„Nu recunoaștem această planetă”, a fost reacția vehementă a unui meteorolog atunci când a constatat schimbările climatologice observate la nivel global. Mai exact, concentrația de dioxid de carbon din atmosferă este la cel mai ridicat nivel din ultimii 800 de mii de ani, dinaintea evoluției la homo sapiens. Omenirea va ajunge să “respire” aerul expirat, susțin specialiștii.

Meteorologul Eric Holthaus a transmis un mesaj pe Twitter în care își exprimă uimirea față de nivelul ridicat de dioxid de carbon. „Este prima oară în istorie când atmosfera planetei a ajuns la 415 ppm de CO2”, a transmis omul de știință.

O altă perioadă din istorie când concentrația de CO2 a crescut foarte mult a fost în perioada Pliocen, acum 3 milioane de ani, când se presupune că temperaturile erau cu 2-3 grade mai mari ca acum, informează digi24.ro. Cu toate astea, nivelul de dioxid de carbon ar fi ajuns atunci la un maxim de 400 ppm. Atunci, Arctica era acoperită de copaci, nu gheață, iar vara, temperaturile din nord ar fi ajuns la 15 grade Celsius.

Arderea combustibililor și tăierea pădurilor contribuie la nivelul ridicat de CO2 din atmosferă

Potrivit stației de meteorologie Maua Loa din Hawaii, concentrația de CO2 din atmosferă este de peste 415 ppm (părți per milion), mult mai mare decât alte valori atinse vreodată în ultimii 800.000 de ani, dinainte evoluției la homo sapiens, notează CNN. 

Nivelul mare de CO2 din atmosferă, cauzat de arderea combustibililor și de tăierea pădurilor, împiedică Pământul să-și urmeze ciclul natural de răcire. Aceasta este explicația creșterii nivelului de dioxid de carbon. Căldura rămâne blocată în atmosferă, iar astfel temperaturile cresc, iar efectele sunt devastatoare pentru întreaga Planetă. Temperatura a crescut deja cu un grad.

Efectele creșterii temperaturii cu 2 grade

Studiile arată că dacă temperaturile vor crește cu 2 grade vor fi mai multe zile cu caniculă, se vor intensifica incendiile de vegetație și, în plus, suntem mai expuși la apariția fenomenelor meteo extreme, de tip ciclonuri și taifunuri.

Și bolile vor fi mai greu de tratat și se vor răspândi mult mai repede, anunță oamenii de știință care au realizat studiile.

1 MILION DE SPECII SUNT AMENINTATE CU DISPARITIA !

2 COMMENTS

  1. asta e tare: “Arctica era acoperită de copaci, nu gheață”
    Problema e ca sub gheata aia din Arctica e numai… ocean. Deci unde cresteau copacii?

Leave a Reply