O spectaculoasa ancheta RISE Project dezvaluie implicarea a doua branduri occidentale grele in tranzactii dubioase cu lemn si paduri in Romania.
http://www.riseproject.ro/articol/harvard-si-ikea-afaceri-cu-paduri-traficate/
În ultimul deceniu, Harvard a cumpărat mari suprafețe de pădure în România de la grupări acuzate de înșelăciune, corupție și spălăre de bani.
Anul trecut, Harvard a cedat aproape 33 de mii de hectare către corporația IKEA, la finalul celei mai mari tranzacții cu păduri din România. În schimb, IKEA a plătit, în iunie 2015, peste 56 de milioane de euro ca să își asigure materia primă pe termen lung, fiind la prima achiziție globală de terenuri forestiere pentru exploatare.
Grupul suedez de mobilă a preluat, la pachet, și păduri traficate, deși susține că a verificat atent toate proprietățile înainte să le cumpere.
LITIGII ȘI ANCHETE PENALE
Suprafețele forestiere cu probleme juridice sunt amplasate în Vrancea, județ în care Harvard și IKEA au cumpărat, pe rând, cele mai multe păduri – peste o treime din întregul portofoliu.
Intermediarii locali care au facilitat vânzarea pădurilor către Harvard sunt investigați de procurori pentru mai multe infracțiuni: înșelăciune, corupție, activități de criminalitate organizată și spălare de bani.
Separat, Romsilva, regia care administrează pădurile statului, încearcă să recupereze, în instanță, alte suprafețe forestiere din Vrancea. Aproape 3400 de hectare sunt în prezent fie revendicate de Romsilva, fie anchetate de procurori. Adică, în total, o suprafață de 10 la sută din portofoliul pe care Harvard l-a deținut în România.
Procedura standard a fost ca Romsilva să atace mai întâi restituirile ca să obțină anularea titlului inițial de proprietate, iar apoi să ceară desființarea contractelor de vânzare – cumpărare. Litigiile cu filiala Harvard au devenit cunoscute abia după ce Romsilva a dat în judecată beneficiarul final al pădurilor respective. Într-un prim caz, Romsilva a câștigat până acum, iar Harvard a făcut recurs, luna trecută, ca să nu piardă definitiv 108 hectare în Vrancea.
Avocații angajați de Harvard au susținut, în instanță, că filiala universității din România a fost cumpărător de bună credință. Judecătorii nu au fost însă de acord. Magistrații au concluzionat că Harvard a știut ce cumpără și că nu poate invoca buna sa credință: “Din formularea contractului încheiat cu Scolopax SRL (n.r.- filiala Harvard) reiese că societatea cunoștea că este posibil să fi cumpărat bunul altuia, deoarece vânzătorii nu deţineau documentele de proprietate cerute de lege, ci doar promiteau cumpărătoarei că vor obţine modificarea titlului de proprietate“.
Replica IKEA :
“Suntem la curent cu investigațiile desfășurate de OCCRP și Rise Project și am colaborat cu jurnaliștii de la bun început. Înainte de a face achiziția, am verificat cu atenție proprietățile pe care intenționam să le cumpărăm. Procesul de due dilligence a trecut dincolo de obligațiile legale ce presupun verificarea în cartea funciară a proprietăților. În plus, am făcut o analiză detaliată a istoricului proprietăților și am solicitat informații prin adrese trimise autorităților locale. Potrivit documentelor făcute publice de autorități, la data achiziției nicio proprietate din portofoliul nostru nu făcea obiectul unei dispute legate de titlul de proprietate sau restituiri ilegale. Ulterior încheierii tranzacției, statutul unor terenuri s-a schimbat și acum sunt într-adevăr implicate în dispute, după cum am fost înștiințați de autorități ca urmare a unei solicitări transmise de către companie către acestea (aproximativ 1% din întreaga proprietate). În mod firesc nu suntem mulțumiți cu această situație și, ca urmare, am luat decizia să nu desfășurăm nicio activitate în zonele respective până când problema nu va fi clarificată complet şi în mod oficial. Vă putem asigura că ne vom supune oricărei decizii privind procesul de restituire, pentru oricare dintre titlurile de proprietate aflate în portofoliul nostru. Toate companiile din IKEA Group au toleranţă zero în ceea ce privește corupția de orice fel și respectă toate regulile și legislația locală. În același timp, ne reafirmăm angajamentul de a administra responsabil pădurile și faptul că planurile noastre aici sunt pe termen lung. România este o țară foarte importantă pentru IKEA Group și avem în plan mai multe investiții pentru anii următori.“
======================
PS : Avem de-a face cu un nou scandal de tip Schweighofer? Vom urmari cu atentie. Priviti aici dezvaluirile senzationale de la In premiera :
http://inpremiera.antena3.ro/reportaje/o-padure-de-smecheri-338.html
Dementa+Lacomie+Hotie+Inconstienta=Coruptie la Nivel de Stat! Este eticheta Statului Roman pe parcursul celor 26 de ani!A mai ramas ceva de vanzare, ca sufletul vi l-ati vandut oricum?
Bine punctat.De acord cu DVS.
… nimic Hook, suntem invizibili.Starea natiei e la pamant, de fapt e ceea ce meritam pe deplin.Nu mai avem cale de intoarcere, suntem ca si carnea din masina de tocat care intra pe mat in carnati, doar ca noi nu mai avem niciun condiment, nu ne mai apreciaza nici macar maidanezii!
Chiar nu a atras atentia atentia inca de la debutul afacerilor ?! Ce legatura este intre ….prefectura si padure ?!
Dupa ‘ 89 circula sloganul ” nu ne vindem tara. Privind in urma as completa spunand : am dat-o pe o spaga…
Parerea mea este ca intrarea in UE a venit la pachet si cu consecinte nefaste. Cum sa vinzi pamantul strainilor?????? Ma refer la tot ce inseamna extravilan. Ca doara nu e vorba de un strain care vrea sa cumpere o casa cu terenul aferent si sa se mute aici. Ipotetic vorbind daca ne ataca o anume tara, mergem si murim pe front sa ne aparam meleagurile. Daca acea tara are destui miliardari o vindem si am scapat de o grija. Pe principiul “decat sa-i purtam de grija mai bine sa-i ducem lipsa”.
Cred că a achiziționat nu numai “și păduri traficate”, dar și păduri care aparțineau unor proprietari mici, moștenitori de drept care, de fapt, nu-și pot exercita dreptul de proprietate în faimosul stat de drept din cauza marilor interese. Și știu ce spun!
Daca romanii si-ar administra padurile asa cum o face IKEA nimeni nu ar mai taia ilegal o urzica.
Vedeti-va de treaba ca sunteti penibili deja.
Luati la purecat biserica si padurile ei, privatii mici si mari, obstile, gaterele de la marginea padurii… Vedeti cat fura motii inainte sa acuzati mari procesatori…
Nu e treaba celor care taie LEGAL sa PLANTEZE, e treaba administratorului de fond forestier, ca exploatator cand ai cumparat lemnul pe picior ai platiti si replantarea si taxa de drum(peiaj).
Pentru o analogie poate inteleg si viteii frumosi si liberi :
Cand ati plecat din Carrefour fara bon fiscal? De cate ori vi s-a intamplat sa plecati de la shaormeria din colt cu un “multumesc”, si fara bon?
La obiect Ionut, la obiect. Este o calitate foarte importanta a unui vorbitor. Aceea de a vorbi pe o tema data atunci cand e cazul. Altfel putem vorbi si de matematica, fizica sau chimie si nu numai. Aici era vorba despre achizitiile Ikea in ce priveste padurile din tara asta. Cand va fi vorba de alte subiecte vom vorbi despre ele. Pana atunci sincer as vrea sa vad ca foarte multi romani inteligenti, eventual ca tine, sa vanda in Suedia inteligenta romaneasca cu lemnul lor SI NU INVERS!!
Sa nu fie si Charles pitit dupa vreun copac din povestea asta…
Dna ul de ce doarme? aici s au dat spagi la greu