In sfarsit, institutiile europene fac un pas inainte in combaterea terorismului. Acest subiect sensibil a fost lasat mereu in seama eforturilor nationale. E adevarat, cu o cooperare destul de strinsa intre serviciile de informatii, in special cele din comunitatea euroatlantica. Cred insa ca a trecut prea mult timp, reactia UE este intarziata si paguboasa. Dupa atatea atentate teroriste in Madrid, Londra, Paris, Istanbul, dupa ce in Hamburg s-a creat celula ce a planificat carnagiul de la 11 Septembrie, UE n-a gasit de cuviinta sa reactioneze institutional. O face abia acum, sub palaria Europol. Mai bine mai tarziu decat niciodata.
===================
Uniunea Europeană a lansat un nou centru de coordonare a luptei împotriva extremismului violent, în contextul în care Europa se confruntă cu cea mai semnificativă ameninţare teroristă din ultimii zece ani, relatează AP în pagina electronica preluata de Agerpres.
Centrul european contraterorist a fost deschis în mod oficial luni, în cadrul Europol, Biroul european de poliţie.
Directorul Europol Rob Wainwright a anunţat că unitatea, cu sediul la Haga, în Olanda, va avea ca personal 40-50 de experţi în lupta împotriva terorismului şi va activa în domeniul schimbului de informaţii, urmăririi combatanţilor străini, a surselor ilegale de finanţare şi armament şi va acorda asistenţă statelor membre UE în achete antiteroriste.
Wainwright a anunţat că peste 5.000 de cetăţeni UE s-au radicalizat luptând alături de extremişti musulmani în Irak şi Siria şi că mulţi dintre ei s-au întors acasă.
“Ameninţarea actuală cere un răspuns puternic şi ambiţios din partea UE”, a subliniat directorul Europol.

5 COMMENTS

 1. Sigur ca e prea tarziu sa faci din Europa un imperiu cu acte in regula, dupa ce te-ai jucat de-a republica ideala de la infiintare si pana la cadere. Ma-ntreb cati KGB si cati CIA sunt oficial in compozitia noii garzi; nu ca ar mai conta in ceasul al doisprezecelea dar am vazut de curand miniseria BBC “Cambridge Spies”care trateaza despre gruparea Philby &Co, celebrii spioni englezi recrutati de sovietici in al doilea razboi, demascati de CIA post-factum. Ei bine, e o poveste despre naivi, idealisti si frustrati din diverse domenii manevrati intr-o veselie de profesionistiidin ambele tabere (Est-Vest). In fine, daca opresc macar doua-trei masacre in centre ale civilizatiei europene, nu mai conteaza cui le atribuie; teama mi-e insa ca multi protestatari din categoria naivilor vor cadea sub loviturile Garzii.

  • Cert e ca un baiat sigur e in preajma lui Merkel si o santajeaza big time.
   Cum sa inviti un million de refugiati exact din zona de conflict unde ISIS iti poate inflitra mii de oameni. Ca sa nu mai vorbesc ca poate recruta alti mii din cei care n-au sa se adapateze la viata in Europa pentru ca ei n-au venit selectati pe criterii de limba si profesie ci la gramada.
   Si acum dupa ce Merkel a facut invitatia , fatarnicii astia vin sa spuna ca Grecia e de vina ca n-a securizat granita. Eu n-am auzit pe nimeni cerand Greciei sa blocheze accesul acestui val de imigratie dubioasa sa aiba un plan, sa trimita trupe si vase in zona sa ceara Turciei sa securizeze granita ca e membra NATO si vrea sa fie si in UE.

   Securizarea granitelor e singura solutie si vad ca doar anumite tari din prima linie isi iau masuri pe cont propriu. Iar Romania abereaza cu “ne primiti in Schengen”
   UE failed miserably thanks to Merkel.

 2. Radu Tudor, dincolo de propaganda asta ieftina cu 11 septembrie, despre care orice om normal stie c-a fost Operatiune “Steag Fals”, cu scopul de a ataca Irak si Afganistan, ramane pasul pe care globalistii il urmaresc cu ardoare: restrangerea libertatilor civile, pana cand oamenii nu vor mai avea libertati deloc. Au facut-o de-a lungul timpului. Operatiunea Nortwood’s a fost orchestrata de catre SUA, planificand atentate teroriste impotriva propriilor cetateni americani. Operatiunea Gladio din 1943 pana in 1983, orchestrata fiind de NATO, care avea o divizie numita “armatele secrete” (stay behind), acestia punand la cale atentate teroriste in toata Europa. In 1990, fostul premier al Italiei, Giulio ANdreotti, a iesit public si a denuntat reteaua gladio, aratand ca in spatele acestor atentate se afla chiar guvernul italia, iar la 24 decembrie 1990, Parlamentul European a emis o rezolutie de condamnare a atentatelor teroriste orchestrate de armatele secrete ale NATO, care au colaborat in tandem cu CIA, MI5 si MI6. Scopul era ca oamenii sa dea vina pe socialisti, care, de aceasta data, nu avea nici o vina.

 3. Acest “centru antitero european” va stringe, presupun, informatii. Asadar, va fi un “Centru de informatii european”, nu?
  El va stringe informatii despre teroristi, viitori teroristi, potentiali viitori teroristi, posibili si eventuali viitori sau eventuali si posibili fosti teroristi. Scuze, am scapat pe cineva? Cred ca nu!
  Pe ce baza? Pe baza de informatii, probe, indicii, supozitii, predictii, suspiciuni si banuieli. Toate rezonabile, cum altfel?
  Cum vor fi controlati baietii astia? Simplu: prin autocontrol si autoverificari interne. Tocmai am avut un exemplu graitor: SRI a verificat daca SRI are acoperiti in Justitie. Ce sa vezi? N-are, bre, de un`sa aiba?!
  Ce observam noi aici? Ca, PAS CU PAS (Ptiu, drace, ce mi-a scapat!), sintem tot mai observati, analizati, filmati, cintariti, disecati, ascultati, prinsi in piuneze si studiati. Si-apoi impinsi, usor usor, ca vitele, intr-un staul mondial, pentru tuns, muls, educat, frezat, dresat, despaduchiat, dezinfectat, impuiat, recenzat, reeducat, reabilitat etc etc etc.
  Asta o fi mult trimbitata “Noua ordine” despre care se tot aude?
  P.S. Ne da si şalopete?

Leave a Reply