Lucrările la gazoductul BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria) vor începe la sfârșitul acestui an, iar conducta va fi funcțională în 2020, când ExxonMobil și OMV Petrom vor începe extracția gazelor naturale din Marea Neagră, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, la Radio România Actualități.

“Conform calendarului asumat de Transgaz, lucrările vor începe în trimestrul al patrulea al acestui an și este obligatoriu să fie gata la sfârșitul lunii decembrie 2019. Deci, în 2020, el (gazoductul — n.r.) trebuie să fie funcțional. Tot în 2020, cei de la Exxon și Petrom termină și ei lucrările de aducțiune a gazelor din platforma continentală a Mării Negre”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, gazoductul BRUA este esențial pentru începerea extracției de gaze din Marea Neagră de către Exxon și Petrom.

“Este foarte important pentru România și, în același timp, pentru gazele care vor fi extrase de către Exxon, împreună cu Petrom, din platforma continentală a Mării Negre și aduse în 2020 pe țărm. BRUA este foarte importantă pentru acest proiect, ele vor fi interconectate”, a explicat Petcu.

Totodată, ministrul a cerut Romgaz să realizeze studii de fezabilitate pentru realizarea de noi depozite de gaze în apropierea conductei, dar nu numai, pentru a stoca gaze la preț mic pe perioada verii și a le vinde la export iarna, când prețurile sunt mult mai mari.

“Ne dorim să devenim un pilon important. BRUA ne creează această facilitate, dar, suplimentar de BRUA, am cerut directorului Romgaz să analizeze ca prin proiectul de buget al companiei din acest an să dea posibilitatea să realizăm studiul de fezabilitate pentru a crea noi capacități de depozitare în zona conductei BRUA și nu numai, astfel încât, pe perioada de vară, când prețurile gazelor sunt foarte mici, România, prin Romgaz, să acumuleze în aceste depozite gaze pe care să le vândă pe perioada de consumuri mari, în perioada de iarnă, la export și, în același timp, să asigure și rezerve pentru consumul intern. În acest sens se creează o foarte mare stabilitate și România poate deveni un hub, un jucător important pe piața de gaze”, a susținut oficialul.

El a amintit că în Austria există un hub de gaze, unde România își poate valorifica resursele la prețuri foarte bune.

“Deci ar înseamna să ducem gazele din România, fie că vorbim de cele din Marea Neagră, ale Exxon, sau cele ale Romgazului, să le ducem până în Austria, să le vindem acolo la prețuri mult mai mari. Este clar că România va deveni un jucător important atunci pe piața de gaze”, a mai arătat Petcu.

Ministerul Energiei a emis, pe 27 februarie, autorizația de construire pentru gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria și Austria, a anunțat Ministerul Energiei, într-un comunicat remis vineri.

‘Proiectul BRUA era în blocaj la preluarea mandatului, deoarece nu se putea emite autorizația de construire, România riscând atât întârzierea lucrărilor, cât și finanțarea europenă de aproape 180 de milioane de euro. Cauza acestei situații era faptul că dubla calitate a ministerului în proiect, respectiv de emitent al autorizației, dar și de autoritate de verificare a legalității acesteia, era gestionată de același compartiment, aspect ce contravenea legii. Am îndreptat această situație înființând o structură dedicată proiectului BRUA și am accelerat procesul de autorizare, calendarul implementării proiectului fiind respectat’, a declarat ministrul Toma Petcu, citat în comunicat.

Lucrările la interconectorul BRUA se vor desfășura pe teritoriul a 11 județe din țară. Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km și o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria și 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.

4 COMMENTS

 1. Mai bine inventau astia un sistem de exploatare a rasinilor de care sunt plini toti marii suporteri “de dreapta” de la noi din tara, si ma refer aici la hipsterii feisbucisti amatori de casatorii mixte bruxelleze si nu in ultimul rand la inversorii ONG-isti sorosisti foarte mari luptatori anti-sistem, anti-tetanos, antitanc si anti-gravitatie (antigripal?!).

  P.S. Mortii lor…

 2. Proiectul BRUA este un fâs, prostealã, harnealã… etc. Mult trambitatele rezerve de petrol si gaze de la Marea Neagra exista doar pe hârtie nu si in realitate. Exxon vrea sa creeze o companie paravan prin intermediul cãreia sa vândã in continuare gaz (pt. ca acesta nu este controlat de bursa de la NY) din rusia. Ultimele actiuni ale Washingtonului si Moscovei dovedesc acest lucru, scopul lui Trump la casa alba este sã faca lumea dependenta de gazul rusesc:

  What is Russia’s number 1 export? Fossil fuels (Oil and Coal)
  Who is Trump’s Secretary of State? Rex Tillerson
  Where did Tillerson come from? Exxon Mobile
  Who gave Tillerson a partnership award? Vladimir Putin
  Who secretly spent billions for a 20% share in Russia’s largest oil company and is hiding their identity in a Caman Islands? Could it be Exxon Mobile??
  Who governs the Caman islands? Britain
  Who was one of the first foreign officials Trump met with? Uber conservative British prime minister Theresa May
  To whom has Trump pledged unwavering support? Japan
  Who is the largest importer of fossil fuels outside of china? Japan
  Where does Japan rely for fossil fuels? The Middle East
  Who is Trump at war with? The Middle East.
  Who would generate billions from selling fossil fuels to Japan? Exxon mobile
  Who wanted to sell oil to Taiwan? Donald Trump
  Who slapped him in the face for trying to develop business relations with Taiwan? China
  Who has Trump trashed throughout his campaign? China
  Why has he trashed China? Because they get oil from Saudi Arabia and don’t pay Russia enough for oil.
  Who is deregulating the fossil fuel industry? Donald Trump
  Who allowed the Dakota pipeline to proceed? Donald Trump.
  Who secretly promised to relieve Obama’s sanctions against Russia? Mike Flynn
  Who wants Flynn’s fall to be a “trust” issue? Donald Trump
  Why does trump want this to be a “trust” issue? Because a legal issue means an investigation which may reveal secret oil deals in place with Russia
  What does this add up to?
  Donald Trump and Rex Tillerson, representing Exxon Mobile, have a fossil fuel deal in place worth billions in personal kickbacks and currently there are business deals led by Trump and Tillerson being negotiated to sell Russia’s oil in the US, Japan, and Europe.
  Who owns this president? Exxon mobile

Leave a Reply