Scandalul de la Ministerul Sanatatii se extinde. Un lider PNL isi ataca un coleg de partid si trece de partea ministrului USR al Sanatatii.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, consideră că nu este normal ca Ministerul Sănătăţii să facă publice datele legate de vaccinarea personalului din minister. El susţine că aproape 27.000 dintre angajaţii MAI s-au imunizat, reprezentând jumătate dintre cei care şi-au exprimat opţiunea de a se imuniza, el considerând că “s-a respectat legea”, deşi angajaţii din minister nu s-au programat în platforma de vaccinare.

“În ceea ce priveşte campania de vaccinare a personalului din structurile MAI, am o situaţie cât se poate de clară şi vreau să vă spun că în acest moment, din cei care şi-au manifestat opţiunea de a se imuniza, până în acest moment s-au vaccinat 53,5%, mai exact undeva la 26-27.000 de angajaţi din structurile MAI dintr-un total de undeva la 50.000 care şi-au exprimat opţiunea. Deci undeva peste 20% din tot ce înseamnă structurile Ministerului Afacerilor Interne s-au imunizat până în acest moment. Dar acele liste, eu spun foarte clar că nu este normal, subliniez, nu este normal ca ele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, sistemul de ordine publică. Aici înţeleg că era vorba şi despre serviciile de informaţii. În ce condiţii vezi adresa strada x, numărul y şi constaţi că acolo s-au vaccinat 7, 8, 10 cetăţeni din structurile respective. Păi în momentul respectiv poţi să te aştepţi ca oricine, poate că nu ne sunt toţi prieteni pe pământul acesta, pot veni în orice moment să fotografieze, să filmeze… Nu mi se pare normal să dăm publicităţii astfel de… Până la urmă a greşit. Eu mă uit la comunicarea publică, oficială şi astăzi domnul Gheorghiţă a precizat foarte clar în ce constă acest lucru”, a declarat, marţi seară, la TVR, ministrul de Interne, Lucian Bode.
În momentul în care i s-a atras atenţia asupra faptului că angajaţii MAI s-au imunizat fără a se programa în platforma oficială, precum celelalte categorii prevăzute în etapa a doua a vaccinării, ministrul a susţinut că “s-a respectat legea”.
“S-a respectat legea. Nu s-au vaccinat în afara legii. S-a respectat legea. Nu pe platforma oficială şi am explicat şi motivele, a explicat şi domnul prim ministru, a explicat şi domnul colonel doctor Gheorghiţă”, a mai arătat ministrul de Interne.
Luni, prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize.
Haosul din PNL se manifesta inca o data. Sefa PNL Bucuresti isi ataca colegul de partid, pe ministrul de interne Lucian Bode.

Fostul ministru al Muncii, liderul PNL Bucureşti Violeta Alexandru, afirmă că nu este nicio problemă cu publicarea datelor despre vaccinare, acestea fiind date statistice. ”Ştiu ce tactică are sistemul public, mai ales cel militarizat, să te «împacheteze», ce antrenament are să te lase să crezi că tu conduci până când ajungi să vorbeşti şi tu limba lui «nu se poate»”, a afirmat Violeta Alexandru. Acesta apreciază că nu este suficientă transparentizarea datelor, este nevoie de reformă în sistemul public, însă susţine că sistemul, de fiecare dată, se opune.

”Ştiu ce tactică are sistemul public, mai ales cel militarizat, să te «împacheteze», ce antrenament are să te lase să crezi că tu conduci până când ajungi să vorbeşti şi tu limba lui «nu se poate». Rezistă cine are experienţă de management, cine ştie să fie drept şi ferm, cine nu se fereşte să deranjeze. Dacă te văd că te temi/că eşti prea preocupat de imaginea publică/că vrei să îţi faci prieteni, eşti o ţintă sigură. Cine a lucrat toată viaţa în sistemul public şi nu a mai luat contact cu mediul privat, nici nu o recunoască ce spun. E deja sistem”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Fostul ministru al Muncii susţine că ”nu este nicio problemă cu publicarea datelor statistice despre vaccinare”.

”Sunt date statistice. Americanii, partenerii noştri, ca să dau doar un exemplu, publică de ani buni ce nici cu gândul nu gândiţi. Şi sunt OK. România chiar este parte din Open Government Partnership lansat de americani în 2011. Publicarea de date deschise ţine de sănătatea funcţionării instituţiilor, pentru că tot ceea ce face sistemul public nu o face pentru el ci reprezintă un mijloc pentru a servi cetăţenii. Nu are de ce să îi fie frică de ei”, a mai scris Alexandru.

Aceasta explică faptul că cele două experienţe de ministru i-au arătat cum stau lucrurile în sistem.

”În 2016, mă ocupam de transparenţă şi consultare publică. Pentru fiecare set de date deschise publicat – inclusiv informaţii despre întâlnirile miniştrilor şi ale secretarilor de stat cu grupurile interesate să influenţeze decizia publică în legătură cu care nu m-am lăsat până nu au fost publice – se ridica un munte de obstacole din sistem. În 2020, fiecare statistică despre întârzierile caselor de pensii în calcularea sau recalcularea dosarelor făcea valuri în sistem. Cine rezistă acestor presiuni, vizibile şi invizibile, face reforme. Adevărul este că un Ministru nu trebuie să se rezume la transparenţă, trebuie să lase schimbări şi rezultate pentru oameni. Dacă se rezumă la transparenţă, riscă să ajungă dependent de like-uri pe Facebook. Şi poate mai mult. Transparenţa până la detaliu trebuie să fie parte din măsurile de eficientizare a aparatului public. Când o instituţie ştie că datele despre munca sa sunt publice se va gândi de două ori dacă mai trage de timp sau nu. Nici nu trebuie să iei cine ştie ce măsuri publice pentru performanţa din administraţie, transparenţa face cel puţin ½ din obiectivul denumit profesionalizare” a mai scris Violeta Alexandru.

Potrivit acesteia, ”transparenţa înseamnă să vrei să vezi unde greşeşti şi să cauţi să îndrepţi”.

”Asta nu înţelege sistemul public. Cine are puterea să vadă acest lucru, face reforme”, a mai afirmat fostul ministru.

Violeta Alexandru apreciază că trebuie explicat de ce există centre de vaccinare care nu apar în platformă, altfel se pierde încrederea populaţiei.

”Ce s-a întâmplat cu cele 37 de centre de vaccinare din 48, cui se adresau ele şi ce capacitate aveau, aceste aspecte vor fi lămurite. Asta este o altă discuţie. Foarte importantă. Aici da, trebuie verificat, corp de control sau ce trebuie. Specialiştii au loc să explice pe acest subiect, bănuiesc că există explicaţii. Pentru toţi românii care trebuie să aibă încredere că sunt respectaţi, indiferent de profesie, de vârstă, de statut social. Altfel, se acutizează acest sentiment că unii români sunt speciali şi alţii mai … fraieri. Dacă nu se explică, asumat, clar, aici se va ajunge. La un fenomen care va genera cele mai grave reacţii în societate în general dar şi în mediul politic. Aici răspunsul e clar: transparenţă totală în explicaţiile oferite”, a mai scris Violeta Alexandru, citata de news.ro

Leave a Reply