Home Articole “Rusia vrea sa schimbe granitele cu forta”

“Rusia vrea sa schimbe granitele cu forta”

2582
6

Alexander Vershbow este unul din cei mai experimentati si valorosi diplomati. Am privilegiul sa-l intalnesc azi si sa-i ascult expunerea pe tema securitatii europene intr-un panel pe care-l moderez la Bucharest Forum 2015.

“Mai mult ca niciodată, ne trebuie un NATO mai puternic. Vedem o Rusie mai categorică, care își intimidează vecinii și încearcă să schimbe granițe cu forța, vedem creșterea extremismului și a tulburărilor în nordul Africii și Orientul Mijlociu, vedem provocări din domeniul atacurilor cibernetice, tăieri ale energiei. De aceea, NATO implementează cea mai mare ranforsare a apărării colective de la sfârșitul Războiului Rece, creșterea capabilităților și a forței de reacție, accelerarea luării deciziilor militare și politice și înființarea unor unități de integrare a forțelor NATO, inclusiv cea activată recent la București”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO Alexander Vershbow după întâlnirea cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

El a arătat că aceste măsuri sunt defensive.

“NATO nu caută confruntarea cu nimeni, dar vom face ceea ce este necesar pentru a ne menține țările în siguranță”, a subliniat oficialul.

Potrivit lui, România este angajată activ și este un aliat de încredere implicat în permanență în toate inițiativele și misiunile NATO.

“România are o contribuție activă la securitatea unora dintre partenerii noștri cheie, precum Moldova, Ucraina și Georgia. (…) România a contribuit și la stabilitatea în regiunea Mării Negre, care rămâne de o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică”, a adăugat Alexander Vershbow.

El a salutat decizia României de a creștere bugetul pentru Armată, astfel încât în 2017 să atingă 2% din PIB.

“Toate acestea ajută România să fie puternică și NATO să fie puternică”, a evidențiat oficialul NATO.

6 COMMENTS

 1. şi o să reuşească! nu prea au nimic de pierdut. dacă arată pisica o să-i facă pe occidentali să-şi vadă fiecare de interesul lui,iar la împărţeala de împăcare noi o să aflăm ce au însemnat de fapt valorile pentru care ne-am sistrus ţara!

 2. Oameni buni, politicienii toţi şi nu numai au depăşit orice limită! Din cîte-mi amintesc, televiziunea este instituţia de furnizare a ştirilor dar în primul rînd este instituţia educativă pentru om prin emisiunile de ştiri sau emisiuni în care se discută despre educaţie, moralitate, demnitate, onoare şi ce să vezi: ”baragladinele” politice au transformat televiziunile în politică şi bălăcăreală non-stop! Noroc de Mircea care din cînd în cînd îmbunătăţeşte propria-i emisiune cu zîmbet şi pe ici pe colo cîte o emisiune puţin mai altfel, că în rest e cam varză totul! Nu ai altă opţiune decît să schimbi canalul să nu-i mai vezi pe toţi analfabeţii ”profesori, doctori, miniştri, directori… ” fără identitate care se ceartă şi mint încît simţi că-ţi ţi se urcă sîngele la cap! Cum poţi tu cetăţean să ştampilezi funcţii şi cum de-şi fac politicienii calcule nule-zic eu, aruncînd tot felul de nume pe piaţă apoi îi trec în anonimat dîndu-şi seama că sînt fără valoare dar îi vom găsi pe listele partidului la alegeri! cea mai mare ţeapă îşi vor lua pentru că: chinul de a-şi menţine scaunul cu orice preţ indiferent de vîrstă îi va duce lîngă ţărănişti cu certitudine! Nu-i destul că trecem printro perioadă incertă ca ţară, nici ei ciolănarii sugativă nu se liniştesc! Vezi Moldova de peste Prut: haos identic cu ceea ce era în Ukraina şi hop: e a mea!
  Rusia vrea, dar e strict cu ajutorul altora ce susţin planul: Oslo deja a publicat harta cu Crimeea parte a rusiei.
  Să vedeţi ce hotărîri impuse vor apărea după sosirea lui Iohanis! O să rîdem mînzeşte!

  • in general ceea ce spune vershbow. cu “vedem….” e corect. ce nu ne spune el e de ce s-a ajuns in aceasta situatie, cine e de vina. lasand la o parte simpatiile pro ruse sau pro americane si incercand sa judecam la rece cese poate spune? da rusia prin interpusi a trecut la schimbarea granitelor dar dupa 89 nu e prima data cand prin forta se face acest lucru. uitam prea usor cum a fost divizat un stat, rsf iugoslavia, sub bombardamentele neautorizate ale nato. de la propaganda cu sarbii cei rai si restul niste mielusei, s-a ajuns la condamnari la tpi care au inlaturat aceasta propaganda mizera si cel mai rau, s-a ajuns la crearea unui stat musulman artificial, protejat aiurea de americani, kosova. rusia a pus mana pe criemeea in urma unei lovituride stat in toata regula, dar cee e cel mai important, lucru recunoscut pana si de b chireac, aceasta zona e o zona rusa data de stalin ucrainei, la randul sau daca citim un pic de istorie, tot un stat artificial creat . cine e de vina pentru situatia din orientul mijlociu si africa de nord? cine a spijinit sub toate formele inarmand si finantand organizatiile islamiste? nu cumva sua? o recenta analiza a cnn arata implicarea sua in prea multe zone ale lumii, zone devenite apoi instabile si in care organizatiile teroriste isi fac de cap. ce sa mai zicem de razboiul cibernetic in care marile puteri isi dau ghionturi tot timpul? uitam prea usor implicarea americanilor in spionarea nu numai a propriilor cetateni dar si a fruntasilor ue. implicarea nato si a americanilor in tara noastra e din pacate redusa. ne facem ca uitam ca pana si scutul de la deveselu a fost facut la noi dupa ce alte state au refuzat, polonia si cehia. tara noastra e o zona practic de tampon intre nato si interesele rusesti si implicarea nato la noi e prea mica. sumtem fericiti acum ca se tot organizeaza tot felul de exercitii millitare, ca se face un comandament micut nato( alaturi de alte comandamente in vreo sase tari), ca le-am dat americanilor aeroportul de la kogalniceanu unde au si ei cateva zeci de militari, dar o implicare ampla nu vedem. oare de ce romania nu se bucura, daca tot suntem considerati aliati strategici si trimitem trupe in teatrele de razboi alaturi de americani, de o implicare mai puternica? de ce nu primim si noi, ca niste aliati ce suntem, armament gratuit ca alte tari? sunt multe intrebari de pus si putine raspunsuri pe care le primim.

 3. Radu dacă aveţi card de salarii sau pensii pe BCR veţi constata că comisioanele s-au schimbat în sus. La interogare sold era pînă la 1.10.2015 de 2.5 roni, de la 1.10.2015 a crescut la 4.5 roni,la plăţile interbancare BCR a crescut şi la retragerea numerar de la1% plus 6 roni, la 1%minim 15 roni! ”băncile cămătare prin lege” unde ai card îţi ia din veniturile muncite sau primite şi cînd e vorba de venituri declarate eşti înregistrat cu venitul iniţial nu şi cu opririle de la bănci=ceea ce primeşti în mînă!
  – HALAL NIVEL DE TRAI ÎN MINCIUNI ŞI MIZERII REALĂ!
  -MULŢUMESC DEMOCRAŢIEI POSEDATĂ DE POLITICA PARTIDELOR ŞI A BĂNCILOR”CĂMĂTARE PRIN LEGE”!
  Ne întoarcem la factorii poştali? Asta urmează! ”La naiba cu democraţia lor de r.h.t! scuze.

 4. Mesajul, evident, nu ni se adreseaza. Romania stie cum procedeaza imperiul de la Rasarit, imperiul stie si el cu cine are de-a face dincolo de Prut ( nici macar tranzitia Iliescu si razboiul “hibrid” dus in anii ’90 n-au mers dupa plan). Cine bajbaie rau in relatia cu imperiul (sanctiuni, embargo-uri, etc) e Occidentul european pe care, acum, America (ma rog, NATO) se trezeste sa-l apere, hodoronc-tronc, de propria bajbaiala. Mesajul dlui cu nume slav, de la NATO) asta si spune: noi ne tinem promisiunile fata de aliatii nostri, voi ce naiba faceti? Intai vreti sa dati afara Grecia, dupa aia varati Turcia in Europa, n-ar fi mai simplu sa va intariti flancul estic si sa nu ne lasati noua toata treaba grea de facut?
  Desigur, sunt multe obiectii de adus la prezenta, in forta, a americanilor in Europa (nu e dezinteresata, evident, si nici nu inteleg faptul ca modelele lor nu se aplica la tarile de margine pe unde isi instaleaza mijloacele defensive) dar un lucru e cert: isi tin promisiunile. Si intr-o lume obisnuita cu tradarea, consecventa, chiar in gresala, e refreshing/racoritoare.

Leave a Reply