Rămânem în registrul celor 10-12.000 de cazuri, la vârf, dar acest număr se poate modifica, în perioada următoare. Avem două săptămâni grele, urmând ca după trei săptămâni să vedem efectul celor două săptămâni ca număr de cazuri. Noi sperăm ca acest număr de cazuri să nu fie crescut violent”, a afirmat Nelu Tătaru, în interviul pentru Digi24.

Până în prezent, există o creştere moderată a numărului de cazuri de la o zi la alta, precum şi o creştere moderată a numărului de cazuri critice, care necesită ventilaţie, dar aceste tendințe depind și de afluxul de români care vor veni în țară, precum și de evoluția focarelor din România.

„Noi suntem pregătiţi pentru fiecare pas pe care îl trecem. În funcţie de evoluţie, putem spune cât poate suporta sistemul sanitar românesc. Noi suntem pregătiţi (…) pentru un anumit număr de cazuri critice. Avem în acest moment 1.723 de paturi de ATI complet utilate, 1.723 de ventilatoare. În cazurile critice, tocmai accesul la ventilatoare este cel care face diferenţa. Nu avem deocamdată foarte multe cazuri pe terapie intensivă sau pe ventilator. Suntem pregătiţi în acest moment pentru numărul de cazuri pe care îl avem, suntem pregătiţi să facem faţă. Rămâne ca evoluţia, explozia sau nu a unui număr de cazuri critice să ne arate în ce măsură sistemul sanitar vibrează sau ajunge la o saturaţie”, a declarat Nelu Tătaru.

2 COMMENTS

  1. Sunt paturi goale pt ca bolnavii sunt tinuti acasa.In media s a comentat faptul ca o persoana covid poztiv ,sub 40.de ani, cu parinte deja decedat de covid a trebuit sa ia taxi sa ajunga la spital pt ca se simtea rau.
    A primit cadou un dosar penal.Hai ca e buna ! In loc sa se intocmeasca dosar penal DSP ului care ii tin acasa pana cand ajung in ultima faza la spital.

  2. D-le Tudor, ma intreb daca noile cercetari au ajuns la cunostinta Doctorilor din Romania implicati pe linia frontului, — nemaivorbind de presa (d-l Gadea). Foarte, foarte pe scurt:

    -se pare ca batraneii pe care i-am vazut in pozitia prona (pe burta) in Italia si care au murit in mare proportie, nu trebuiau tratati cu intubare totala;

    -ca sa se ajunga la intubare, se masoara saturatia in O2 a sangelui plecat din plamani catre corp (trebuie sa fie peste 95% pt omul sanatos); daca se gaseste mai putin, se considera ca parte din alveole s-au umplut cu fluid de inflamatie produs de virus;

    -noi cercetari sugereaza INSA ca nu e vorba de umplerea plamanilor cu lichid, ci de faptul ca virusul foloseste un mecanism necunoscut de a disocia ionul de Fe (din hemoglobina) de porfirina, astfel ca hemoglobina nu mai transporta O2 catre corp!!! Se observa totodata ca exalarea de CO2 se desfasoara OK, deci plamanii par sa functioneze totusi.

    In acest caz, e vorba de boala de altitudine (“altitude sickness”), nu de fluid care umplu plamanii.

    Deci terapia buna ar fi: oxigen livrat in nas prin canule si aparate BiPAP sau CPAP (folosite la combaterea sforaitului).

    Si tot de aceea terapia NU este intubarea si ventilarea (care impinge aerul cu forta in plamani). Aceasta este si o procedura care e periculoasa pt medici pt ca intubarea e o operatiune violenta mecanic, care aerosolizeaza virusul aflat in sistemul repirator al pacientului care e intubat.

    Trebuie doar sa se modifice aparatele BiPAP, CPAP astfel incat sa fie in circuit inchis, izolate de mediul din salonul bolnavului.

    https://www.statnews.com/2020/04/08/doctors-say-ventilators-overused-for-covid-19/

    –> “Colleagues where I work in DMC in Detroit have mentioned that many patient’s with severe Covid-19 infection and respiratory distress might benefit from red cell exchange as opposed to being placed on ventilators. Possible dissociation of Iron from blood hemoglobin may be involved. More work on this is needed to confirm, but easy blood transfusions could be potential life-savers in severe cases.”

    –> “JAMA this week front line Italian doctors suggest that the ventilators are the problem”

    –> https://chemrxiv.org/articles/COVID-19_Disease_ORF8_and_Surface_Glycoprotein_Inhibit_Heme_Metabolism_by_Binding_to_Porphyrin/11938173

    The novel coronavirus pneumonia (COVID-19) is an infectious acute respiratory infection caused by the novel coronavirus. The virus is a positive-strand RNA virus with high homology to bat coronavirus. In this study, conserved domain analysis, homology modeling, and molecular docking were used to compare the biological roles of certain proteins of the novel coronavirus. The results showed the ORF8 and surface glycoprotein could bind to the porphyrin, respectively. At the same time, orf1ab, ORF10, and ORF3a proteins could coordinate attack the heme on the 1-beta chain of hemoglobin to dissociate the iron to form the porphyrin. The attack will cause less and less hemoglobin that can carry oxygen and carbon dioxide. The lung cells have extremely intense poisoning and inflammatory due to the inability to exchange carbon dioxide and oxygen frequently, which eventually results in ground-glass-like lung images.

Leave a Reply