de-a lungul timpului măsuri substanțiale în beneficiul persoanelor aparținând minorităților naționale, corespunzând celor mai înalte standarde de protecție în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale.

“Ne exprimăm totodată solidaritatea cu afirmațiile înaltului oficial european care subliniază importanța respectării ordinii juridice clădită în Europa ulterior războaielor mondiale, garanție a stabilității și securității în plan regional și ne manifestăm îngrijorarea față de retorica autorităților de la Budapesta care lansează în spațiul public mesaje care par a pune sub semnul întrebării eforturile care au adus pace și înțelegere între popoarele Europei de astăzi. Ministerul Afacerilor Externe dezavuează ferm orice încercare de a critica acțiunile legitime și curajoase ale reprezentanților națiunii române care au condus la formarea, în 1918, a României Unite, pe baza celor 14 puncte prezentate de președintele Woodrow Willson în sesiunea camerelor reunite ale Congresului, Senatului și Camerei Reprezentaților SUA, din 8 ianuarie 1918”, se mai arată în răspunsul MAE.

Reacția MAE vizează afirmații făcute de purtătorului de cuvânt al Guvernului Orbán, Zoltán Kovács, și preşedintele Comisiei pentru politică externă a Legislativului din Budapesta, Zsolt Németh.

Politicienii maghiari, citaţi de cotidianul de limbă maghiară din Transilvania “Krónika”, au susținut că afirmaţiile lui Jean-Claude Juncker referitoare la ziua de 1 Decembrie demonstrează că politicianul luxemburghez este nepotrivit pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, transmite MTI. În discursul său ţinut marţi, in Parlamentul European, în prezenţa preşedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, şeful Comisiei Europene a declarat că ziua de 1 Decembrie, Ziua Marii Uniri, nu este o sărbătoare doar a României, ci a întregii Europe.

“Aşadar, în această zi sărbătorim împreună un mare eveniment istoric, care este important atât pentru Romania, cât şi pentru Europa”, informează ziarul “Krónika”. La solicitarea redacţiei ziarului amintit, Biroul de Presă al Ministerului ungar de Externe a transmis, ca reacţie, declaraţia de miercuri a purtătorului de cuvânt al Guvernului Orbán. Zoltán Kovács a declarat la o conferinţă de presă, susţinută la Budapesta, că Guvernul ungar are chiar două opinii.

Opinia cea “veninoasă” se referă la faptul că Jean-Claude Juncker “a vorbit conform stării în care se afla”, iar cea mai reţinută evidenţiază lipsa cunoştinţelor istorice, ceea ce confirmă nepotrivirea lui Juncker la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Legislativului din Budapesta, Zsolt Németh, a menţionat ironic că “Juncker a dat dovadă din nou de agerime politică şi de o profundă empatie” faţă de sensibilitatea naţiunilor europene şi a minorităţilor naţionale autohtone.

“Noi, politicienii maghiari, nu trebuie să regretăm că din prima clipă am răspândit ideea că Juncker nu este potrivit pentru această funcţie şi am luptat cu toate mijloacele împotriva ideilor sale, pe care nu le puteam asuma! Este dreptul inimii sale ca el să sărbătorească împreună cu Romania centenarul unirii, cu condiţia să nu impună ca această sărbătoare să fie obligatorie (…) Mandatul de preşedinte al Comisiei Europene al domnului Juncker va expira în luna mai a anului viitor, iar noi, maghiarii, vom deschide atunci o sticlă de şampanie”, a declarat Zsolt Németh ziarului “Krónika.

Preşedintele grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor, Attila Korodi, a precizat că “pomenirea sărbătoririi la nivel european al centenarului Marii Uniri dă dovadă de iresponsabilitate a preşedintelui Comisiei Europene”. “Evenimentele petrecute în urma cu 100 de ani, care au condus la reconfigurarea Europei, nu sunt momente fericite pentru Europa”, a precizat deputatul UDMR, potrivit căruia Juncker ar fi trebuit să fie mai reţinut cu această afirmaţie, “pană când Romania nu va ajunge cel puţin la situaţia in care să respecte prevederile referitoare la minorităţile naţionale din Declaraţia de la Alba Iulia”.

“În Romania centenarul este o sărbătoare, însă în Europa nu este”, a adăugat Attila Korodi.

Răspunsul complet al Ministerului Afacerilor Externe:

Ministerul Afacerilor Externe salută declarațiile Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la Centenarul Marii Uniri și la semnificațiile zilei de 1 Decembrie pentru poporul român, făcute în plenul Parlamentului European în data de 23 octombrie, cu ocazia dezbaterii asupra viitorului Europei.

Ministerul Afacerilor Externe apreciază că acest mesaj reconfirmă încrederea și aprecierea, la nivel european, față de statul român, care a adoptat de-a lungul timpului măsuri substanțiale în beneficiul persoanelor aparținând minorităților naționale, corespunzând celor mai înalte standarde de protecție în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale.

Ne exprimăm totodată solidaritatea cu afirmațiile înaltului oficial european care subliniază importanța respectării ordinii juridice clădită în Europa ulterior războaielor mondiale, garanție a stabilității și securității în plan regional și ne manifestăm îngrijorarea față de retorica autorităților de la Budapesta care lansează în spațiul public mesaje care par a pune sub semnul întrebării eforturile care au adus pace și înțelegere între popoarele Europei de astăzi.

Ministerul Afacerilor Externe dezavuează ferm orice încercare de a critica acțiunile legitime și curajoase ale reprezentanților națiunii române care au condus la formarea, în 1918, a României Unite, pe baza celor 14 puncte prezentate de președintele Woodrow Willson în sesiunea camerelor reunite ale Congresului, Senatului și Camerei Reprezentaților SUA, din 8 ianuarie 1918.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că România înțelege să celebreze anul 2018 – anul Centenarului Marii Uniri – în spirit de unitate, toleranță și respect reciproc între toți cetățenii săi indiferent de etnia acestora și condamnă orice mesaje sau declarații de natură a incita la ură sau la conflicte interetnice.


PS : Cand ma gandesc la faptul ca sunt politicieni romani la putere care au dialog intensificat si netransparent cu Orban Viktor, prietenul lui Vladimir Putin, ma ingrijorez si mai tare. Si nu doar eu…

11 COMMENTS

  1. In principal ma intereseaza gesturile anti-romanesti de contestare a orice si mai putin pe cele anti-europene, iar MAE trebuie sa fie vigilenta si sa reactioneze prompt impotriva mesajelor si actiunilor anti-romanesti.

  2. Astea nu sunt provocari sau ceva rau la adresa romanicai, e strict boala creierului si mintii de care sufera vorbitorii! E dovada urii fata de vecini, e dovada incompetentei, neputinta acelei persoane care nu poate ajunge la borcanul cu miere romanesc!
    Ei cu ura, noi cu sufletul cald si bland!
    Ei sau noi, vom atrage ce imprastiem!

  3. Tot ce-i romanesc nu piere si istoria n-o pot schimba,asta ii irita pe ungurii lui orban dupa cum ii irita si Centenarul!Nimic nou sub soare,declaratiile belicoase ale lor nu sunt bagate in seama de nimeni cu scaun la cap!Pe mine ma mira atentia lui Junkers fatza de Centenarul nostru si declaratia data!Sa fi revenit oare la atitudinea cu adevarat europeana fatza de un stat partener?1 Decembrie,fie ca vor sau nu ungurii sa recunoasca un fapt istoric,a existat,s-a infaptuit,s-a consemnat!Excelenta reactie a MAE!

  4. Parca Livache se lauda ca e prieten cu Orban, ca vorbeste el si rezolva cu OECDul… Pai daca prieteni destia antiromanesti are Livache poate ca e vremea sa se care.

    • Te da logica de fier pe spate, sa-ti punem o contragreutate. De unde si pana unde Livache al tau e prieten cu Orban ? Asta e visul vostru erotic, sa se care Livache.

  5. Da ce poate fi mai mizerabil ca astazi prim ministru României sa nu transmită niciun gând de compasiune celor 70 de familii care comemoreaza moartea celor care au decedat la Colectiv! Este strigător la cer și sfidător!

    • Bai, florin bădiță, poate ar trebui să te întrebi de ce procurorii vieții nu anchetează serios ceea ce s-a întâmplat la Colectiv. Și de ce se încearcă mușamalizarea cazului. Vai de voi, haștag rezist decrepiți.

    • Pentru mine este strigator la cer si sfidator ca dupa 3 ani de la evenimentul dramatic “… au trebuit sa moara oameni… ” si nu cunoastem amanuntele tragediei. E mai mult ca suspect ca-n120 de secunde sa moara 64 de persoane, iar altii sa fie nenorociti pe viata.

  6. Declarațiile lui Sigyarto vizează problemele structurale ale UE, mai pe șleau, pune din nou întrebarea referitoare la “natura” acestei uniuni. Dacă UE e un imperiu format, între altele, pe ruinele imperiului austro-ungar atunci Ungaria are tot dreptul sa-și plângă soarta/revizuirea granițelor care i-a transformat in simpla “provincie” de unde fusesera o “a Doua Coroana”. Dacă Uniunea este o federatie, iarăși, Ungaria deplânge tratamentul “inechitabil” aplicat de capitala administrativă Bruxelles “landului” Ungaria in contextul egalității dintre statele federate, adică aceeași Marie cu alta pălărie. Apropierea de Rusia e, in acest sens,organica, deoarece Rusia încearcă sa realizeze, sub conducerea lui Puțin, aceeași reconstrucție a imperiului sau, căzut și recuperat cu fiecare din conflagrațiile care au zguduit Europa secolului XX, rămasă totuși fără statutul de hegemonie la care aspira din pricina ascensiunii UE; politicienii unguri se folosesc de aceasta similitudine—hilara, pana la urma, având in vedere validitatea pretentiilor imperiale de-o parte și de alta a comparației—pentru a demonstra șubrezenia construcției UE și, la modul punctual, eșecul mandatului PPE-Juncker. Subiectul România e un pretext pentru a afirma și rasafirma poziția Ungariei fatza de “imperialismul” bruxellez —nu merita mai mult decât o reacție sobra din partea MAE, atât cât sa se mai demonteze din fanfaronadele maghiare, și desigur pentru a arată ca ținem la apartenența noastră la noul imperiu/UE, chiar și când acesta e dus in deriva de mediocrități patentate ca Juncker și compania.

      • Problema Ungariei si a celor de la UDMR este că nu se pot abține și ne jignesc mereu dar de vina sunt toți politicienii români care i au abandonat pe românii din Covasna și Harghita. Nu mai vorbesc de disprețul pe care îl au față de simbolurile naționale și de faptul că ei nu accepta istoria reală. Ei trăiesc într o minciună permanenta cu așa zisa Ungaria mare. Dacă stau să mă gândesc noi avem teritorii de recuperat de la ei și nu invers. Au drepturi ungurii din Romania și bine că au că e și tara lor dar sa sa inceteze cu aberațiile. Sunt curios cate drepturi au minoritățile din Ungaria? Mă uit cate drepturi au românii în cele două județe și mi imaginez cat de mult respecta ei minoritățile.

Leave a Reply