Imagini spectaculoase din Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre ”Getica” din Cincu, unde azi se desfasoara o foarte importanta etapa – cea a tragerilor de lupta – din exercitiul NATO Nobile Jump 2017.

NOJP17 este un exerciţiu cu termen scurt de notificare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli. Exerciţiul testeaza capacităţile operaţionale ale elementelor VJTF şi nivelul de implementare a Planului de Acţiune pentru Creşterea Capacităţii de Reacţie a Alianţei (Readiness Action Plan – RAP), în Bulgaria şi România.

Exerciţiul se desfăşoară în perioada 26 mai – 16 iunie, cu participarea a circa 4000 de militari, din 11 state membre NATO (Albania, Bulgaria, Grecia, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Spania şi Statele Unite ale Americii), dintre care aproximativ 1900 din cadrul VJTF, utilizând în jur de 500 de mijloace tehnice.

Cea mai mare parte a trupelor aliate au sosit din unități din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia şi Spania pe calea aerului, iar echipamentul greu a fost transportat pe mare şi pe calea ferată, urmat de convoiul terestru, pe ruta Grecia – Bulgaria – România, până la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre ”Getica” din Cincu.

„Noble Jump 2017 este un exerciţiu NATO important care ne permite să demonstrăm interoperabilitatea în cadrul Alianţei. Apreciez susţinerea autorităţilor ţărilor gazdă, Grecia, Bulgaria și România, şi strânsa lor cooperare pentru ca NOJP17 să demonstreze că aptitudinile, cunoştinţele şi experienţa noastră se situează la cel mai înalt nivel”, a afirmat, referindu-se la exercițiu, amiralul Michelle Howard, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite de la Napoli, care asigură comanda Forţei de Reacţie Rapidă a NATO în 2017.

5 COMMENTS

   • tu ai alta parere?eu zic sa te trezesti din visele umede sau sa fumezi lucruri mai sanatoase.armata romana este zob.suntem norocosi ca suntem aproape imposibil de atacat.si cei care geografic sunt capabili de asa ceva sunt mai zob decat noi.

    • Tocmai ca nu fumez ce fumezi tu si casc ochii foarte bine. avem armata pe care o meritam si o avem si conducatorii pe care-i meritam. Cu toata inzestrarea precara, aia care au mai ramas sub arme reusesc sa se achite de indatoriri cu brio. Cel mai de temut aliat al nostru este infrastructura precara, muntii dezgoliti si marea, cateodata. Daca vei da o cautare pe goagal vei constata ca bulgarii si albanezii nu sunt chiar zob , pastrand proportiile.
     Caldura mare mon cher.

     • nu stiu unde cauti tu dar sigur nu cauti bine.albanezii au ca aviatie cateva elicoptere civile si bulgarii niste su25 si vreo 3-4 mig29.o armata fara aviatie e tandari.nu ca noi am fi niste zmei.nu stiu cat de bine se achita de indatoriri militarii(e treaba lor,meseria lor) dar stiu ca in privinta dotarii armata romana este de rasul curcilor. rad aia din nato(adevaratul nato) cand vin pe aici ca la o comedie buna.vad ca iti este tare cald.bea o bere nu fi zgarcit.

Leave a Reply