Nici nu a început bine anul electoral 2024 şi gogoşile populiste încep să fie servite populaţiei.
Una dintre ele este cea privind serviciul militar obligatoriu.
Populismul ceauşist al persoanelor fizice şi entităţilor politice care vehiculează un astfel de concept este vizibil de pe lună. Mă rog, pentru cine vrea să vadă.
Ca stat membru NATO, România nu are nevoie de serviciul militar obligatoriu. Cei care propun o astfel de măsură gândesc în logică sovietică, în tipare de tip Tratatul de la Varşovia.
Armata Română are 80.000 de angajaţi, din care peste 75.000 militari.
Forţele militare active şi în rezervă pe care se poate baza Romania sunt de aproximativ 400.000.
https://twitter.com/RaduTudor1970/status/1759999879072587978
Forţa militară umană a celor 32 de state membre NATO (inclusiv Suedia) depaşeşte 3 milioane de militari.
Date fiind aceste coordonate de resurse umane militare naţionale şi aliate, reintroducerea serviciului militar obligatoriu este o fantomă sovietică menită să sperie tinerii şi să reactiveze sentimentele naţionalist-ceauşiste ale nostalgicilor comunişti. În nici un caz nu vizează vreo formă onestă de întărire a apărării.
România are nevoie de un proces de accelerare a unui serviciul militar voluntar şi plătit, prin care sa-şi reîntregească rezerva Armatei, pană la nivelul de 50.000.
Aşadar, serviciu militar voluntar plătit, nu obligatoriu.
În plus, resursele financiare cheltuite pentru un serviciu militar obligatoriu ar văduvi Armata Română de multe milioane de dolari ce trebuie cheltuite pe înzestrare modernă, unde încă avem mari nevoi pentru categoriile de forţe.
Cu multiple sisteme de rachete, cu drone, cu tancuri şi blindate noi, cu avioane de luptă şi capabilităţi C2I, C4I se întăreşte azi apărarea.
De ele avem nevoie, nu de carne de tun, pe sistem rusesc.
#Romania
#aparare
#NATO