Home Articole Hellvig : “Vor fi schimbari importante in SRI. Control si transparenta”

Hellvig : “Vor fi schimbari importante in SRI. Control si transparenta”

3077
15

Directorul SRI, Eduard Hellvig, spune că vrea să schimbe total faţa Serviciului pe care-l conduce şi modul în care se raportează la societate.

Într-un discurs la Cluj Napoca, Hellvig a susţinut că cetăţeanul este cel care trebuie să exercite control asupra Serviciului şi că este nevoie de mai multă transparenţă, informarea corectă fiind indispensabilă pentru democraţie.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, avertizează că modul în care au loc ameninţările de securitate s-a schimbat. De data aceasta nu mai este vorba doar de ameninţări la adresa statului român.

CARE SUNT AMENINŢĂRILE DIN PERSPECTIVA SRI
Din perspectiva structurilor de informaţii constatăm o deplasare către cetăţean a vulnerabilităţilor care vizau în mod clasic sistemul statal. Într-o măsură tot mai mare, cetăţeanul devine o potenţială ţintă a acestor crize în cascadă, care contribuie la deteriorarea stării de securitate colectivă şi individuală. Ne confruntăm cu o schimbare majoră de paradigmă a mediului de securitate, în condiţiile în care siguranţa naţională reprezintă, de acum, suma nivelurilor de siguranţă ale cetăţenilor.

Serviciul Român de Informaţii va trece, din aceste motive, prin schimbări în următoarea perioadă. Una dintre cele mai importante se referă la modul în care cetăţenii vor putea contribui la eliminarea ameninţărilor de securitate.

SRI VREA UN PARTENERIAT CU ROMÂNII
Serviciul Român de Informaţii se află, deja, într-un amplu proces de adaptare la noile provocări asimetrice. În acest sens, consider vitală crearea unui parteneriat între comunitatea de informaţii şi societatea românească. Numai prin acest parteneriat între stat şi cetăţeni vom reuşi să gestionăm adecvat riscurile atipice cu care ne confruntăm. (…) În această realitate complexă, cetăţeanului nu-i mai revine doar rolul clasic de beneficiar al securităţii naţionale, ci se impune reevaluarea potenţialului său. Din perspectiva mea, cetăţeanul este esenţa devizei noastre “Patria a priori”. Aceasta este esenţa parteneriatului pe care îl propunem societăţii româneşti.

Hellvig mai susţine că întreaga activitate a SRI va deveni mai transparentă, iar cetăţenii vor avea mai mult control asupra Serviciului.

SRI VREA UN PARTENERIAT CU ROMÂNII
Democraţia nu înseamnă doar voinţa unei majorităţi politice, parlamentare. Democraţia înseamnă mai mult decât alternanţa la putere în baza alegerilor. Desigur, acestea sunt premisele unei societăţi libere. Dar democraţia funcţională înseamnă guvernare în serviciul cetăţeanului, asigurând acestuia posibilitatea controlului atât de necesar evitării derapajelor. (…) Sunt, de asemenea, adeptul ideii de mai multă transparenţă, pe care o consider indispensabilă informării publice corecte şi exercitării controlului democratic. Nu este un proces uşor, dar, pentru a reuşi cu adevărat desprinderea de trecut, consider necesară permanenta raportare la valorile pe care am ţinut să le evoc şi care ordonează o puternică opţiune democratică.

Directorul SRI a mai anunţat că una dintre priorităţile madantului său este consolidarea cooperării în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite şi cu aliaţii din comunitatea euro-atlantică de informaţii.

Informaţiile au fost prezentate joi, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

15 COMMENTS

 1. Mai bine mai tarziu decat niciodata. Cand zilnic se scrie si se vorbeste despre activitatea unui serviciu de informatii, este clar ca nu este in regula. Vinovati sunt unii sefi operativi, in frunte cu Coldea. Pentu grade si functii au abdicat total de la principiile de baza ale oricarui serviciu de informatii : interesul national, indiferent de mutatiile de pe scena politica si discretia. Poate isi aduc aminte de spusele lui Eugen Cristescu.

 2. Mamăăă! hai să-i apărăm pe cei de peste Prut!
  Ce-i cu hoarda aia de poliţişti pentru arestarea unui singur OM?
  Şi cică nu au oameni pentru a-şi apăra ţara! Ce mama naibii se tot plîng că vor intervenţii şi ajutor dacă au o hoardă de plimbăreţi plimbaţi doar pentru spectacol prin faţa camerelor de luat vederi??? La luptă pentru apărarea propriei ţări şi nu vă mai plîngeţi! Camerele de luat vederi nu au cum să mintă mai ales că e live!!!
  Incredibil cîtă mizerie!

 3. Deplasarea catre cetatean inseamna ca SRI se transforma de fapt in Politia Romana Secreta, pentru ca siguranta cetateanului este asigurata de Politia Romana. SRI-ul credeam ca are alt domeniu.
  In sfarsit, ideea e ca orice roman ar da o informatie care ar ajuta la apararea interesului national sau daca aude ca vecinul face o bomba pe care intentioneaza sa o detoneze intr-o zona populata, problema e ca ei vor informatii cu privire la alte nimicuri, care nu au nimic de-a face cu siguranta nationala.
  Vom vedea despre ce e vorba in aceasta asa zisa schimbare cand domnul Hellvig ne va da mai multe detalii.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/09/07/cate-campuri-tactice-are-serviciul-roman-de-informatii-oprescu-si-mascatii/

 4. Daca dl Helvig reuseste sa mute campul tactic din justitie in alta parte (de preferinta undeva unde nu se vede atat de tare controlul pe care il exercita institutia d-sale) poate-poate ca va deveni mai credibil, atat d-sa, ca “civil” pus in fruntea unei organizatii militarizate, cat si iertare! putin credibila institutie pe care o pastoreste. Deocamdata, ce-am priceput eu, si alti oameni neinstruiti, din discursul recent rostit, e ca populatia ar trebui sa “colaboreze” cu serviciul d-sale. Asta inseamna oare incurajarea denunturilor si-a denuntatorilor?

 5. o fi vorba despre CONTROL al Securiștilor asupra cetățenilor si Justiției sau despre “TRANSPARENTA” vieții private fata de indiscreția securiștilor și politiei politice din Câmpul Tactic

 6. gluma anului” ontrol si transparenta”!!!??? a cui? dpdv al sri se aplica tuturor cu exceptia sri!!!!!!!!!!! ultima isprava asa numita lege big brothers! si ccr ce spune? e constitutionala sau nu? dar cine sa reclame la ccr? tuturor le-a intrat morcovul in cur de frica si nu mai scot un pas in fata trinomului dna-sri-iccj. esti sau nu vinovt odata intrat in morisca trinomului nu mai te scapa nimeni! singura sansa e sa faci denunturi mincinoase sa-i infunzi pe cei indicati de porcurori! de mult, de pe vremea lui stalin, nu a mai trait tara asta intr-un asemenea jeg nu numai moral.culmea tupeului nesimtit al unui sef de serviciu:”… întreaga activitate a sri va deveni mai transparentă, iar cetăţenii vor avea mai mult control asupra serviciului.”. adica cum, vine nea gheorghe si helvig ii spune imediat pe cine asculta sri-ul, ce terorache mai e prin tara sau cine ne mai spioneaza? nici macat tantalaii din comisiile de control din parlament nu stiu ce prin serviciile alea iar sorosistul asta vorbeste de transparenta si control? oare cati prosti or fi prin tara sa-l creada?

 7. citesc in mass media ca rapps are pierderi vreo 14 milioane lei. cat au costat mofturile familiei ciolanis? vreo 2 milioane de euro adica vreo 9 milioane papate pe refacerea vilelor unde isi vor odihni oasele obosite de atatea plimbari cei doi. vedeti ce reducere a pierderii? si asta ca familia ciolanis trebuie sa stea in huzur! si sa nu uitam cat ne-a costat deplasarea lui ciolanis la new york unde a sustinut un “discurs istoric”(????). o nnoapte la hotel de vreo 2300 $ . faceti o mica socoteala cat a cheltuit familia ciolanis & co pebntru plimbarea la new york! si apropo ce presedinte sau premier s-a reintors in tara dupa o vizita “istorica” in sua si nu a spus poporului care i-a platit deplasarea nimic despre ce a facut acolo? asta e pe alta lume? se adevereste din ce in ce mai mult zicerea lui ponta : asta ne crede iobagii lui si se poarta ca atare. pana si generalul ismeana a spus ce a facut in sua dar marele ciolanis, manglitorul de case, nu!

 8. Au mai avut parte up-garde si, ce daca! Atata vreme cat apar nume de generali implicati in tot felul de scandaluri si afaceri de CURTE, care raman in continuare in functii cheie, vorbim discutii…!

 9. Probabil ca “marile schimbari” vor insemna in final interceptarea tuturor cetatenilor tarii, pe banii lor fireste, o totala colaborare chiar integrare cu DNA si ICCJ – ca deh, tot se rup in parteneriate impotriva cetateanului care le plateste salariile complet nesimtite. Ar mai putea insemna si o dublare a bugetului securistilor, ca nu le-au ajuns fondurile sa monteze camere si microfoane chiar in toate casele din tara asta. Asta pentru si in numele “securitatii nationale”, acel mizerabil pretext de a fi interceptat si arestat oricand pofteste un securoi jegos, pe care probabil l-ai enervat la un moment dat. O “mare schimbare” ne asteptam sa mai fie si cedarea totala catre americani a suveranitatii nationale, daca e sa socotim dupa numarul de ploconeli pe la ambasada SUA, a lingatorilor de clante obisnuiti, gen Coldea, Koivesi, Stanciu, si alte lepre infecte ale aparatului represiv inventat de Basescu. In rest, “transparentizare”, “control cetatenesc” si alte baliverne de genul asta le vedem in fiecare zi in activitatea celor enumerati mai sus. Mi-e scarba de cum a ajuns sa arate tara mea la atatia ani de cand o multime de romani au murit in strada pentru libertate, democratie si mai ales, normalitate in Romania. Nu pentru abuzurile fara numar ale lui Coldea, Koivesi si buna lor “partenera”, madam Stanciu, cu al lor statut de Dumnezei intangibili. Regret nespus ca au murit degeaba!

Leave a Reply