Ministerul Finanţelor a făcut schimbări la cea mai mare bancă pe care o deţine. După mai bine de un deceniu, Radu Gheţea este schimbat de la conducerea CEC Bank. Valentin Tiberiu Mavrodin, şeful Trezoreriei statului, devine preşedinte al boardului.

Au mai fost schimbaţi prin expirarea mandatului Gheorghe Carabasan şi Mirela Iovu, scrie zf.ro

In mandatul lui Radu Ghetea si prin implicarea lui personala, Traian Basescu, pe atunci presedinte in functie, a primit singurul credit CEC de un milion de euro din istoria bancii. Intermediarul a fost fiica lui, Ioana Basescu. Traian Basescu a cumparat cu 1,3 milioane de euro un teren de aproape 300 de hectare la Nana, in Calarasi, care valora pe piata cel putin de 3 ori mai mult.

Antena 3 a dezvaluit in numeroase emisiuni cum acest unic credit din istoria CEC de un milion de euro de la banca statului a fost dat presedintelui in functie cu eludarea normelor bancare aplicate altor credite.

Radu Gheţea, care a condus CEC Bank timp de mai bine de un deceniu, a fost schimbat din poziţia de preşedinte al consiliului de administraţie al băncii de stat, în locul lui fiind numit Valentin Tiberiu Mavrodin, şeful Trezoreriei Statului.

Radu Gheţea a ajuns la conducerea CEC Bank în 2007, când la putere era PNL, prin decizia ministrului de finanţe de atunci Varujan Vosganian.

Până în 2018, Gheţea a fost şi CEO şi preşedinte al CEC Bank, însă în toamna anului trecut acţionarul CEC Bank, respectiv statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor, a decis să modifice statutul băncii şi să treacă la sistemul dualist de conducere (separarea funcţiei de preşedinte al consi­liului de administraţie de cea de director general). Atunci Radu Gheţea a preluat po­ziţia de preşedinte al consiliului de admi­nistraţie al CEC Bank, iar pe poziţia de director executiv a fost adus Laurenţiu Mitrache, care a condus anterior Leumi Bank şi Volksbank România. Înainte de CEC Bank, Gheţea a mai lucrat la Banca Română de Comerţ Exterior, Banca Bucureşti, Alpha Bank.

Intenţii de schimbare a conducerii CEC Bank au fost vehiculate de mai mulţi ani, însă guvernele care s-au succedat la Palatul  Victoria nu au găsit candidaţi care să meargă până la capăt şi să obţină şi aprobarea BNR.

2 COMMENTS

Leave a Reply